Zelf een halfreactie opstellen Blz. 121

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding in de RedOx chemie
Advertisements

Klik nu op de titel van dia 2 om verder te gaan
Bouw van zuivere stoffen
Bouw van atomen & ionen Klas 4.
H16. Berekeningen aan zuren en basen
Reacties waarbij elementen betrokken zijn
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Reactievergelijkingen kloppend maken
Herhaling hoofdstuk 5 Ioniserende straling.
§5.2 - Neerslagreacties.
7 Reacties met elektronenoverdracht
Zoutformules bedenken
Het kloppend maken van reactievergelijkingen
Het kloppend maken van reactievergelijkingen
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Scheikunde DE MOL.
Elektrolyse.
Opstellen van zuur-base reacties
Redoxreactie’s Halogenen en Metalen
Examentraining Havo 5.
Reacties waarbij elementen betrokken zijn
zuren en basen reductoren en oxidatoren zuur staat H+ af
De theorie van Brønsted
Opstellen reactievergelijkingen
pijl rechts volgende; pijl links terug
Pijl rechts: verder pijl links: terug Kloppend maken In een reactieverglijking moet van elke atoomsoort voor en na de pijl evenveel atomen zijn Dus alle.
Formules van ionaire stoffen
1.4 Ontleedbare stoffen: Samengestelde ionen
Hfst 1 paragraaf 3 Enkelvoudige ionen.
Oplossen en indampen van zouten
Zuur-base reacties 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.4.
Zoutformules bedenken
Sectie scheikunde – College Den Hulster - Venlo
pijl rechts: verder pijl links: terug
3.4 Het kloppend maken van reactievergelijkingen
Berekeningen aan zuren en basen
Hoe maak je een formule van een zout.
11 Redoxreacties.
Scheikunde 4 W&L.
Zuur base reactie Zo doe je dat
Reactievergelijkingen Een kwestie van links en rechts kijken.
Ruud van Iterson1REDOX Wat is redox ? Tegelijkertijd reductie oxidatie reactie Met overdracht van elektronen ; het oxidatiegetal verandert. Oxideren van.
H6 Zuren en basen.
3.5 van reactieschema naar Reactievergelijking
Scheikunde Chemie overal
Atoomtheorie Dalton Kleinste deeltje in de stof is atoom
8.6 Van reactieschema naar reactievergelijking
Zuur base reactie Zo doe je dat
Reactievergelijkingen kloppend maken.
Loodaccu 2 loodplaatjes in een zwavelzuuroplossing Aanwezige deeltjes
Atoomtheorie Dalton Kleinste deeltje in de stof is atoom
Opstellen reactie vergelijking
Redoxreacties Zo doe je dat Stap 1 Al, Zn2+ , Cl─ en H2O
Oplosvergelijkingen maken. De oplosvergelijking van het oplossen van natriumfosfaat Begin met het opschrijven van de verhoudingsformule van het zout Na.
REDOX Toepassingen Wat is redox ?
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Naamgeving koolwaterstoffen
Zelf opstellen halfvergelijking
Coëfficiënt: 4 4 NH3.
Herkennen redox reactie
Zouten Combinatie metaal + niet metaal Ionen Bv Natriumchloride
Redoxreacties Zo doe je dat Stap 1 Al, Zn2+ , Cl─ en H2O
Zuur base reactie Zo doe je dat
Zuur base reactie Zo doe je dat klopt
Deze reacties breng je onder in 3 groepen:
Zelf opstellen halfvergelijking
Hier links zie je een overzicht van alle dia’s met hun titels Als je naar de volgende (of een andere dia) wil klik je op de titel Klik nu nogmaals hier!!
Zelf opstellen halfvergelijking
Transcript van de presentatie:

Zelf een halfreactie opstellen Blz. 121 Niet in binas tabel 48 Zelf een halfreactie opstellen Blz. 121

Stappenplan bij het zelf opstellen van een halfreactie. (zie blz. 121) Noteer de gegeven deeltjes voor en na de pijl 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O. (extra stap bij schema blz. 121) 3 Breng H- en O-atomen in balans: Zuur milieu: Geen OH- ( Voor en na de pijl mogen H+ of H2O voorkomen) Basisch milieu: Geen H+ (Voor en na de pijl mogen OH- of H2O voorkomen) Neutraal milieu: voor de pijl alleen H2O (na de pijl mogen H+ of OH_ ontstaan) 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

"Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen.“ stappenplan voorbeeld 1: "Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen.“ (voor de geïnteresseerde, dit is chemosynthese) 1 Noteer de deeltjes 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

stappenplan voorbeeld 1: "Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen." 1 Noteer de deeltjes S   →   SO42–       2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

stappenplan voorbeeld 1: "Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen." 1 Noteer de deeltjes S   →   SO42–       2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O het aantal S-atomen is al goed 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

stappenplan voorbeeld 1: "Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen." 1 Noteer de deeltjes S   →   SO42–       2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O het aantal S-atomen is al goed 3 H- en O-atomen in balans links vier O tekort, neutraal milieu: S + 4 H2O   →   SO42– + 8 H+ 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

stappenplan voorbeeld 1: "Bepaalde bacteriën zetten elementaire zwavel (S) om in sulfaationen." 1 Noteer de deeltjes S   →   SO42–       2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O het aantal S-atomen is al goed 3 H- en O-atomen in balans links vier O tekort, neutraal milieu: S + 4 H2O   →   SO42– + 8 H+ 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk. S + 4 H2O   →   SO42– + 8 H+ + 6 e– 0   +    0       =     2 –    + 8+   +   6 –

