Strategisch Project Opgewekt Pajottenland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Advertisements

Strategie Utrecht 2040 Harm van den Heiligenberg, provincie Utrecht
Streekpact 2013 – 2018 ‘Duurzaam en Innovatief Werken en Ondernemen in Zuid-Oost-Vlaanderen’
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
GOED BETER BEST! Op weg naar kwaliteitsvolle jeugdlokalen en jeugdverblijven 19 maart 2011.
BMF Tilburg 15 april Brabant in een dynamische context Veranderend landelijk gebied Afnemende bevolkingsgroei Afname biodiversiteit Klimaatverandering.
Netwerk Lokale Economie 27/09/2013 Voorstelling Streekpact RESOC.
Growing green Naar een groene gebiedsontwikkeling en inpassing van de A6 Pieter Dijckmeester Projectdirecteur RVOB Expertmeeting 21 november 2013.
ENSPIJK duurzaam Beeldvormende raad 21 mei 2013
Presentatie herijking VVP, openRAADhuisavond 9 oktober Naar een herijking van het VVP Verkenning van dilemma’s en opgaven.
Regioscreening Verkennende vergadering Pajottenland-Zennevallei 4 juni 2013 Gouverneur Lodewijk De Witte.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Omgaan met ruimte Een vormingspakket over ruimtelijke ordening.
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
VRAGEN 1. In welke mate (uitgedrukt in een percentage) dragen de projecten/initiatieven bij tot het welbevinden van de jongere in de buurt? 25 %
Leuven, 25 mei ZONDER ECONOMIE, WERKT HET NIE... Vaststelling en overtuiging Meer aandacht voor economisch beleid Beleidsaandacht voor economie.
'Bewoners kiezen voor kwaliteit buitengebied‘ Inleiding Peer Verkuijlen BMF Tilburg 3 februari 2010.
Ontwikkeling Landschapspark Raamvallei
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
Beleid rond korte keten in Vlaanderen
1 Krachtig Bestuur in Brabant versterking van regionale samenwerkingskracht in Noord-Brabant Prof. dr. Marcel Boogers 29 mei 2013.
Raadsvergadering 14 oktober 2010 René Moerman. Inhoud Over Calorie Ons aanbod Gevraagd.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE
Baron ruzettelaan 35 | 8310 brugge | tel (050) | fax (050) | Lokaal klimaat- en energiebeleid Gemeente …-2014.
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
Couleur locale 1 samenwerking provincie en gemeenten.
LOKAAL LOKET ASSE-ZELLIK CKO HOPSASSA. WAT IS CKO HOPSASSA?  CKO = Centrum voor Kinderopvang  2006 : Minister Vervotte – Vernieuwing Vlaamse Kinderopvanglandschap.
Agenda van Brabant Toekomstgericht investeren én ombuigen 24 november 2010.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Dirk van der Borg voorzitter Woerdens Beraad 1 oktober 2014.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
VVSG - Dialoogsessie Lokale Bestuurskracht Spreker: Guido Decoster – Agentschap Binnenlands Bestuur Moderator: Lieven Janssens - Universiteit Antwerpen.
Schorvoort toelichting masterplan Doel opmaak: -Sturen ruimtelijke ontwikkeling door een integrale planopmaak -vastleggen principes en aandachtspunten.
Participatieve opmaak van een toekomstvisie voor een leefbare en duurzame streek: demografische uitdagingen voor het Pajottenland Van Assche, J 1, Reynaert,
1 functie G32 startconferentie Workshop ‘Energie en Duurzaamheid’ Leden van het Bestuurlijk Platform Duurzaamheid Berend de Vries (Tilburg) -1 Stephan.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
EEN PAROCHIEKERKENPLAN VOOR DE KERKEN OP HET GRONDGEBIED VAN UW GEMEENTE Stappenplan.
Niels Bosman Naam:Bosman Voornamen:Cornelis, Niels Geboortedatum:27 oktober 1980 Geboorteplaats:Emmen Postcode en Woonplaats:9718cm Groningen Adres:Westersingel.
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
Duurzame Energie en Ruimtelijke Ordening
Duurzame energie en ruimtelijke ordening Inpassing in het cultuurlandschap Els Romeijn Adviseur erfgoed en ruimte.
Regiofonds Noordoost Brabant Presentatie: Informatieve raadsbijeenkomst Datum: 18 januari 2010.
Een regionaal landschap is een unieke streek: mooie landschappen, boeiende natuur, rijke cultuurhistorie Een regionaal landschap is een samenwerkingsverband.
Duurzaamheidsagenda 2025 Informatieavond
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Studiedag Bestuurskracht Platteland VVSG 8 juni 2017 te Leuven
Noord-Brabant, klimaatbestendig en waterrobuust
Klimaatambities zorgsector
Omgeving op Mensenmaat
Inspiratielunch Liedekerke
Samen werken aan leefbaarheid
Economische effect zonneparken
Vlaams-Brabantse Klimaatgemeente
Koppeling van toekomstbestendig waterbeheer aan regionale opgaven
Herstructurering VZW’s VPW
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Hoe kunnen provincies de transitie faciliteren? Elsie Haertjens
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Slimme regio Halle-Vilvoorde
Van wet naar Brabantse praktijk
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Het Groene Woud Nationaal Landschap (2005) Gebied en Organisatie
Presentatie MRA Netwerkdag 19 april 2018
Dialoogsessie Lokale Bestuurskracht
17 september 2018 Duurzame energie
Nationale Omgevingsvisie
ECCO is een initiatief van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Transcript van de presentatie:

