Hoestemtpeelenmaas.nl Waarom kiezers stemmen of thuisblijven en wat lokale politici daaraan kunnen doen Onderzoek van de Rekenkamercommissie Peel en Maas.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verkiezing Project van het Jaar 2012
Advertisements

Logo Gemeente Laat Kracht en Pracht van (lokale) Sport zien! Datum 2012 Presentatie Sprekers:
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Jongeren over politiek
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
De gemeentelijke overheid p
Experts/Blogs & Social Media Reed Business 29 augustus 2011 Alex Beishuizen.
Zaal 3 14:00 uur Kimberley Bil, JOB Clair Rozemeijer, LAKS Drs. Metje Jantje Groeneveld, Hiteq Studiebijsluiter, hoe en waarom?
Nut en noodzaak Smart Charging Elektrisch Vervoer Movares Energy Patrick Groenewoud – 19 november 2013
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
Overplaatsing ongedocumenteerde gezinnen. Woord vooraf Tussen vervlogen geluk en vervlogen hoop.
Marco Oving Projectleider
Onderzoek in het nieuws? Kansen en bedreigingen Chris Aalberts CEPHIR - 4 maart
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Logonet024 Wat moeten we er mee? moeten. logonet024 Wat ontmoeten we er mee?
WIE BEZOEKT DE WEBSITES VAN DE POLITIEKE PARTIJEN?
4.1: Het parlement is baas boven baas
Titel van de presentatie Informatiebijeenkomsten Tweede Kamerverkiezingen 2012.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Cultuurparticipatie bij jongeren
Gebiedscommissies Rotterdam Vanaf 19 maart 2014 geen deelgemeenten meer, maar…
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Cliënt- en Familieperspectief
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Welkom Met raad en daad. Aanleiding De gemeenteraad wordt zichtbaarder voor burgers De individuele gemeenteraadsleden worden herkenbaarder voor burgers.
Varkens Vandaag Het echte verhaal in de media. Zo maar wat voorbeelden John van Paassen, varkenshouder in Deurne.
Presentatie studiecoaching
25/09/2014 | pag. 1 PULSE Nieuwe media en het vergroten van het draagvlak voor ontwikkelingsamenwerking Leo Van Audenhove & Chris Vleugels.
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
OOOC De Waai Focusavond 17 november 2006.
1.
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
3voor12.nl.
8 september 2014 Veiligheid Dorplein Eerst wat algemene informatie.
Politiek jargon Bingo.
STATISTISCH RAPPORT Laatste ontwikkelingen – Juli 2014.
Het gebruik van apps bij hardlopen Wie en met welk effect?
In gesprek Naast de online enquêtes zijn we dit jaar ook gestart met klantenpanelavonden. Dit heeft voor ons veel mooie inzichten, verklaringen en bruikbare.
Handvatten voor gebruik audiovisuele bronnen in de onderwijspraktijk Media in de klas Dalida van Dessel Teamleider onderwijsplatformen.
Inbraken / burgerparticipatie Sept 2014 Uitslagen enquête.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Politiek-juridische dimensie
Aantrekkelijke politiek? Jongeren en popularisering van politiek
Op weg naar een eerlijker bestuur
Staatsinrichting In Nederland.
Hoofdstuk 4 Nederland verzuild en verzorgd
Politieke stromingen De liberalen
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Samenwerkingen festivals & ondernemers >> Inzichten vanuit onderzoek.
Waarom stemde de Nederlanders, voor WOII, niet op de NSB
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
De bibliotheek van de toekomst met Social CRM. In deze presentatie Wat betekent de maatschappelijke bibliotheek voor de communicatie? Welke communicatie.
De verandering van Zorg en Welzijn Presentatie voor stadsbijeenkomst Zorg en Welzijn 6 oktober 2015.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Verkiezingen Beste Strandpaviljoen Doelstelling De strandpaviljoens langs de Nederlandse kust te promoten en het imago te versterken.
Cliënt en Mediawijsheid Les 5 Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.
Workshop PR en communicatie. Marketingplan Analyse van de omgeving (SWOT analyse = sterke kanten, zwakke kanten, kansen en bedreigingen) Analyse van de.
Digitale dienstverlening gemeente Oss Resultaten van het digitaal Burgerpanel September 2012 Team Onderzoek & Statistiek.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Les kiezen, politieke stromingen en partijen
H2 Op wie ga jij stemmen?.
Lokaal Bereiksonderzoek Contact April 2017 – November 2017
Politieke Bingo.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Hier de titel van de presentatie invoegen
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

Hoestemtpeelenmaas.nl Waarom kiezers stemmen of thuisblijven en wat lokale politici daaraan kunnen doen Onderzoek van de Rekenkamercommissie Peel en Maas November 2013 Rekenkamercommissie

Opzet van deze presentatie •Wat was de vraag •Wat hebben we gedaan •Wat hebben we gezien •Wat bevelen we aan Rekenkamercommissie

Wat was de vraag •Wat zijn verklaringen voor de dalende opkomst en het ogenschijnlijk veranderlijke stemgedrag in Peel en Maas en hoe is de opkomst in 2014 te verhogen? Wat hebben we gedaan •Literatuurstudie (Kiesraad, archief Peel en Maas) •Digitale enquête, panelgesprekken (200 deelnemers) •Extra aandacht jongeren (28 jongeren) Rekenkamercommissie

Wat hebben we gezien •Sterke daling (gemeenteraads)verkiezing, gemiddeld 4,5% per verkiezing •Een grote groep trouwe kiezers, stemmen is een plicht •Inwoners die (lokale) politiek onbetrouwbaar en oninteressant vinden •Inwoners die weinig van lokale politiek weten en ook niet geïnteresseerd zijn daar veel inspanning voor te doen •Inwoners die niet weten op welke partij ze in 2014 zullen stemmen •Inwoners die daarom niet stemmen (49,9%), op een persoon stemmen (74%) of stemmen met een landelijk motief Rekenkamercommissie

Bevindingen en aanbevelingen •Inwoners zien het belang van de lokale politiek niet  (relevantie) lokale politiek moet meer ‘gebracht’ worden  Vooral voorlichting aan jongeren •Kiezers willen meer te kiezen hebben  Breng verschillen duidelijk voor het licht, bv via een stemwijzer  Meer en beter gebruik internet en sociale media •Inwoners ervaren een afstand met de politiek  Inwoners willen politici vooral in hun eigen kern ontmoeten  Inwoners willen meer aandacht voor problemen in hun eigen kern Rekenkamercommissie

Opkomstverhogende maatregelen •Vooral week voor de verkiezingen effect •Allerlei maatregelen: van stemmen in de kamer van de burgemeester tot uitdelen van vlaaien voor elke 100 ste kiezer •Positieve ervaringen vooral met: - rijdend stemlokaal, stembus - verkiezingsnacht, festival - mensen persoonlijk bellen •Nauwelijks effect van flyeren, en, radio- en tv-boodschappen Lees meer over het rapport op Rekenkamercommissie