Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Reflectievaardigheden en instrumenten
KENNIS IN PRAKTIJKHANDELEN
Stijn Hoppenbrouwers Software Engineering les 1 Algemene inleiding en Requirements Engineering.
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Binden en verbinden van mensen of personeel…
Oplossingsgericht coachen
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Leven Lang Leren en EVC mr drs J.C.N. van Kessel 10 oktober 2008.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Onderwijskundig ontwerpen
Licenties Pedagogische wetenschappen Algemeen opzet Scriptiesemiaries.
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
Stelling 2: Te weinig (vak)inhoud in een VB Leerinhouden kunnen niet geïntegreerd worden opgehangen aan voorkomende werkzaamheden, maar moeten geïsoleerd.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
De kwaliteit van het aardrijkskundeonderwijs op de pabo
Aan de slag met competenties beoordelen
Wetenschapsfilosofie Werkcollege 2. Programma Opzet: 1. Vragen over het afgelopen hoorcollege 2. Vragen over de leesstof (studieboek en essay Popper uit.
Ik heb iets van autisme of zo
Instructietechnologie Hans van der Meij Tim Post
Kom verder. Saxion. Kijk op de praktijk! HSN- Brugge -15 november 2014 Maaike Vervoort.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Professioneel werken: gestructureerd en methodisch
. Reacties tot nu toe………………………….. Veenlab. . Waaruit bestaat de pilot? Veenlabproject: Veenlab kennisrotondeproject. Veenlabmethode: de methode waarmee.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Leerstijlen KOLB SJM.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Lezen: doe het goed voor
Onderwijsvernieuwingen: onderwijskunde, innovatietheorie en maatschappelijke context LA
Social work Week 2.
Dorien `t Hart Groepsdynamica Dorien `t Hart
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Verpleegkundig redeneren
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
Truc met het ei! Toon Hermans (1916 — 2000) cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Bètadidactiek Beschrijving vak en NLT competenties die aan bod komen.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Werken met de koppelkaart pendelen tussen theorie en praktijk Astrid Wijnands Hannah Wielenga 21 april 2016.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Thema Roos van Leary in de klas
Samenwerking De voordelen van geïntegreerd werken.
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Zodat talent en ontwikkelbehoeften elkaar ontmoeten 2 juni 2015
Het onderzoeksverslag
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Tool II-2: Het plannen van OL, leerlingen stellen hun eigen vragen
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Wat leren docenten en onderwijsondersteuners online van goede voorbeelden van ICT-gebruik en hoe waarderen ze dit online leren? Gerard Baars
De Kwaliteit Verbetercyclus
Voeg hier een foto van het product in
Transcript van de presentatie:

Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management Symposium 4C-ID 27 april 2012 Roundtable Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management Han Spekreijse

4C-ID – rijke casussen van management Aanleiding Doel: Vergelijking van een concrete aanpak van praktijkgericht onderwijs: de rijke casus met de aanpak van 4C-ID Doel is niet om een schoolvoorbeeld van de 4C-ID aanpak te tonen.

Bespreking in 2 delen Inleiding: Waarom rijke casussen in de cursus Advanced Studies in Management (ASM)? - vakinhoudelijk - didactisch Kenmerken van de rijke casus Het didactische raamwerk van de rijke casus in de cursus ASM Discussie: Zoektocht naar punten van overeenkomst (en verschillen) van de rijke casus met de aanpak van 4C-ID

Waarom rijke casussen (vakinhoudelijk) Relativeren van de maakbaarheid van de praktijk van management en van de management theorieën

Waarom rijke casussen (vakinhoudelijk) Gevolg: we willen graag praktisch relevant probleemgericht onderwijs met expliciete aandacht voor zeer diverse contextvariabelen, gedragsinvloeden en ‘ruis’. Keuze: gebruik van casussen

Waarom rijke casussen (didactisch) Om student voor te bereiden om in beroepssituaties als expert te kunnen optreden is gekozen voor competentiegericht onderwijs. Instrument: standaard topische vragenlijst als instrument van probleemherkenning, definiëring, analyse, en oplossing. Keuze: probleemgericht onderwijs met gebruik van casussen Maar welke casussen?

Kenmerken rijke casussen Het casusmateriaal: originele documenten video en audio fragmenten elektronische bronnen als intranet Overige kenmerken: ruw, ongestructureerd materiaal met ruis met expliciete maar ‘nog te herkennen’ probleem waarin student zelf weg zoekt zowel ondernemingen als publieke organisaties Kortom: een vraagstuk op een specifiek management thema in zijn originele context

Het didactische raamwerk van de rijke casus De didactische structuur wordt ontleend aan combinatie van: - de leerdoelen - de literatuur - het casusmateriaal - de standaard topische vragenlijst (- en de opdrachtomschrijving aan student)

Het didactische raamwerk van de rijke casus Kerndoel: het gefaseerd ontwikkelen van competenties zodat aangeboden - maar ook andere - managementvraagstukken in de rol van manager/expert kunnen worden aangepakt dus: gericht op het in de breedte en diepte en op consistente wijze toepassen van een probleemoplossingsystematiek Aanvullende doelen: motiveren uitdagen relativeren van ‘beste’ antwoorden

overeenkomst en verschillen rijke casus <-> 4C-ID Vragen ? overeenkomst en verschillen rijke casus <-> 4C-ID

Voordeel vragenlijst icm probleemgestuurd Vermijden van valkuilen bij het aanpakken van besluitvormingsvragen: Bij oppervlakkige analyse al menen te weten wat het probleem is of zelfs de oplossing. Immers, je hebt expertise. Factoren over het hoofd zien Vooringenomen naar een situatie kijken (vanuit een ander perspectief kijken betekent dat je ook wat anders ziet) Denken dat er altijd een oplossing bestaat, of dat er een ‘beste’ aanpak bestaat Stappen overslaan, te snel willen gaan Een instrument voorop stellen: nadoen, net geleerd, indruk maken op anderen, het rekent zo lekker, een instrument geeft macht over de situatie etc.

Didactiek: de topische vragenlijst De topische vragenlijst is een lijst met vragen over de volgende aspecten: over de organisatie en haar omgeving over de probleemsituatie over de actoren over de wijze waarop informatie wordt verkregen over de methoden en technieken van management control over (het kiezen van) de oplossing(en) en de bijbehorende methoden en technieken

Gebruik van de standaard vragenlijst Het gebruik van de vragenlijst, 5 stappen: Neem de standaardvragenlijst en streep de vragen door die bij de specifieke casus niet relevant zijn Herformuleer de overblijvende vragen zodat ze goed op de casussituatie aansluiten. Splits eventueel vragen. Voeg, indien nodig, vragen toe U heeft nu een lijst met specifieke op de casus toegesneden vragen Beantwoord die specifieke vragen voor deze casus Maak a.h.v. de antwoorden een managementnotitie