Strategisch Project Opgewekt Pajottenland

Uitvoerige toelichting Commissie MSR 13/06 Strategisch Project samenwerkingsverband tussen Provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pajopower vzw en tien Pajotse gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke) Vertrekkend vanuit zeer waardevol landschap zoeken naar mogelijkheden inzake klimaatdoelstellingen Zoeken naar ideale mix hernieuwbare energie Leefbaarheid dorpen verbeteren Versterken open ruimte door landschapszorg Gedragen visie Iedereen betrekken (bewoners, experts, ondernemers, lokale besturen….) Opmaak Landschapsstudie als vertrekpunt Komen tot geïntegreerde en gebiedsgerichte bovenlokale visie op hernieuwbare energie, klimaatadaptatie en ruimte in het Pajottenland Ambitiekader = 10 Krachtlijnen als afsprakenkader als basis voor de uitwerking van de finale visie Resulteren in concrete acties

Ambitiekader 1.1. EEN OPGEWEKT PAJOTTENLAND IN 2040, ENERGIENEUTRAAL EN KLIMAATBESTENDIG door de productie van hernieuwbare energie en het slim inzetten op energiebesparing en -opslag streven we naar het neutraal energieverbruik en autonoom functioneren van het Pajottenland EEN RUIMTELIJKE OPGAVE, OP MAAT VAN HET PAJOTSE LANDSCHAP Geïntegreerd in en op maat van het Pajotse landschap HEFBOOM VOOR EEN KRACHTIG LANDSCHAP IN AL ZIJN GLORIE hernieuwbare energiebronnen i.f.v. welzijn en de financiële slagkracht van de Pajotten die de landschapsidentiteit (natuur en landbouw) versterken. EERST BESPAREN, DAN PRODUCEREN HERNIEUWBAAR EN LOKAAL GEPRODUCEERD Lokaal produceren = stimuleren lokale economie, beperken tussenhandel en transportverliezen, meer inspraak keuze productiemiddelen

Ambitiekader 1.1. EEN DIVERSITEIT AAN HERNIEUWBARE ENERGIEBRONNEN juiste energietechnologie op de juiste plaats in functie van de productiemogelijkheden, de landschappelijke inpassing, de afname en het moment, mét oog voor opslag en distributie. ELKE SCHAAL EN VORM IS VAN BELANG Alle beetjes tellen mee maximale integratie in het bebouwd gebied en open landschap INTERGEMEENTELIJKE EN INNOVATIEVE GEBIEDSGERICHTE SAMENWERKINGEN EEN TRANSITIE MET, VOOR EN DOOR IEDEREEN innovatieve uitwisselingen tussen de burgers, lokale ondernemers en de overheden om samen te werken aan de opgaves rond energie en klimaat WOORDEN EN DADEN: EEN STERKE VISIE VERTAALD IN CONCRETE ACTIES Door pilootprojecten potentie van nieuwe lokale coalities en de uitgangspunten van onze visie direct zichtbaar en tastbaar maken

Ambitiekader 1.1. EEN DIVERSITEIT AAN HERNIEUWBARE ENERGIEBRONNEN juiste energietechnologie op de juiste plaats in functie van de productiemogelijkheden, de landschappelijke inpassing, de afname en het moment, mét oog voor opslag en distributie. ELKE SCHAAL EN VORM IS VAN BELANG Alle beetjes tellen mee maximale integratie in het bebouwd gebied en open landschap INTERGEMEENTELIJKE EN INNOVATIEVE GEBIEDSGERICHTE SAMENWERKINGEN EEN TRANSITIE MET, VOOR EN DOOR IEDEREEN innovatieve uitwisselingen tussen de burgers, lokale ondernemers en de overheden om samen te werken aan de opgaves rond energie en klimaat WOORDEN EN DADEN: EEN STERKE VISIE VERTAALD IN CONCRETE ACTIES Door pilootprojecten potentie van nieuwe lokale coalities en de uitgangspunten van onze visie direct zichtbaar en tastbaar maken  Ambitiekader wordt ter goedkeuring voorgelegd aan GR 26/09