Hoe interpreteert de consument gezond eten?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl
Advertisements

Kwaliteit van leven bij dementie
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Gezonde voeding.
Stofwisseling.
Storecheck en consumentenonderzoek
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De actieve voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
B1 Stoffen worden omgezet
Tussendoortjes en frisdrank
Goedenavond Welkom bij
Iwan Meynaar, intensivist, voorzitter voedingsteam RdGG
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Thema 2: Voeding en Vertering
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
Leermeesteravond Autoschadetechniek
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Gezondheidseffecten van volkoren
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
De invloed van het kinderdagverblijf op voeding en beweging
Wat voedt jou deel 1..
Fruit Je hebt verschillende fruit
Lekker en Gezond de Quiz
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Voeding in de pedicurepraktijk
Voedingswaardeninformatie-systeem
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Intelligent Consumer Systems
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Gezonde voeding.
Beroepscontext Hoe wordt wiskunde toegepast in de beroepscontext?
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Voorlichting, advies en instructie
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Voel je wel in je vel !.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
Voeding en vertering.
Title of your presentation
Gezonde voeding.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Wat staat er op een etiket?
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Stofwisselingsziekte…
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Hoe interpreteert de consument gezond eten? Construal level theory toegepast op gezondheid Siet Sijtsema, Amber Ronteltap LEI Wageningen UR

LEI Wageningen UR N=5500 Plant Sciences Group Animal Sciences Group 02/04/2017 LEI Wageningen UR Plant Sciences Group Animal Sciences Group Agro- technology and Food Sciences Group Environ- mental Sciences Group Social Sciences Group Departments and Faculties Wageningen University Research institutes LEI Applied Research N=5500

Gezond eten: waar hebben we het over? Gezondheid is steevast een top-3 motivatie voor voedselkeuzes, blijkt uit consumentenonderzoek (Givens, 2010; Steptoe et al, 1995; Verbeke, 2008) Overgewicht, obesitas, TTD, HVZ blijven toenemen (Delpeuch et al, 2009; Popkin, 2009; WHO, 2003) Tegenstrijdige bevindingen over gezondheidseffecten van voedingsmiddelen (rood vlees, zuivel), vlot opgepikt door media (Givens, 2010) Zoektocht naar de wetenschappelijke definitie van gezond eten: goede/foute producten? (Energie-)balans? (Lobstein & Davies, 2009)

Gezond eten: wat moet de consument? Te midden van deze onzekerheid moet de consument voedselkeuzes maken Voor communicatie is het essentieel te weten hoe de consument zelf gezond eten ziet Doel van deze studie: Het verkennen, operationaliseren en testen van de consumenten interpretatie van gezond eten

Deze presentatie Gezondheidspercepties van de consument Construal Level Theory Onze vragen, consumentenonderzoek (groepsdiscussies en experimenten) en de bevindingen Discussie en toekomstig onderzoek

Hoe ziet de consument gezond eten? Verschillende interpretaties van gezondheid en gezond eten (Geeroms et al, 2008; Hughner&Kleine Schutz, 2004; Lindholm, 1997; Miller & Iris, 2002; Ogden, 2007) Afwezigheid ziekte vs algehele staat van welbevinden Voedingswaarde product vs gebalanceerd dieet Vetgehalte vs natuurlijkheid  Specifiek vs algemeen

Construal Level Theory (CLT) Elke gebeurtenis, activiteit, individu of object kan op verschillende abstractieniveaus bekeken worden. (Liberman & Trope, 2008) TV-kijken = je ontspannen = op de bank zitten met de afstandsbediening in je hand Niveaus op verschillende terreinen aangetoond Moreel oordeel (Eyal et al, 2008), Zelfcontrole (Fujita et al, 2006), Creativiteit (Förster et al, 2004), Aantrekkelijkheid van producten (Trope & Liberman, 2000)

