Domotica Formele definitie: Toelichting:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KEMA Profielgenerator
Advertisements

Breedband in het buitengebied Bijeenkomst 14 juni 2012 School van Frieswijk Arno Groenendijk.
KISS: de sleutel tot comfortabel wonen
•Groei in smartphone gebruik •Smartphone altijd bij de hand •Steeds sneller mobiel internet •Eenvoudige en snelle communicatie.
Thuisnetwerken. Thuisnetwerken Enkele statistieken 77% Belgische huisgezinnen met minstens één persoon tussen 16 en 74 jaar  minstens één of meerdere.
Wat willen bewoners? Hoe kunnen actieve burgers ondersteund worden? Aansluiten! 5 april 2013.
Met breedband op het platteland
Inleiding door Kees Neggers
Multifunctionele kering Science Park Amsterdam
Welkom op de website van VTDO Mijn naam is Hans Blauw, adviseur in telefonie en data. 80% van alle bedrijven heeft haar telefonie en data niet optimaal.
Casus workshop domotica
Utrecht Innovatie & Veiligheid Paul Koot & Frits Neijgh van Lier.
™.
Informatiedag Telezorg
Ict in de sociale sector • trends in toepassingen • implicaties voor de beroepsuitoefening.
26 november 2013.
Voorbeeld Betaalautomaat objecten (“wie”) klant bank interface (“wat”)
Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl 2 november 2007 Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl P.M.Bloemendaal.
Groot-Bijgaarden 5 oktober 2010
Consumenten elektronica Consumenten elektronica Wat gaan we behandelen? Telefoneren Fotograferen Radio en Muziek Televisie kijken Video/Film.
Toepassing in woningen Johanniterveld
Wat is DALI? Digital Addressable Lighting Interface
Ethernet Uitbreiding RVD 25/08/2013. Netwerk overal.
Door Kick de Wolff Netwerk thuis maken Door Kick de Wolff
Presentatie Thuisnetwerken
De Glazen Studio en 25 Mei Oude Markt, Enschede.
Compact Positioneer Systemen
Input/Output Invoer/Uitvoer
Voeg modeltitel in Voeg model-subtitel in Formulemanager Salland op Glasvezel.
M A K E Y O U R N E T W O R K S M A R T E R Power over Ethernet ppt_aa1_p05_poe_v4-0_nl_0508.
VPN Technologieën en oplossingen. VPN en IP VPN Leased line netwerk Echt ‘privaat’ netwerk: eigen lijnen met gegarandeerde capaciteit Per connectie een.
V1 Kern Technologie & Innovatie Hoorcollege 3: Domotica.
VAC Brugge Werkgroep ICT Dinsdag 13 september 2011.
Implementatie Uniek Loket 26 november thema’s Ondernemingen Ondernemerschap Omgevingsfactoren 5 perspectieven Sensibiliseren Informeren Adviseren.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Basis MAI1 Basiscursus MAI-2 B. J. Wielinga. Basis MAI2 Hoofdstuk 2 Technische begrippen rond netwerken mediumnetwerk: minimaal 3 verbonden elementen.
Netwerk evolutie nu Computer/Internet Audio/Video
DALI- uitgebreid netwerk
Confidential 1 Trends in ICT J. Bruijning KPN Research 8 juni 2001.
SAUTER EY3600 DE NETWERKTOPOLOGIE.
Blok 7: netwerken Les 1 Christian Bokhove
Werkgroep Kavel overschrijdende investeringen
Werkgroep Kabel overschrijdende investeringen
Werkgroep Kavel overschrijdende investeringen Onderwerp: Warmtepomp - Inhoudelijke toelichting: Techneco - Kostenschatting voor ons project - Besluit traject.
Warmtepomp.
Netwerken / Internet ICT Infrastructuren David N. Jansen.
GigaPortGigaPort Klaas Wierenga 8 Mei 2001.
Canal Digitaal Digitale Televisie via de satellietschotel De meeste kanalen met de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Kees Färber Directeur Operations.
Steven Körmeling, Mark Rotteveel, Jan Kouwenhoven januari 2006
Een droom wordt werkelijkheid.
E-Facturatie, praktische oplossingen. Ferdinand Casier, Agoria.
stap 1 * Draadloze netwerkkaart installeren * Een van de belangrijkste benodigdheden voor het kunnen ontvangen van draadloos internet is een draadloze.
Verbeter je draadloze netwerk
3CX Telefoon Centrales. 3CX Products – 3CX Phone System 3CX Phone System.
Elux-installatieconcept
Index 1/7 Wat kan support voor u betekenen?Wat kan support voor u betekenen? Snelheden LTESnelheden LTE LTE internet protocolLTE internet protocol AntennesAntennes.
Rick Haverkort Roelof de Boer. Coöperatieve vereniging Opgericht in 2006 met steun van de Provinsje Fryslân en Syntens Onafhankelijk adviseur voor het.
Agenda Introductiefilm Presentatie Waarom kiezen voor glasvezel? Ons plan in Leudal Hoe ziet zo’n glasvezelnetwerk eruit? Wat zijn de kosten? Vragen.
Netwerken 1 Enigma Netwerken paragraaf 1, 2 en 3.
Hoe ziet mijn toekomstvisie eruit ?. Wat is Domotica ? Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van.
Netwerken 7 Enigma Netwerken paragraaf 10. Fysieke laag (linklaag) Het medium waarover de data getransporteerd wordt Bedrade verbinding (elektrisch of.
Internet of Things (IoT)
Thuisnetwerk woensdag 1 februari 2017.
Presentatie 1 Goos de Jong
OPENINGSCASE: Het Okanagan-Skaha School District doet meer met minder door te profiteren van netwerken en internet.
Een thuisnetwerk maken
Sierteelt, digitaal snel op weg
PowerLine Communications
Netwerken & Internet 2.
Netwerken & Internet 1.
Transcript van de presentatie:

