In de Nederlandse Literatuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De twintigste eeuw Massacultuur vanaf 1950
Advertisements

De tijd van de massacultuur
Ontstaan van het hof Anne Poolman Alexandra van der Wal
De theoretische cultuur (4) De moderne tijd: van betekenis naar structuur, van ethisch naar wetenschappelijk.
Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar.
Postmodernisme - verdwijnen van idealisme - gedachten (politiek, religieus etc) worden gekozen op basis van bruikbaarheid In kunst: geen vernieuwing.
Literatuurgeschiedenis 2
VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014.
PARIJS Een PowerPoint over de eendaagse reis
Fahrenheit451 1.
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
ONDERZOEKSVAARDIGHEDEN
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Moderne Kunst.
“De biografische blik: Het individu als speerpunt”
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
Deadline magazine. Inhoud  Elke week een bekende kunstenaar, grafisch vormgever invloed van het verleden  Linken deze met een opkomende kunstenaar die.
Gemaakt door Mila en Luuk
Harry Mulisch En de literatuur over de Tweede Wereldoorlog.
Colenbrander & Roy villevoye
Kennis is Macht Bacon versus Foucault. Kennis is Macht Meditationes Sacrae l’Archéologie du Savoir Francis Bacon ( )Michel Foucault ( )
ARCHITECTUUR IN DE MODERNEN
Tweede college Hedendaagse literatuur -beoordelen
Docentendag Talen Lidewij Hamstra
Kunstenaarschap in de renaissance en barok
Existentialisme – stap voor stap
Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.
Design?.
Door: Franka en Dobrochna
Postmoderne poëzie.
Museum De Buitenplaats. Missie Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur.
Het postmoderne in films en romans. "De postmoderne roman bestaat niet, er bestaan wel een aantal romans die postmoderne kenmerken vertonen." (Vervaeck.
Martinus Nijhoff en het modernisme.
"De jaren zestig" in de Nederlandse literatuur Poëzie en werkelijkheid
De jaren zestig (II) Grensoverschrijding in de Nederlandse roman
Meubelstijlen in de 19de en 20ste eeuw
Postmodern proza En andere tendensen in het proza na 1985.
Herhaling. examen hand-outs powerpoints notities referaten andere studenten (geen details) examen.
Martinus Nijhoff en het modernisme.
Hugo Claus En de literatuur in de periode 1975 – 1985.
Tussen ‘hoog’ en ‘laag’
Enkele trends in de hedendaagse poëzie. 1. Poëzie: hot or not?
De Romeinen (500 v. C. – 476 n. C.) Deel 1: de invloed van de Romeinse beschaving op onze cultuur (pp. 2-3)
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Cultureel en kunstzinnige vorming
Kiezen na de eerste bachelor Pools + Duits? Tsjechisch + Klassieke traditie? Sloveens + filosofie? Of toch Bulgaars + Centraal Europa?! Taalkunde en?!
Isometrie tekenen Dal\RvP 2013 Pixel Art.
Kiezen na de eerste bachelor Pools + Duits? Tsjechisch + klassieke traditie? Sloveens + filosofie? Of toch Bulgaars + Centraal- Europa?! Taalkunde en?!
Kiezen na de eerste bachelor Pools + Duits? Tsjechisch + Klassieke traditie? Sloveens + filosofie? Of toch Bulgaars + Centraal Europa?! Taalkunde en?!
Waking Dreams Dromen in films als aanknopingspunt voor het bespreken van modernisme, postmodernisme en heden.
"De jaren zestig" in de Nederlandse literatuur (B) Grensoverschrijding in de Nederlandse roman.
H4 – Comenius College Laagland. Lezen ‘De minzame moordenaar’ Waarom lees je? Effect Leesmotivatie: plezier, ontspanning, ontsnappen aan werkelijkheid,
H13.5/13.6 Postmoderne wereld Televisie en computer.
Verlichting V5.
Over de opbrengsten van lezen
Cultureel en kunstzinnige vorming
Beyoncé danst Rosas.
Herman De Coninck & Nieuw- Realisme.
POSTMODERNISME.
Postmoderne poëzie Van Bastelaere & Duinker.
Postmodern proza Verhelst & Mutsaers.
volgende bladzijde terug
Postmoderne samenleving
Hier begint de nieuwe tijd
De Tweede Wereldoorlog in de literatuurgeschiedenis
Culturele diversiteit
Graphic novel: Friend or foe?
Kunst zonder grenzen Les 2C en 2D Non-conformisme.
Transcript van de presentatie:

In de Nederlandse Literatuur Postmodernisme In de Nederlandse Literatuur

Hoofdvragen Hoe ontstond postmodernisme? Is postmodernisme een reactie op modernisme of een voortzetting ervan? Wat is postmodernisme in de Nederlandse literatuur?

