WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Advertisements

Senegal Senegal.
Werksessie «Burgerschap 2005» Deelthema : Mediavorming Alex Fordyn Vlaamse Dagbladpers Senaat 26 APRIL 2005.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Rechtsstaat Civitas Hoofdstuk 7
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Evangelie der genade Vragen :
Fair Play Eerlijk spelen
Tussen Pasen en Pinksteren.
Mara & Elim.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Vraag 1 Het oude record van Wadoebi op de 100 meter was seconden. Hij verbetert zijn record met 4/100ste seconde. Wat is zijn nieuwe record?
Welkom.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Politiek in Nederland Op wie stem jij?.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Professioneel Kritische Instelling
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
‘Liever een open relatie?’
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.

Europa en ik. Naar een betere integratie van allen? De Europese Unie.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Herhaling Staatsinrichting
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
De nieuwe levenswandel Efeze
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
Bid mee, help mee en geef!.
Bid mee, help mee en geef!. Zuid-Afrika lijdt… Armoede, gebroken gezinnen en taboes rond aids ontwrichten de samenleving. Zuid-Afrika: veel gebroken gezinnen.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Leven zonder ANGST 1.
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
Schrijfmarathon Pen is het wapen van Amnesty International Amnesty schrijft sinds 1961 brieven naar autoriteiten voor: vrijlating van gewetensgevangenen;
De humor van ( ) Zijn echte naam is Samuel Clemens. Hij werd geboren in 1835 in Missouri en gestorven in 1910 na carrière als schrijver en humorist.
Verkiezingen Europees Parlement 2019
Transcript van de presentatie:

WIST U DAT DE AUTHORITEITEN IN DE SPAANSE STAAT DAGBLADEN GESLOTEN HEBBEN? Dat is het geval voor het dagblad Euskaldunon Egunkaria

Egunkaria werd opgericht in 1990, en was het enige dagblad dat uitsluitend in de Baskische taal gepubliceerd werd.

Waarden als onafhankelijkheid, pluralisme, progressiviteit, het Baskisch-nationale perspectief en de promotie van de Baskische taal, waren prominent aanwezig in de redactionele lijn van Egunkaria. De uitgeverij werd opgestart in 1990 met de bijdragen van ongeveer 1500 aandeelhouders.

In februari 2003 vorderde het Spaanse Nationale Strafhof (Audiencia Nacional) de sluiting van het dagblad. Tien mensen werden gearresteerd. Vijf van hen dienden nadien klacht in omdat ze gefolterd zouden geweest zijn gedurende de dagen waarop ze door de Guardia Civil “incommunicado” gehouden werden: zonder vertrouwensarts, zonder advocaat, zonder enig contact met de buitenwereld. Ze verbleven allemaal samen gedurende 30 maanden opgesloten. Ze werden ervan beschuldigd deel uit te maken van ETA. Iets wat geen enkele grond heeft, noch gestaafd is door welk bewijs dan ook.

In oktober 2003 voerde de Guardia Civil nog een andere operatie uit. Ditmaal tegen het Cultureel Park Martin Ugalde en tegen de bedrijvengroep Egunkaria. 8 mensen werden opgepakt en incommunicado gehouden. Enkele dagen later werd Eneko Etxeberria, één van de advocaten van Egunkaria, gearresteerd in de Audiencia Nacional. Ook hij werd incommunicado gehouden.

Er staan nu twee rechtszaken voor de deur tegen Egunkaria: • één, over de sluiting, • en de andere, over de financieringen.

