KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Onze kernwaarden.
Verantwoordelijke Leni.
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Welkom!.
WAI-PASS in BuSO De Brug.
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Jobcoach Janick.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
“Passend onderwijs op maat”
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Inhoud bespreking 1.Voorstelling 2.Sectorspecifiek cijfermateriaal – Belang van de cijfers – Aanpak en inventarisatie – Presentatie cijfers.
Jongeren met een beperking
Visie & Strategie.
Extra coaching niveau 2 studenten ‘Hoe lastige klanten hun weg vinden op school.’ 29 januari 2015.
Vakmanschap is Meesterschap Samen Leren in Meesterschap
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Regie over eigen leven..
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.
Van waarde; van betekenis zijn SBCM opleidingsdag 23 september 2015 Tom de Haas.
Leren en Werken voor jongeren VLOR – 30 september 2015 Leen Baisier.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
Unieke Achterhoekers aan het werk Achterhoekers zijn harde werkers. Toch heeft een grote groep veel moeite een baan te vinden. Als we niets doen, wordt.
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
‘The Young Vibes’ We love challenges…just try it!.
Ontstaan Siza Siza (1950) Kleine woonvormen, activiteitencentra, gezinsvervangende tehuizen (LG en VG) Het Dorp (1962) Grote woonvorm (LG) ‘s Koonings.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
Een inclusieve samenleving vraagt inzet van talent.
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
#EBJ16.
Gsiw Strategische planning
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Inzetten van het netwerk als hefboom voor re-integratie
Activering OCMW Halle Leen Borremans - Diensthoofd Sociale Dienst
Lespakket Opleidingen
GOB (gespecialiseerde Dienst voor opleiding, begeleiding en bemiddeling) Anne Vanbruystegem Jana Faes.
Welkom bij de Stage-informatieavond
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Infodag onderwijs Welkom!
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Proeftuin Duaal leren ruwbouw
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Werken zonder te beperken – Het programma
We gaan vernieuwen! KWT en VO verdwijnen
Inleiding campusvoorrang
Project ID! voor een Inclusief Dalfsen
Provinciale netwerkdag warme overdracht
Doorstroom naar (echt) werk
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
Vrijwilligers en personeel: schuivende profielen
Versterk de Jobcoach IN de school
Integrale Arbeidscoach
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke beperking in Vlaanderen. In Vlaanderen worden jaarlijks 250 jongeren met een verstandelijke beperking uitgesloten van een volwaardige beroepsopleiding. Ze worden onvoldoende voorbereid op (ondersteunde) tewerkstelling in een gewone werkomgeving.   Vanuit de samenleving kijkt men naar deze jongeren alsof zij niets kunnen en moeten verzorgd worden. Hun beperking bepaalt dat hun leven er anders uitziet. Ze worden voorbereid op een beschermd leven met weinig uitdaging. Ze krijgen weinig tot geen leerkansen. Ze krijgen geen kansen om te werken in een gewone werkomgeving. Nochtans hebben deze jongeren veel mogelijkheden. Vanuit Konekt geloven we dat als we inzetten op opleiding en tewerkstelling, dragen we bij tot: een betere kwaliteit van leven van deze jongeren een inclusievere samenleving Dit is de missie van Konekt: leef voluit in een inclusieve wereld. Wij zijn van mening dat er job opportuniteiten zijn voor iedereen.

Werk vanuit je talent Er is een job voor iedereen Missie Uitgangspunt Er is een job voor iedereen Missie Elke Vlaamse jongere met een verstandelijke beperking, die dat wil, kan een beroepsopleiding volgen. Deze opleiding resulteert binnen het jaar in een (ondersteunde) job in een gewone werkomgeving. Vanuit dit uitganspunt vertrekt ook onze missie die tweeledig is: 1: Elke Vlaamse jongere met een verstandelijke beperking, die dat wil, kan een beroepsopleiding volgen. Dit is op vandaag nog steeds een hiaat in onderwijs. Wanneer je een beperking hebt en je bent doorverwezen naar het BuSO wordt je onvoldoende voorbereid op het hebben van een job en zijn er geen kansen tot het volgen van een beroepsopleiding. 2: Deze opleiding resulteert binnen het jaar in een (ondersteunde) job in een gewone werkomgeving.

