Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon (wereldwijd) Vergelijkende degustatie
Cabernet sauvignon
Kenmerken Laat rijpend: kruising van cabernet franc en sauvignon blanc Sterk ras, goed bestand tegen ziekten Donkerblauw, met een dikke schil en veel tannine Intense kleur Goede rijping op houten vaten door zijn hoog tanninegehalte Hoogste verhouding pit-vruchtvlees (1/12) Sap is krachtig en veelzijdig Krachtige groeier
Nieuwe wereld: meer eucalyptus, munt, zwarte peper en laurier Aroma’s Zwarte bessen en paprika, pure chocolade, munt, cederhout en potloodslijpsel (grafiet) – zoethout en kaneel Nieuwe wereld: meer eucalyptus, munt, zwarte peper en laurier Bij onvoldoende rijpheid of overproductie: vegetale toetsen
Geografische spreiding Koel klimaat: tendens naar onrijpheid en dunne structuur; in een te warm klimaat: vlak en gestoofd fruit en smaak In Bordeaux op de 2de plaats na de merlot, 6de plaats in Frankrijk Meest aangeplante druif in de wereld Vaak in combinatie met zachtere druiven zoals merlot en cabernet franc, maar ook met niet-Franse druiven (tempranillo, sangiovese, syrah) Internationaal ras: Chili, Zuid-Afrika, Californië, Nieuw-Zeeland, Italië, Frankrijk Grote uitbreiding wereldwijd van 8.000ha in 1958 tot 60.385ha in 2006