Workshop Presentie: menslievende zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontmoeting van mens tot mens.
Advertisements

Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Opkomen voor jezelf.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Welkom bij de 4e workshop over:
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Workshop Knallende ruzie
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
ontmoetingsdag Op 25 februari jl
Presentatie A&O netwerk Arbeid & Organisatie van het NIP Nederlands Instituut van Psychologen darwine.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Oplossingsgericht coachen
Benieuwd naar wie ik ben ...
Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.
Geluid aan.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
First ID project Waterlant-Ydoorn
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Praat eens met een veteraan darwine.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Het opbouwen van een data base
Workshop 2: Plezier in je werk: daar word ik blij van!
Geloof in jezelf.
Preek Jakobus 2:
Doen we het wel of doen we het niet? Veiligheid, ook wanneer het niet klopt.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Spreuken: De nederige wijze.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Om soms eens dieper over na te denken
Stage: Basisschool de Klingerberg
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
UVW LinkedIn Presentatie
Reclame Masters | Ik en reclame!
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Herstelondersteunende zorg en presentie
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Agoog in de GGZ outreachend, week 2.
Bekijk de dia’s later op :
Welkom ik maak me sterk.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Nieuw Begin. Voorbeeld: Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar De wisseling van de jaren en daarmee de jaartelling is niet bij alle culturen identiek. Volgens.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
‘So you think you can coach…’ Een introductie in “Coaching Ourselves”
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Netwerkmarketing Hoe vindt je nieuwe klanten? In deze training 1.Je 100+ lijst 2.Je dagelijkse bezigheden 3.Verandering van denken.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Mondzorg - persoonsgericht
Vakmanschap voor jongeren in het sociale domein
Eventmanager: Gerdine Teerhuis
Transcript van de presentatie:

Workshop Presentie: menslievende zorg Ingrid Windmeijer, Stichting Presentie NCJ congres Wisselen van perspectief

Opbouw Introductie In de schoenen van de klant Wat heb jij nodig om aangesloten zorg te verlenen? Film over presente praktijken Leergesprek over presentie Hoe versterkt je de eigen kracht? Waar zit je jezelf in de weg?

In de schoenen van de klant Morgen komt er iemand naar je toe, omdat de huisarts dat nodig vindt. Iemand van het CJG….Je gaf aan bij de huisarts dat het je allemaal te veel wordt, de armoede, het alleen opvoeden van je kinderen, dat je steeds meer alleen komt te staan….je slaapt er slecht van Nu komt er dus iemand…..Wat is je angst? Wat is je verlangen?

Angsten en verlangens CJG (linkedin) Betweterigheid Respect Ongevraagd aanbod Niet oordelen Infantilisering Gelijkwaardigheid Confectie/ plan Maatpakken/ intuïtie Onveilig wat gebeurt er met me? Veiligheid ook qua gegevensbeheer Ondeskundig handelen Deskundigheid Alles ligt op straat/ schaamte Vertrouwelijkheid

Wat heb jij nodig? Je werkt in het CJG en gaat naar deze cliënt toe. Hoe sluit jij aan bij de angsten en verlangens van de cliënt? Wat heb je daarbij nodig? Wat helpt je?

Wat voegt presentie toe? -Filmpje- Kijkvraag: - wat zijn de kenmerken van presentie? - hoe wordt de eigen kracht versterkt?

Een praktijk waarbij de zorggever zich aandachtig en toegewijd op de ander betrekt, zo leert zien wat er bij die ander op het spel staat – van verlangens tot angst – en die in aansluiting dáárbij gaat begrijpen wat er in de desbetreffende situatie gedaan zou kunnen worden en wie h/zij daarbij voor de ander kan zijn. Wat gedaan kan worden, wordt dan ook gedaan. Een manier van doen, die slechts verwezenlijkt kan worden met gevoel voor subtiliteit, vakmanschap, met praktische wijsheid en liefdevolle trouw.”

Presente zorg wat is het wel en wat is het niet? In presentie gaat het eerder om: Dan dat het gaat om: Aansluiting en afstemming Bureaucratische logica en zorgroutines Nabijheid en aandacht Snel en achteloos werken De menselijke maat Productiedraaien volgens strakke planning Een aanspreekbare en benaderbare helper Een zielloze of onvindbare functionaris Zorgzaamheid in de volle zin van het woord Oplossingsgericht professionalisme

Welke professionele beelden zitten in de weg? Professionele distantie Handen op de rug, zelfzorg Interventionisme/ maakbaarheid Gelijke monniken gelijke kappen Blinde vlek qua eigen institutionele logica’s Professioneel netwerken daar kan ik geen tijd voor maken Wat ik doe is gewoon

Voorbeeld: Professionaliteit Principes Opdat: Normatief-reflectief Verstandig omgaan met regels en afwijkingen Vrije ruimte vullen met collegiaal beraad Je hebt elkaar nodig om na te denken over goede zorg Moreel aanspreekbaar zijn Verantwoordelijkheid nemend, vereist lef Aanraakbaar zijn De persoon achter de professional komt ook te voorschijn Uitvoering managerial beschermd en gefaciliteerd Ze wordt beschermd voor druk van boven/buiten

Er uit gelicht: de relatie Als plek van afstemming Als plek waarin de ander zich kan tonen Als plek van uitdrukking wat ik met je heb Als plek van weldadigheid Als plek die hulp en steun legitimeert Als plek waar je weer mens wordt

Het leerproces Learning communities Theorie, onderdompeling, verwarrende filmpjes, rolmodellen, video Diep leren (intrinsiek), bottum-up Coachend “leiderschap”, afgestemd op de teamkwaliteiten Reflectief overleg/ moreel beraad Reflectief verantwoorden

Hoe versterkt presentie de eigen kracht? Aansluiten en afstemmen op cliënt die per definitie de leiding heeft/ bepaalt wat er gebeurt Ook in taal, plaats en tijd Open staan voor het appèl van de ander Intuïtie en improvisatietalent gebruiken Deuren openen Netwerken versterken Mens zijn (met professioneel rugzakje)

Hoe krijg je zichtbaar betere zorg? Verhalen vertellen (ook door het management) Films maken Spiegelgesprekken/ klantonderzoek Shadowing In de leefwereld van de cliënt treden Kansen pakken die zich voordoen Het “gewone” bijzonder maken

Op weg naar Zorg “next” met de cliënt aan de leiding Wilt u deze kiemen verder mee helpen ontwikkelen?

Tenslotte Zijn er nog vragen? Bedankt voor uw inzet www.ingridwindmeijer.nl www.grondlijn.nl www.presentie.nl boeken en folders!!!!