Hoe maak je van Vergilius een racist?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Roel van Dijk Project manager openbaar groen
Advertisements

Multiculturaliteit In het Romeinse Rijk.
Aanleiding auditverslag van 2011 achterstandenbeleid.
Tekstdoelen Wat wil de tekst?.
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Concept Development – 4 januari 2010
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Hoofdstuk 3 Een kritisch literatuuroverzicht schrijven Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
Italië Door Sien en Ester.
De Romeinse geschiedenis
Het gymnasium op het Ouderavond 26 april 2011.
Een verhandeling bij marketing Belangrijke punten, afspraken, en tips Marketing Research Group K.U.Leuven.
WAT DOEN WE MET ONZE SLAPPE HAND? Lucas 6:6-11 De redding van een gehandicapte De gelezen preek is van Prof. Jakob van Bruggen.
Quintus Horatius Flaccus
Stichting werkkring 29 maart De beleidsagenda van de beroepsgroep.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Utopie De ideale samenleving.
Het gymnasium. De moeite waard?. Drie vragen: Drie vragen: Is uw kind geschikt voor het gymnasium?
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
Plaats hier bijvoorbeeld het onderwerp of activiteit Plaats hier ter afsluiting Bijvoorbeeld een uitnodigende Tekst voor de lezer! Gebruik deze tekst voor.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Imperialisme en romaniseren
ITALIË.
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
Montessorischool Gemaakt door:.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
De Romeinen (500 v. C. – 476 n. C.) Deel 1: de invloed van de Romeinse beschaving op onze cultuur (pp. 2-3)
Overzicht ViP’s* ViP-1: structuur 1
inleiding leesvaardigheid Leesstrategieën & schrijfdoel
Na WO I waren veel Italianen teleurgesteld in de opbrengsten van de oorlog Het leger en haar slagvaardigheid stelde weinig voor ( geen goede erfgenaam.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
De Tweede Wereldoorlog
ERASMUS PROJECT Sint-Hendrik 8 december PROJECT PARTNERS 1. ENGELAND 2. SPANJE 3. ITALIË 4. POLEN 5. ROEMENIË 6. GRIEKENLAND 7. BELGIË.
Cultureel creatief sportief sociaal eigenwijs gezellig Klassieke Talen In de brugklas.
Welkom Masterclass Wervend Schrijven. Wervend schrijven kenmerkt zich door… eigen formulering eigen opbouw eigen doel extreme afstemming op de doelgroep.
SET schrijfvaardigheid H5
1. Wat was de bijdrage van de Romeinen en de Germanen aan die nieuwe samenleving? 2. Welke rol speelde de Kerk? 3. Zijn er nog restanten nu die teruggaan.
Master Taal- en Letterkunde. Vervolgtrajecten na bachelor ‘Taal- en Letterkunde: Twee Talen’ Master taal- en letterkunde: traject twee talen traject twee.
Infosessie Bachelor 3 Vrijdag 9 mei 2008
Master Taal- en Letterkunde. Vervolgtraject na schakeljaar traject één taal: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Latijn.
Wateren Verbinden Handleiding grensoverschrijdende water- en landschapsontwikkeling in het stroomgebied van de beneden Eems Imagine the result.
LATIJN EN MOTIVATIE Addisco Docentendag 18 maart 2016 Suzanne Remmelink-Vergouwe.
Infosessie Bachelor 3: curriculumregistratie curriculum onderzoekstaak Maandag 27 september 2010
Master historische taal- en letterkunde Presentatie donderdag 8 mei 2008.
Mathijs Pletting 1 Info over de Etna 2 Waar ligt de Etna 3 Waarom dit onderwerp 4 Wat voor vulkaan is de Etna 5 Hoe is de Etna ontstaan 6 op welk eiland.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
WOORDEN 5.7 Spreekwoorden en uitdrukking uit de bijbel.
Tijdvak 9: De tijd van wereldoorlogen
Lezen, schrijven en argumenteren
De wereld aan je voeten Wie droomt van een internationale carrière?
VWO 5 Middeleeuwen – les 2 SCHM.
SET schrijfvaardigheid H5
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
onze logische eredienst
GEEN VEROORDELING Les 9 voor 2 december 2017.
De tijden..
Pitch Functie M&G Verpleegkundige
Betoog.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Wie kent ons nog niet? Welkom Drents Energieloket 5 oktober 2018
? Wie is dat? Ik weet het niet.  Ik VRAAG het.
God heeft het eerste woord
§2.2 Fascisme en communisme
PWS, ONDERZOEK en ZO.
Brasserie De Stoof bestaat nu iets meer dan een jaar… en het was een jaar met heel wat uitdagingen. Wat velen misschien niet beseffen is dat een zaak openen.
<Naam bijeenkomst>
Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck
Transcript van de presentatie:

