Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Advertisements

Stofwisseling.
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
Voedingsbeleid [naam school]
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
VOEDING EN DIABETES.
Dieet bij chronische nierschade oktober 2016
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Visieontwikkeling.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voedingsbeleid [naam school]
<<naam>> mag geen gluten
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Lesweek 4 Theorie pagina 194 t/m 207 Voedingsproblematiek Diëten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsbeleid [naam school]
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Spreekbeurt over.
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voedingsbeleid [naam school]
Spreekbeurt PKU door:.
Wat staat er op een etiket?
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten Diëten en allergiën

Verschil tussen een dieet en op dieet Wat is volgens jullie het verschil? Wanneer je op dieet gaat dan kies je er zelf voor om bepaalde producten of voedingsstoffen niet te eten Heb je een dieet dan mag je sommige producten of voedingsstoffen niet eten

Diëten  Diabetes Diabetes  ziekte waarbij het lichaam niet of onvoldoende insuline aanmaakt. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel constant te houden Richtlijnen voor mensen met diabetes: - Een minder vet, vooral minder verzadigd vet (verzadigd vet zit vooral in dierlijke producten zoals: vlees en kaas) - Eet vooral “langzame koolhydraten”, deze zitten vooral in volkorenbrood, zilvervliesrijst etc - Verdeel de eetmomenten over de dag

Diëten  Energiebeperkt dieet Een dieet voor mensen die willen of moeten afvallen Richtlijnen hiervoor: - Een minder vet - Een minder suiker - Drink geen frisdrank of vruchtensappen maar thee of water - Kies voor gezonde tussendoortjes - Eet regelmatig

Diëten  Natriumbeperkt dieet Dit dieet is vaak voor mensen met een hoge bloeddruk of problemen met het hart of nieren. Natrium is een mineraal dat vooral in zout zit. En zout wordt in vele producten gebruikt. Belangrijke richtlijnen: - Bereid de warme maaltijd zonder zout of pakjes - Gebruik zo min mogelijk kant en klare sausjes of pakjes - Eventueel gebruik maken van natrium beperkte producten

Allergieën en intolerantie Een allergie is wanneer je een bepaalde stof uit voeding niet goed kan verdragen. Een intolerantie is dat je de stof helemaal niet kunt verdagen Tegenwoordig zijn bedrijven waar voedsel besteld kan worden verplicht om op de menukaart te zetten welke allergenen erin zitten  of er moet een zin op staan zoals bijvoorbeeld: “Heeft u allergieën vraag naar de mogelijkheden bij de bediening”

Glutenintolerantie Gluten zijn de eiwitten in tarwe, rogge en gerst Filmpje wat is gluten Dit wordt ook wel coeliakie genoemd Er zijn tegenwoordig gelukkig veel glutenvrije producten Gerechten die glutenvrij moeten zijn moeten ook op een aparte werkbank worden klaargemaakt. Met aparte snijplanken, pannen en bestek

Lactose allergie Bij lactose allergie kunnen mensen niet goed tegen zuivel (melk) producten In veel producten wordt de stof lactose gebruikt  check daarom altijd goed de verpakking. Gelukkig zijn er ook steeds meer lactose vrije producten

Noten allergie Deze mensen zijn gevoelig voor stoffen uit verschillende noten. Je hoeft dan niet persé voor alle noten een allergie te hebben. Je kan ook alleen een: - Pinda allergie - Cashewnoot allergie etc Op heel veel verpakkingen staat: “Wordt verwerkt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt” Ook deze producten kunnen dus een allergische reactie opwekken