Eerste algemene vergadering, het hoe en waarom van AI en Robotrecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
Advertisements

Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Politieke Besluitvorming
Kenniskring Technologie in de Zorg
Risico’s en gevaren van techniek
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
D4A en Toegankelijkheid
Beperking van subjectiviteit
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
Kunstmatige Intelligentie
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
Organisatie-ethiek Wat is het ? Wat heb je er aan ?
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Wat is Ethiek? Les 1.
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
Recht en vooruitgang Gevalstudie van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het eHealth-platform Frank Robben Administrateur-generaal Kruispuntbank Sociale.
1.
MVO: ethiek en internationaal ondernemen
Een ethisch begeleidingsmodel voor seksualiteit en relaties
3/8/09 slide: 1 Formula Flowcode Robot Rudy vzwcum presentatie.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Van harte welkom bij de workshop veilig een brug bouwen terwijl je er op loopt! Zzocon Zorg voor rendement Zzocon Zorg voor rendement.
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
Door Annelien De Clercq
Transactionele analyse
AI Kaleidoscoop Werkcollege 1: AI Overzicht Radu Serban
Inleiding politieke stromingen
De sociale werking van het recht
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
Juridische bescherming van dijkrelicten
What the #hack?! privacy Job Vos – jurist, FG en privacy-expert Kennisnet MBO Raad 22 april 2015.
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
Persoonsgegevens en de Wbp
Zwijgen of waarschuwen? HIV disclosure: een ethische analyse.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Koppeling van sociale, economische en ecologische systemen op het platteland: landschapsbeheer en –inrichting ter vergroting van de rurale veerkracht Marleen.
Duurzaam ondernemen Ethiek Bijeenkomst 2.. Duurzaam ondernemen Programma Theorie Ethiek Opdrachten reader maken.
Coöperatieve werkvormen DOEL Kennismaking met coöperatief ondernemerschap De studentencoöperatie als praktijkgerichte leervorm.
World Understanding and Peace day
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Standaarden en spelregels voor de Slimme Stad
Dilemma’s.
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
Privacy en Big Data Bart van der Sloot.
Privacy binnen de Drechtsteden
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Privacy binnen de Drechtsteden
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Bondscoach Nederlands Vrouwenteam Hoofdcoach CTO Amsterdam
Longstay en levenslang: overeenkomsten en verschillen
Ugent, Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek
Pilot maatschappijwetenschappen
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Privacy en Leerplicht/RMC
HET SURINAAMS PERSPECTIEF
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Rob Heyman and Ilse Mariën
Privacy als grondrecht
Privacy en Leerplicht/RMC
Anti-Doping & Data Protection
Privacy Wat moet je weten van de nieuwe privacyverordening
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
Privacy en bescherming persoonsgegevens 2018
Human Rights & Artificial Intelligence in World Perspective
Transcript van de presentatie:

Eerste algemene vergadering, het hoe en waarom van AI en Robotrecht NVAIR 16 mei 2019 Eerste algemene vergadering, het hoe en waarom van AI en Robotrecht Ethiek?

Artificial intelligence HAL ,2001, a space Odyssey ,Kubrick 1968(A Artificial intelligence HAL ,2001, a space Odyssey ,Kubrick 1968(A.Clarck) https://youtu.be/ARJ8cAGm6JE

Voor wie? Wat en Hoe Een ieder die geïnteresseerd is in de maatschappelijke en juridische gevolgen van de toepassing van AI en Robotica . Maatschappelijke, economische en juridische effecten van de invoering AI en Robotica. Actieve opstelling bestuur en Leden om onderzoek en discussie te stimuleren met de actoren

Asimov Eerste Wet Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt. Tweede Wet Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet. Derde Wet Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet. Nulde Wet Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid.

Wat is AI en robotrecht Het recht dat van toepassing is op het bestaan en het functioneren van robots en AI systemen en de rechtsgevolgen die het resultaat zijn van het autonoom en semi autonoom handelen van robotica en AI systemen, alsmede de gevolgen die hieruit voortvloeien die verandering teweeg brengen in het huidige of toekomstige rechtssysteem.

Maatschappij wordt beïnvloed door AI en Robotica

Rechtspersoonlijkheid: Natuurlijke en rechtspersonen Rechtspersoonlijkheid: Natuurlijke en rechtspersonen ... Robot en android, in between? http://www.imdb.com/gallery/rg47422208/mediaviewer/rm2825324032

Personhood is dynamisch

Singulariteit 2029 Ray Kurzweil/Vinge: wet van Moore : exponentiele toename (transistor) capaciteit/AI

Rechtsgeleerdheid

Ethiek Autonomie en rechtspersoonlijkheid Ethische normen in Algoritmen? Welke? Verschillende toepassingen: Sociale /sexrobots: privacy LAWS Surveillance, Social credit, overheid, industrie Rechtspraak Autonomie? Human in the loop, on the loop

Wat is Ethiek? Goed? Kwaad? Basis van recht? Cultureel , geografisch en tijdsbepaald Utilistisch, grootst algemene nut/geluk m(w)enselijke waardigheid Vrijheid/autonomie Plichtsbesef Privacy Veiligheid voor een ieder

HIGH-LEVEL EXPERT GROUP ON ARTIFICIAL INTELLIGENCE (EUAI guidelines) respect for human autonomy, prevention of harm, fairness and explicability. Trustworthy AI: (1) human agency and oversight, (2) technical robustness and safety, (3) privacy and data governance, (4) transparency, (5) diversity, non-discrimination and fairness, (6) environmental and societal well-being and (7) accountability

GUIDELINES ON ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND DATA PROTECTION (ECHR, Conv 108, T-PD(2019)01 ) Menselijke waardigheid en verantwoordelijkheid   doelspecificatie, proportionaliteit van gegevensverwerking, privacy-by-design zinvolle controle door betrokkenen op de gegevensverwerking en de daarmee samenhangende effecten op individuen en op de samenleving KI-ontwikkelaars, fabrikanten en dienstverleners moeten de mogelijke negatieve gevolgen van AI-toepassingen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden beoordelen en, rekening houdend met deze gevolgen, een voorzorgsbenadering hanteren die is gebaseerd op passende risicopreventie- en mitigatiemaatregelen

Eisen voor Sui Generis rechtsperoonlijkheid 1. Noodzaak in de 'menselijke' samenleving, sociaaleconomische relevantie, behoefte aan wettelijke certificering; 2. Bepaling van autonome intelligentie, Turing test als, 'human impression'-niveau; 3. Voldoende sociale intelligentie; De AI-entiteit moet in staat zijn om de sociaal-emotionele en morele waarde van verklaringen van andere partijen te begrijpen om op gepaste wijze te reageren, zodat er een gelijkwaardige basis voor consensus is; 4. Kunnen reageren op veranderende omstandigheden; 'adaptieve of dynamische' intelligentie 5. Acceptatie door andere rechtspersonen door het creëren van vertrouwen en vertrouwen voor andere natuurlijke en rechtspersonen om te integreren in economische, sociale en juridische interacties; 6. Een openbaar register dat specificeert welke robots specifieke juridische competenties zullen hebben voor specifieke rollen en taken. “ 7. Europese en nationale toezichthouder