Stappenplan Voorbeeld 2 "In een NiCad batterij wordt aan een van de twee elektroden nikkel(III)oxide in een basisch elektrolyt omgezet in nikkel(II)hydroxide." 1 Noteer de deeltjes 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Stappenplan Voorbeeld 2 "In een NiCad batterij wordt aan een van de twee elektroden nikkel(III)oxide in een basisch elektrolyt omgezet in nikkel(II)hydroxide." 1 Noteer de deeltjes Ni2O3   →   Ni(OH)2 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Stappenplan Voorbeeld 2 "In een NiCad batterij wordt aan een van de twee elektroden nikkel(III)oxide in een basisch elektrolyt omgezet in nikkel(II)hydroxide." 1 Noteer de deeltjes Ni2O3   →   Ni(OH)2 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O Ni2O3   →   2 Ni(OH)2 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Stappenplan Voorbeeld 2 "In een NiCad batterij wordt aan een van de twee elektroden nikkel(III)oxide in een basisch elektrolyt omgezet in nikkel(II)hydroxide." 1 Noteer de deeltjes Ni2O3   →   Ni(OH)2 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O Ni2O3   →   2 Ni(OH)2 3 H- en O-atomen in balans (voor de pijl te weinig H-atomen: kloppend maken met H2O, dan O-atomen met OH-) Ni2O3  + 2 H2O   →   2 Ni(OH)2 Ni2O3  + 3 H2O   →   2 Ni(OH)2 + 2 OH– 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Stappenplan Voorbeeld 2 "In een NiCad batterij wordt aan een van de twee elektroden nikkel(III)oxide in een basisch elektrolyt omgezet in nikkel(II)hydroxide." 1 Noteer de deeltjes Ni2O3   →   Ni(OH)2 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O Ni2O3   →   2 Ni(OH)2 3 H- en O-atomen in balans Ni2O3  + 2 H2O   →   2 Ni(OH)2 Ni2O3  + 3 H2O   →   2 Ni(OH)2 + 2 OH– 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk. Ni2O3  + 3 H2O +  2 e–    →   2 Ni(OH)2 + 2 OH–    0     +    0     +   2 –     =         0          2 –

Stappenplan Voorbeeld 3 Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Stappenplan Voorbeeld 3: Let op: hier worden twee halfreacties beschreven! Herken je er één? Zie onderaan tb 48 5e pijltje Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Voorbeeld 3 De halfreactie van zwavelzuur: zie binastabel 48. onderaan: H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O    Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes Welke deeltjes hou je over voor de tweede halfreactie? 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Voorbeeld 3 H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O    Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes C2H5O2N    →   CO2(g) + NH4+ 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Voorbeeld 3 H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O    Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes C2H5O2N    →   CO2(g) + NH4+ 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O C2H5O2N    →   2 CO2(g) + NH4+ 3 H- en O-atomen in balans 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Voorbeeld 3 H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O    Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes C2H5O2N    →   CO2(g) + NH4+ 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O C2H5O2N    →   2 CO2(g) + NH4+ 3 H- en O-atomen in balans C2H5O2N + 2 H2O   →   2 CO2(g) + NH4+ + 5 H+ 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk.

Voorbeeld 3 H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O    Als warm, geconcentreerd zwavelzuur aan amino-ethaanzuur (C2H5O2N) wordt toegevoegd, treedt een redoxreactie op. Bij deze reactie ontstaan CO2, SO2, NH4+ en H2O. Geef van deze redoxreactie de vergelijkingen van de halfreacties en leid daaruit de vergelijking van de totale reactie af. 1 Noteer de deeltjes C2H5O2N    →   CO2(g) + NH4+ 2 Breng de atoomsoorten in balans, behalve H en O C2H5O2N    →   2 CO2(g) + NH4+ 3 H- en O-atomen in balans C2H5O2N + 2 H2O   →   2 CO2(g) + NH4+ + 5 H+ 4 Maak met elektronen de ladingen links en rechts gelijk. C2H5O2N + 2 H2O   →   2 CO2(g) + NH4+ + 5 H+ + 6 e–

H2SO4(ℓ) + 2 H+ + 2 e–   →   SO2(g) + 2 H2O                               (3x) C2H5O2N + 2 H2O   →   2 CO2(g) + NH4+ + 5 H+ + 6 e– (1x)                                                                                                           + 3 H2SO4(ℓ) + H+ + C2H5O2N   →   3 SO2(g) + 4 H2O + 2 CO2(g) + NH4+ Niet vergeten: vereenvoudig altijd, d.w.z. tribunedeeltjes weghalen. (deeltjes die je voor en na de pijl ziet tegen elkaar wegstrepen)