Hoe maak je van Vergilius een racist? Nello Martinelli’s Amba Alagia Bettina Reitz-Joosse Rijksuniversiteit Groningen

Latijnse literatuur onder het Italiaanse Fascisme Honderden teksten uit 1922-1943 met Fascistishce thema’s Latijn als taal van de ‘Romeinsheid’, een moderne/Fascistische taal de taal van een wereldrijk een eeuwige taal Meer weten? www.Anchoring-Fascism.com

Amba Alagi (3949m)

Drie veldslagen bij de Amba Alagi 7 december 1895: Italiaans regiment onder Pietro Toselli (1856-95) vernietigd door Ethiopische troepen februari 1936: herinname van de Amba Alagi april-mei 1941: Amba Alagi belegerd door de geallieerden, Italianen geven zich over.

Opbouw Amba Alagia In totaal 611 hexameters, ‘epyllion’ Proemium (eeuwige roem van de Amba Alagi) en vernietiging van Toselli’s regiment 40 jaar later: Italianen heroveren Ethiopië, waaronder de Amba Alagi Italiaanse kolonisten verbeteren infrastructuur en landbouw, christianisering. Geallieerde troepen vallen Ethiopië binnen Italiaanse overgave bij de Amba Alagi

Proëmium (A.A. 1-3, 12-14) maxima quae servas nostri monumenta doloris virtutisque Italum, super aethera nobilis Amba, mentibus in nostris semper ni haerebis … … virtute, o pariter, pariter celebranda dolore, ardua, bis nobis addicta, Alagia, fatis, bis misera in clade ac luctu defleta virorum. memoria dolor et virtus fatum herhaling / slagveld-palimpsest

De Aeneis en de Amba Alagia: voorbeelden Aeneis veruit meest belangrijke intertekst Laatste woord Aeneis: umbras, laatste woord Amba Alagia: umbrae. Nauwe intertekstuele relatie tussen Italiaanse nederlagen en Troianen in Aeneis 2 (dus overwinningen alleen door hinderlaag en oneerlijke verhoudingen)

Imperialisme en de Aeneis onder het Italiaanse Fascisme tu regere imperio populos, Romane, memento. hae tibi erunt artes: pacique imponere morem, parcere subiectis et debellare superbos. (6.851-3) morele onderbouwing voor de Romeinse expansiedrift en de onderwerping van volkeren en streken in het Italië van de jaren ’20 en ’30 gelezen als een oproep om vanuit Italië het Romeinse wereldrijk te vernieuwen schoolwedstrijden, inscripties, postzegels, …

Leesvragen bij de drie voorbeelden Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen de twee passages? Waarom zou Martinelli hier naar Vergilius verwijzen? In hoeverre komen de twee situaties/de context overeen? Wat is anders? Wat is de functie van deze passage in de Aeneis, wat in de Amba Alagia

Discussievragen In hoeverre blijkt de Aeneis voor Martinelli geschikt om de (racistische) ideologie achter kolonisatie te verwoorden en rechtvaardigen? In hoeverre is onze blik op de Aeneis een product van onze eigen tijd en omgeving? Wie zou meer op de oorpronkelijke lezers van Vergilius hebben geleken – wij of de Italiaanse Fascisten?