Nog 68 lesdagen…. nog 68 lesdagen… Tjeerd van de Laar Sander Voerman.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het is toch merkwaardig hoe sommige dingen in elkaar zitten.
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
“Ik kan dit niet oplossen...”
De beroemdste persoon die er is …
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Iets zeggen over hoe wij de laatste drie jaar een obsessieve dwang hebben ontwikkeld om na te denken over vrije wil.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
De mayonaisepot en de koffie
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Woord van Leven September 2012.
Liefde en vriendschap Dit is mijn opdracht:
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Tweedaagse - Proefcollege religiositeit 14 oktober 2008 Fransje Smits -
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET:
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Principes Contrapositie: p  q niet q  niet p
Een nieuw begin met een vriend die je nooit in de steek laat!
Paul Vermeer Levensbeschouwing: weg ermee!? Voordracht studiedag VDLG 13 februari 2014.
Gele Rozen Bart Herman Niet klikken; loopt automatisch met de bijbehorende tekst door.
Verwondering in de natuur
De bijbel: een (g)oude(n) gids Studienamiddag Faculty Club Leuven 22 februari 2006 De bijbel: een (g)oude(n) gids De bijbel: een (g)oude(n) gids Bijbelse.
ZIJN ONOMATOPEE __________________________________________.
WELKOM OP TOV!.
Het ontstaan van de wereld en de mens
Descartes en de interactie van lichaam en geest.
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
H7: Wat is ethiek? 1. Wat is ethiek? 2. Wat zijn ethische problemen?
Kernvraag van Psalm 121: Wie helpt mij?
Inleiding CIW 2008 Analysecollege 1. Analysevraag 1 Bekijk de reclame van Bol.com waarbij mensen vragen naar een bepaalde film, maar vervolgens een product.
Kennis - Intelligentie
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Coornhert Lyceum 5 HAVO en 6 VWO Versie 2011.
In de leerschool van het gebed
Rekenbeleid
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
ANW - inductie & deductie
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
De vrije wil als filosofisch probleem
Examen TL 2015.
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Niet voor het zingen de context uit – CE als aanknopingspunt voor WO-opgaven Jos Paus en Herman Schalk.
Sleutels tot de filosofie
Het einde van de grote verhalen…
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Startdia Klik om naar de volgende dia te gaan..
RekenRijk 3.8.
De doop in de Heilige Geest
Paragraaf 1: Inleiding. De bijdrage van het christendom aan de wetenschap en de cultuur is groot. Dit is dan ook de reden waarom de Westerse wereld vrijwel.
De Bijbel Inleiding.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.
De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
Topnerd Tycho Reis naar de ruimte.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
De vraag is je beste vriend
Realistische en niet-realistische verhalen
De God van de Schriften.
Bestemming 1 De lange 16de eeuw UITVOEREN cultureel domein
Posters voor in het geschiedenislokaal
Geloof op zoek naar rede
Introductie op de Bijbel
Transcript van de presentatie:

nog 68 lesdagen…

Tjeerd van de Laar Sander Voerman

Inhoud boek: Tekst Voerman / v.d. Laar Vrije wil vanuit drie invalshoeken Primaire Teksten Kant, Hume, Nagel, Peereboom, Mill, Sartre, Taylor, Descartes, Dennett Eindtermen

Eindexamen: 1. SE 50% SE 5 SE 6: Wet.fil, Ethiek 2 & VW (CTP I), VW (CTP II) 2. CE 50% 22 mei 2013, Vrije Wil (+ overige domeinen)

Centraal Schriftelijk Algemeen: Het CE-cijfer, berekend over alle verplichte vakken, moet gemiddeld een 5.5 zijn (anders gezakt) Filosofie: Schriftelijk drie uur kennis en toepassing moeilijk, mede door vraagconstructies

Voor zijn onderzoek klopt Kluun ook aan bij hoogleraar wijsbegeerte Herman Philipse en hoogleraar biofysica Cees Dekker. Beide hoogleraren voerden eind 2008 een polemiek in NRC Handelsblad over de stelling van toenmalig ministerpresident Balkenende dat geloof en wetenschap veel dichter bij elkaar staan dan wordt gedacht. In zowel geloof als wetenschap zou het volgens Balkenende omeen zoektocht naar een waarheid gaan die we nooit helemaal te pakken krijgen, maar die er wel is. Philipse huldigt het standpunt dat alleen de wetenschap de maat der dingen is. Hij reageert op de opvatting van Dekker dat er geen werkelijk conflict is tussen geloof en natuurwetenschap. Philipse schrijft: tekst 1 Hoe is dit mogelijk? Waren er niet voortdurend conflicten, ontstaan door onderzoek van beroemdheden als Copernicus, Galileï en Darwin? Dekker heeft de oplossing. Indien er een conflict lijkt te zijn tussen een bijbeltekst en wetenschap, dan geloof ik dat we óf onze wetenschap [...] óf de Bijbel foutief interpreteren. Want een conflict tussen twee waarheden is onmogelijk. En in Dekkers ogen wijst het christendom de weg naar de waarheid. bron: Herman Philipse: Alleen de wetenschap is de maat der dingen, NRC Handelsblad, 13 december 2008 Premoderne debatten over wetenschappelijke kennis en religieuze waarheden verschillen van hedendaagse debatten, zoals het debat tussen Philipse en Dekker. Toch werden ook in de premoderne tijd dit soort standpunten ingenomen over de verhouding tussen de filosofische rede en religieus geloof, zoals de standpunten van Thomas van Aquino, van Al Farabi en van Averroës. 2. Leg uit met welk premodern standpunt dat van Philipse het meest overeenkomt, het standpunt van Thomas van Aquino, van Al Farabi of van Averroës? Leg ook uit met welk van deze drie premoderne standpunten dat van Dekker het meest overeen komt. Geef daarbij aan waarin premoderne debatten over de verhouding tussen wetenschappe-lijke kennis en religieuze waarheden verschillen van de moderne debatten.

2. maximumscore 3 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: • een uitleg waarom het standpunt van Philipse het meest overeenkomt met dat van Al Farabi: Philipse stelt dat de wetenschap de maat der dingen is, volgens Al Farabi is de rede superieur aan religie 1 • een uitleg waarom het standpunt van Dekker het meest overeenkomt met dat van Thomas van Aquino: volgens Dekker is er geen conflict tussen wetenschap en religie want hij stelt de waarheid van het geloof boven die van de wetenschap. Ook Thomas ziet de rede als hulpmiddel van religie 1 • een uitleg van het verschil tussen premoderne en hedendaagse debatten over de verhouding tussen wetenschappelijke kennis en religieuze waarheden: religieuze uitspraken kunnen vandaag minder vanzelfsprekend de status van kennis opeisen 1

Iedereen die het leert kan het halen

Maar: Lezen boek en teksten is noodzakelijk Lessen (soms) onmisbaar Maak aantekeningen (hoewel ook alles op site na CTP II) Extra vakkers: doe het goed of doe het niet