Construal level theory en gezond eten Rondom voeding Consumenten die in een abstracte denkmodus waren gebracht, vonden een appel aantrekkelijker dan een Mars, en vice versa (Schmeichel and Vohs, 2009) Construal levels lijken dus invloed te hebben op percepties van voedingsmiddelen en gezondheid Doel van deze studie: Het verkennen, operationaliseren en testen van de consumenten interpretatie van gezond eten met gebruikmaking van de principes uit Construal Level Theory

En welke termen gebruiken ze daarvoor? Vragen Bestaan er verschillende niveaus waarop mensen praten over gezond eten? En welke termen gebruiken ze daarvoor?

Groepsgesprekken Verkennend, open, dagelijks leven, weinig sturing Praten over favoriet eten maakt mensen enthousiast Beoordelen van gezond verschilt voor mensen en producten Er worden verschillende bewoordingen gebruikt: specifiek : “in een appel zitten vitamines” “vis bevat goede vetten” algemeen: “het hangt ervan af hoeveel je ervan eet” “fruit is altijd gezond en goed”

Vragen Valt abstractieniveau op te leggen? Is het een persoonlijke voorkeur? Verschilt het per type voedselproduct?

Kwantitatief consumentenonderzoek (n=97) Start met introductietekst over eten op 1 abstractieniveau, bijv concreet: Al ons eten bestaat uit kleine onderdelen: vitamines, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten. Sommige doen dienst als ‘bouwstof’ voor het lichaam (bijvoorbeeld calcium), andere meer als ‘brandstof’ (bijvoorbeeld druivensuiker). 5 producten: hoe gezond? Hoe moeilijk te beoordelen? Aan het eind: Waar dacht u aan tijdens invullen?

Bevindingen Er zijn verschillende abstractieniveaus om gezond eten uit te drukken leefstijl, eetpatroon, gerecht, product, ingrediënt Abstractieniveau introtekst geen relatie met abstractieniveau open antwoord lijkt niet op te leggen Hoe ongezonder het product, hoe moeilijker het beoordelen

Welke niveaus zijn te onderscheiden? Vragen Welke niveaus zijn te onderscheiden? Is het abstractieniveau te beïnvloeden, per individu of per product(groep)?

Kwantitatief consumentenonderzoek (n=235) Geen introductietekst, maar andere formulering vragen: Hoe (on)gezond denkt u dat chocolade is? In hoeverre past chocolade binnen een gezonde manier van leven? 3 producten: friet, chocolade, appel Hoe gezond? Hoe moeilijk te beoordelen? Na elke vraag: waar dacht u aan?

Bevindingen Dichotoom codeersysteem lijkt passend Individuen kunnen op verschillende niveaus denken over gezondheid van producten. Mensen die abstracter denken over gezondheid lijken meer tijd nodig te hebben om een product te beoordelen op gezond Ongezonde producten worden eerder gezond gevonden door mensen die denken op hoger abstractieniveau

Samengevat Gezond eten is niet één-dimensionaal en betekent niet altijd hetzelfde voor individuen. Er lijken verschillende abstractie niveaus te zijn (concreet, abstract) Abstractieniveaus lijken lastig op te leggen Mensen die abstract denken hebben meer tijd nodig om te beoordelen of een product gezond is Ongezonde producten worden eerder gezond gevonden door mensen die denken op hoger abstractieniveau

Onderzoeksvragen voor de toekomst Codeersysteem verder ontwikkelen (meer dan twee niveaus?) Kunnen mensen op een bepaald niveau gebracht worden? Is het niveau afhankelijk van product of situatie? Andere concepten zoals duurzaamheid kunnen mogelijk ook baat hebben bij deze inzichten

Bedankt voor de aandacht Amber Ronteltap Siet Sijtsema Hans Dagevos Mariët van Haaster de Winter Construal levels of healthy eating. Exploring consumers’ interpretation of health in the food context Appetite 59 (2012) 333-340