Modernisme Kenmerk is met name inhoudelijk: Er is twijfel aan de idealen, de maatschappij twijfel aan de mens zelf Een term die in de Nederlandse in het interbellum literatuur vooral geldt voor proza Voorbeelden: Du Perron; Van Bruggen De term modernisme wordt voor poëzie met name voor het parlando van Nijhoff gebruikt.

Postmodernisme Problematische term, verschillend gebruikt in verschillende disciplines Architectuur: afkeer van de puristen en technocraten zoals (Bauhaus) Gropius, Von der Rohe staat voor terugkeer naar eenvoudige vormtaal en verwijzingen naar het verleden

Postmoderne architectuur reageert op het purisme van Bauhaus

Postmodernisme in de internationale literatuur In de vijftiger jaren In de VS : surfictionists (Nabokov) In Frankrijk: Nouveau romanciers (Ionesco, Beckett, Duras)

Postmodernisme I Afscheid van het zuivere vertellen en afbeelden van de werkelijkheid “Een wending naar een wijze van schrijven waarin het schrijven zelf becommentarieerd en bespiegeld wordt in teksten die metafictie genoemd worden.” Het is een aanval op de grenzen en de pretenties van het modernisme, dat pleitte voor een autonoom kunstwerk

Maatschappelijke achtergrond Nederland – de Westerse wereld in de jaren zestig Democratisering Ontzuiling Vermenging hoge en lage cultuur Opkomst pop art Antioorlog, antiburgerlijk Invloeden vanuit buitenland op de kunst

Maatschappelijke achtergrond Nederland –de Westerse wereld in de jarenzestig Democratisering Ontzuiling Vermenging hoge en lage cultuur Opkomst pop art Antioorlog, antiburgerlijk Invloeden vanuit buitenland op de kunst

Sixties

Postmodernisme II Postmodernisme ironiseert het intellectuele van de generatie van het interbellum Postmodernisme is vooral tegencultuur Eclecticisme ( ready made = jatwerk uit alle mogelijke werelden) Radicaal-democratische opstelling (volkscultuur) Tegen (exclusiviteit ), geen duidelijke verschil met lectuur / doorbreking van genres / fictie en non-fictie Literaire popart vooral in het begin van de jaren zeventig. Vb. Schippers, Buddingh’ , tijdschrift Barbarber Poëzie in Carré: het begin van de performance Veel banden met televisie De zeventigers: het gewone, leesbare ( Jan Cremer, Heeresma)

Ready mades

Pop Art

Postmodernisme

Postmodernisme III Vanuit de filosofie ( Foucault, Derrida) Taal bemoeilijkt de communicatie Taal heeft geen vaste betekenis Taal bepaalt eerder de werkelijkheid dan dat zij deze weergeeft Taal is macht In Nederland is Bernlef hierdoor beïnvloed (midden jaren 70, Tijdschrift Raster, meer intellectueel)

Raster

Postmodernisme IV Zowel Raster als De Revisor zetten zich af tegen de literaire grabbelton en zochten naar nieuwe esthetiek. De Revisor was opnieuw elitair en intellectueel. In het werk reflecteren auteurs op het probleem van het schrijverschap. A F Th vd Heijden; ‘t Hart; Kellendonk Thematiek: ontzuiling Invloed van Reve op de stijl ( camp)

De Revisor

Postmodernisme v in de hedendaagse romans Intertekstualiteit ( Omega Minor- Paul Verhaeghe, Ronald Giphart) Anachronismen/ spelen met historie en tijd ( Vrij man – Nelleke Noordervliet, Harry Mulisch - Siegfried) Het schrijverschap/ AFTH Vd Heijden Tonio – De literaire kring/ Harry Mulisch – De Pupil) Wisseling perspectief/ auteursinventie Spelen met fictionaliteit: Leon de Winter – De hemel van Hollywood, Joost Zwagerman- Chaos en rumoer Verwijzen naar tv, films, moderne media : Giphart -Troost- Phileine zegt sorry ; Mutsaers -Koetsier Herfst

Postmoderne romans

Modernisme of Postmodernisme? Conclusie Postmodernisme is een vervolg op modernisme De twijfel van de auteur is nog steeds zichtbaar. Is iedere roman niet postmodern?