Domotica Formele definitie: Toelichting: Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners. Toelichting: Essentiëel voor Domotica is een solide en open in-huis-netwerk, dat 'naadloos, pijnloos en probleemloos' moet zijn, aldus belangrijke spelers op deze markt, zoals Philips en Microsoft.

Standaarden 3 lagen: 1) Application Supporting Standards, Domotica standaarden zijn in verschillende categoriën in te delen aan de hand van het uit de informatie en communicatie technologie afkomstige Open System Interconnection Model (OSI-model). 1) Application Supporting Standards, 2) Communication Service Standards en 3) Network Infrastructure Standards. Vooral het netwerk (3) is van belang in de ontwerpfase

Het netwerk 3 Network Infrastructure Standards Dit betreft het netwerk om fysieke interoperabiliteit (connectiviteit) te bewerkstellingen. Dit wordt ook wel aangeduid met ICT- en besturingsnet (IBN), als evenknie van het energiedistributienet (EDN). Het IBN is bedoeld voor communicatie-, meet- en besturingsignalen (zoals de temperatuursensor en de aansturing van de verwarming) alsook de aansluiting van telematica-installaties (zoals internet, CAI en telefonie) en de integratie van diverse installatiefuncties door middel van woonhuisautomatisering.

Het netwerk 3 Network Infrastructure Standards Het IBN kan bedraad worden uitgevoerd. De integratie van het IBN met het EDN kan door middel van Powerline communicatie. (Hierbij wordt het EDN benut voor energiedistributie en signaaluitwisseling) Ook met draadloze technologieën kan een (virtueel) IBN gerealiseerd worden. Alleen de bedrade optie vergt een infrastructurele inbedding in het huisontwerp, maar in de afweging moet dit afgewogen worden tegen met name de de Powerline communicatie.

Het netwerk Bedraad netwerk Kostenschatting optie stervormig netwerk: Op basis van een CAT-5 of Coax netwerk, 8 ruimtes waar één aansluitpunt aanwezig is; Referentie kosten - 8 x loze leiding a 200 euro per stuk = 1600 euro - kabel 100 meter = 100 euro - centrale router voor 8 porten = 300 euro Totaal circa 2.000 euro Mogelijkheden: Beperkingen: telefonie (voip) - vooral ICT gericht, minder geschikt voor TV (digitaal) schakelaars, dimmers, zonwering, enz. dataverkeer / internet met hoge snelheid (gigabit!) combineerbaar met wifi, USB of firwire

Het netwerk Bedraad netwerk Kostenschatting optie dubbel netwerk: (een aan het EDN netwerk gelijke IBN infrastructuur = volledig dubbele buizennetwerk) Kosten EDN netwerk aan Kees Jan van Lier vragen: keesjanvanlier@hotmail.com

Het netwerk Powerline communicatie Mogelijkheden (tradioneel): Beperkingen: geschikt voor het sturen van commando’s. - smalbandig = (schakelaars, dimmers, zonwering, enz.) - geen dataverkeer van eenvoudige schakelaars - geen telefonie …. tot complexe schakelkasten - geen digitale TV … maar er zijn ontwikkelingen om breedband powerline-communicatie (BPL) te ontwikkelen (een proef in Nederland is inmiddels gestaakt). powerline communicatie

De rest Op het gebied van toepassingen komen de standaarden voor het versturen van datapakketen & protocollen tussen apparaten aan de orde. Hier zijn vele aanbieders die toepassingen leveren, al dan niet met één standaard protocol. Voor nu de focus op het netwerk: Is er behoefte bij bewoners om Domotica aan te leggen: NEE JA, met name voor smalbandige toepassingen (schakelen van dimmers, zonwering, e.d.) breedbandige toepassingen (T.V., telefonie, internet) beide NEUTRAAL

De rest AKTIES en CONSEQUENTIES: Uitzetten vraag bij kavelhouders met begeleidende presentaties van Doede en Arjan 1) Bij een geringe belangstelling of vooral belangstelling voor smalbandige toepassingen nadruk op mogelijkheden voor powerline communicatie Dit is: individueel te beslissen, vergt geen specifiek netwerk en dus ook geen inpassing in het ontwerp focus werkgroep is dan op voorlichting mogelijkheden en groepskorting 2) Bij belangstelling voor breedbandige toepassingen contact opnemen met architectenteam en bouwteam voor inpassing in ontwerp en uitzoeken meerkosten bedraad netwerk (specifiek de optie dubbel netwerk).