In de zaak over de sluiting staan de vijf voormalige Egunkaria-directieleden in de beklaagdenbank. De Openbare Aanklager heeft ertoe opgeroepen om de zaak voor eens en voor altijd te seponeren, omwille van een totaal gebrek aan bewijzen. Desondanks, en zonder enige klacht vanwege betrokken individuen of organisaties, besliste de Audiencia Nacional om door te gaan met de zaak. Daarbij baseert dit strafhof zich exclusief op particuliere vervolging die twee organisaties eisen: de Vereniging van Slachtoffers van Terrorisme (Asociación Víctimas del Terrorismo – AVT) en Dignidad y Justicia. Deze organisaties eisen celstraffen van 12 tot 14 jaar voor de 5 Egunkaria-directieleden, een verbod om gedurende 14 tot 15 jaar publieke of andere functies uit te oefenen, en een verbod om als kandidaat op een politieke kieslijst te staan. Martxelo Otamendi Redacteur van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Joan Mari Torrealdai Voorzitter van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Iñaki Uria Hoofd Executieven van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Txema Auzmendi Secretaris van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 14 jaar celstraf Xabier Oleaga Oud-Adjunct Redacteur van Egunkaria Eis: 12 tot 14 jaar celstraf

De rechtszaak zal in Madrid doorgaan, en start op 15 december.

Wat de zaak over de financiën betreft, is er nog geen datum bepaald waarop die zou moeten voorkomen. In deze zaak worden 8 mensen beschuldigd van het vervalsen van rekeningen en van belastingontduiking. Drie van hen zijn ook beschuldigden in de zaak over de sluiting. Er worden gevangenisstraffen geëist van in totaal 184 jaar, en boetes die oplopen tot 235 miljoen euro. Joan Mari Torrealdai Voorzitter van het Egunkaria- Directiecomité Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist. I ñ aki Uria Hoofd Executieven van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist. Txema Auzmendi Secretaris van het Directiecomité van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van euro. • ook in de zaak over de sluiting worden tegen hem celstraffen geëist.

Joxe Mari Sors Directielid van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van euro. Ainhoa Albisu Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 26 jaar en 4 maanden celstraf en een boete van euro. Mikel Sorozabal Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 21 jaar en 9 maanden celstraf en een boete van euro. Bego ñ a Zubelzu Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 17 jaar en 2 maanden celstraf en een boete van euro. Fernando Furundarena Stafmedewerker in het Departement Administratie van Egunkaria Eis: 13 jaar en 3 maanden celstraf en een boete van euro.

Sinds de sluiting werden er zeer veel solidariteitsacties georganiseerd in Baskenland, maar ook daarbuiten. Foto links: de massabetoging uit steun voor Egunkaria, op 22 februari Foto boven: solidariteitsactie tijdens de San Fermin festiviteiten in Pamplona, op 10 juli 2003.

Van de vele steunbetuigingen in en uit het buitenland, moeten we die in Catalonië benadrukken... Steun voor Egunkaria in de kerk Santa Maria del Pi in Barcelona, op 10 maart 2003.

in Madrid… …en in Brussel. Op 22 februari 2005 vroegen 22 europarlementsleden de Zaak Egunkaria te beëindigen. Zij behoorden tot 4 politieke families (Onafhankelijkheid en Democratie Groep, Europese Vrije Alliantie, Europese Groene Partij en Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa). Er was ook een onafhankelijk parlementslid. Op 19 oktober 2005 schreven 61 leden van de Kamer en Senaat van het Spaanse Parlement een resolutie om de Zaak Egunkaria te beëindigen.

De internationale weerklank over de sluiting van Egunkaria is wellicht groter geweest dan in eender welke andere Baskische zaak.

We worden geconfronteerd met een ernstige rem op de vrije meningsuiting, op het recht op informatie, en op het recht op de ontwikkeling van de Baskische taal en cultuur. Dit, bovenop een aanslag tegen de rechten van de mens ten gevolge van de martelingen. Theo Van Boven VN-Speciaal Rapporteur voor Marteling in 2004, bracht een rapport uit dat Spanje opriep het gebruik van marteling te stoppen.

Alsjeblief, help ons met het verspreiden van informatie over deze zaak, en met een einde te stellen aan deze onrechtvaardigheid.

Van harte bedankt voor uw aandacht.

VOOR MEER INFORMATIE: