Rik van Iersel, Maastricht 1961

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het doen van eigen onderzoek
Advertisements

Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
De bovenbouw van het VMBO op het IJburg College
Beroemde kinderen Leonardo da Vinci
Gemaakt door Mike van Doorn
Technische geletterdheid en onderwijs
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Abstracte kunst & Onderwijs anders leren kijken - anders leren denken
Verstand en liefde zijn vreemden voor elkaar…
ontmoetingsdag Op 25 februari jl
Wat is Dutch design week
De rijkdom van de arme kunst
INSIDE OUT Het project voor de mama’s van Tilburg.
Artforum Kunstenorganisatie binnen landelijk jeugdwerk
Escher.
Lieve vriend(in)!.
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
Wolven in de stad Boekbespreking Yoni de Haas groep 6 M
Eenvoud Gedicht: Alice Nahon.
Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep
muzische grondhouding in de lerarenopleiding lager onderwijs
Naïeve kunst.
Tekenen Kijk om je heen. Je komt het overal tegen!
The medium is the message
13/02/2014 Onderzoek Happy Aging 1 : De context. Wie zijn die ouderen (verschillende profielen: leeftijd, opleiding, voormalig beroep, locatie, interessen,
Moet ‘t misschien anders..?. Wat vraagt deze tijd van een school?
M IJ N I M M E R S I V E S P A C E ( Scenario ). Beschrijf de wereld die je wilt maken Wat is jouw visie op die wereld? Wat wil je overbrengen? Maak je.
Workshop Beeld beschouwen
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Alice Nahon 16 augustus mei 1933.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Masterplan muziekonderwijs Limburg. Wie is DOOR! Samenwerking tussen: Provincie Limburg: Huis voor de Kunsten Limburg Sien.
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
De geheimen van het bos Thema Groep 5/6 Pinguïns.
Talent in Ontwikkeling
LandkaARTen naar je hand zetten. LAND ART Een stroming in de beeldende kunst, ontstaan in de jaren 60 van de 20e eeuw, waarbij kunstenaars kunstzinnig.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
DIY MET KUNSTENAARS MAAK EEN POSTER MET PHILIPPE APELOIG Zie notities voor meer informatie voor de docent.
Dé banner voor je school. Programma 00:00 Kennismaking 00:05 Filmpje ‘De kracht van woorden’ 00:07 Inspiratie 00:15 Film Bevrijde Wereld 00:25 Brainstorm.
Lesmateriaal bij Wat de vakman?! Aflevering 1: Marc Mulders (glas) i.s.m. De Pont museum Lesmateriaal bij Wat de vakman?! Aflevering 1: Marc Mulders (glas)
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014.
Keith Haring Van graffiti tot echte kunst. Keith Haring Wordt geboren op 4 mei 1958 in Amerika. Hij was de oudste van 4 kinderen. Op jonge leeftijd is.
Ben je in de 50-, 60- of 70-er jaren opgegroeid ..?
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Van documenteren naar afstemmen en terug…
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
bing. com/videos/search
Project ‘112’.
Talent in Ontwikkeling
Spelenderwijs en ontdekkend leren
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
Infographics Wat is de functie van infographics en hoe haal ik belangrijke informatie uit ze? NU Nederlands 2F.
blok 2 les 4: contact met elkaar
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Verstand en liefde zijn vreemden voor elkaar…
volgende bladzijde terug
Keuzebegeleiding 3 Havo.
NHL 31 maart 2016 Motivatie en MVT.
Waar kies je voor We lezen en vertellen deze Veertigdagentijd de weg die Jezus gaat door de dood heen naar het leven en horen met Pasen dat het graf leeg.
Art& Design Leerjaar 1 Productvormgeving.
Zitobject.
Art & Design Productvormgeving.
voorbeeld volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug
Bij de les godsdienst-K.Z: gewetensvol handelen
Kunst, Wetenschap & Technologie Irritant! groep 6 t/m 8
voorbeeld volgende bladzijde terug
Je vindt ze als bakens langs je weg,
Transcript van de presentatie:

Rik van Iersel, Maastricht 1961 De wereld komt elke dag keihard binnen in het hoofd van de Eindhovense kunstenaar Rik van Iersel (Maastricht 1961). Een deel van die beelden vloeit naadloos over in de illustraties die hij maakt voor posters, cd- en lp-hoezen, strips en kinderboeken. En, heel uitzonderlijk, in de vormgeving in de catalogi van zijn eigen werk.

Rik van Iersel, autodidact Met zijn nieuwsgierigheid en onbevangenheid als basismateriaal voor het maken van beelden, treedt Van Iersel dagelijks het leven tegemoet. ‘De inspiratie ligt op straat en zit in de mensen die ik tegenkom’. Daar geloof ik in. Als kunstenaar werk ik vanuit vrijheid en niet met wat wordt opgelegd. Ik creëer dingen. Dat is altijd een positieve daad. Uiteindelijk moet ik er wel mijn handtekening onder kunnen zetten.’  

Concentratie Van Iersel: ‘Ik zie als het goed is, het proces zit in het resultaat. De toewijding, de concentratie, mijn ervaring en tijd maken van mij de kunstenaar die kan bepalen wanneer iets af is. Dat voel je.’ Op weg naar een illustratie gebruikt hij alle materialen die binnen handbereik liggen. Maar het begint meestal met een potlood of een artpen, een vulpen om mee te tekenen. ‘Daarmee kun je overal en altijd tekenen, ook in het vliegtuig.’ Zijn werk groeit met verf, knipsels, plakband, foto’s, kleurpotlood, inkt, tekstfragmenten uit e-mails, penselen, Japanse kalligrafeerkwasten en muziek. Letters zijn voor hem een ritme of een vlak. Hij gebruikt tekst niet om de letterlijke betekenis van het woord. Zoals een jazzmuzicus alle vrijheid benut binnen het kader van een thema, gebruikt Van Iersel zijn vrijheid om dingen zichtbaar te maken. Daarom is hij kunstenaar. Om dingen zichtbaar te maken die hij belangrijk vindt, leerde hij op jonge leeftijd druktechnieken op het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Na zijn vertrek van de middelbare school kreeg hij als vijftienjarige de kans deze opleiding te volgen, al was hij daarvoor nog veel te jong. Van Iersel zocht zijn vrienden tussen de oudere studenten die hem meenamen naar de reproafdeling en hem daar het drukken leerden. Van Iersel wilde de muziekband waarin hij toen speelde, zichtbaar maken met folders die hij op het schoolterrein uitdeelde. Daarmee overtrad hij het huisreglement van het lyceum en verliet hij definitief het onderwijs.

Toegepaste kunst: ontwerp CD hoezen hoes voor de cd Confrontatie van Marco Martens,1971 hoes voor de cd Do the Gardon van Johnny Dowd.