Werk vanuit je talent Gestart in schooljaar 2010-2011 Praktijkgerichte opleidingen tot co-begeleider en co-medewerker Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme (18+) die in een gewone werkomgeving aan de slag willen of zijn n - BuSO leerlingen (OV1, OV2) ION leerlingen Begeleid Werkers (heroriëntering, bijscholing) Van hieruit zijn we in 2010 gestart met het aanbieden van praktijkgerichte opleidingen tot co-begeleider. Intussen hebben we 3 soorten, opleidingen: om te werken in een kleuterklas, woonzorgcentrum of in een bedrijf en dit in elke Vlaamse provindie.

Opleidingsmodel Wij doen concreet 4 zaken: In een voortraject worden jongeren toegeleid tot de opleiding. Wij screenen voornamelijk op basis van motivatie. Tijdens de opleiding leren we hen basisvaardigheden en kennis aan over het meewerken in een bedrijf, kleuterschool of woonzorgcentrum. Dit leren ze tijdens 14 opleidingsdagen. 3) We stellen talentgericht een profiel op van iedere jongere (welk soort bedrijf zou een goede match zijn, taken, afdeling) We faciliteren matching met de werkplek: we gaan op zoek naar een match met een bedrijf en medewerker binnen het bedrijf en stellen een op maat stagepakket samen 4) We ondersteunen de begeleiding op de werkvloer (via stagebegeleiders, coaching van medewerkers). Nadien is het ideale plaatje dat een jobcoach van een dienst Begeleid Werken de jongere verder kan opvolgen.

Impact Uit bevragingen wordt de volgende impact aangegeven: Voor de cursist is de impact van het volgen van de opleiding: Zicht op talent wordt vergroot (focus op het kunnen, niet de beperking) Hoger zelfwaardegevoel Dankzij het gaan werken en opleiding volgen wordt het sociaal netwerk vergroot Grotere kans op werk Voor de werkplek: Duurzame motivatie medewerkers: medewerkers zijn trots dat hun werk zich hiervoor openstelt en zijn blij zelf iets te kunnen betekenen hierin Sensibiliseren. Een positieve ervaring. Een beter begrip van diversiteit  door het te ervaren Uitstraling van het bedrijf naar klanten en leveranciers toe: het verschil kunnen maken (zeker in bedrijven)

Resultaten #290 Onze resultaten: Vorig jaar haalden we bijna de kaap van 300 cursisten. 83% van de cursisten die vorig jaar opleiding volgden, konden blijven werken op hun werkplaats. Het effect van opleiding en begeleiding is dat mensen meer uren gaan werken en minder uren in de ‘zorg’ terechtkomen

Drempels in de doorstroming naar écht werk die wij tegenkomen Het thema werk ligt op het snijpunt van # beleidsdomeinen. “In een maatwerkbedrijf word ik wel betaald, maar ik wil een gewone job/ écht werk.” Vrijwilligerswerk doen kan niet in de profit sector. Schrik om uitkering te verliezen bepaalt de keuze om de stap naar bezoldigd werk al dan niet te nemen. Enkelingen stromen na de opleiding door naar betaalde arbeid. In Vlaanderen: Begeleid Werk = onbezoldigde arbeid. Verhoogde complexiteit dankzij # overheidsbevoegdheden: vervangingsinkomen via FOD (federaal) Ondersteuningsbudget/ ondersteuningsvorm Begeleid Werken via Welzijn (Vlaams) Toeleiding naar betaald werk via VDAB (Vlaams) Begeleid werken is een ondersteuningsvorm binnen Welzijn = Vlaamse materie Complexiteit in Belgie heeft ook te maken met onze verschillende overheden: Uitkering van PmB beperking: vervangingsinkomen via FOD federaal) , ondersteuningsbudget / ondersteuningsvorm Begeleid Werken Welzijn Vlaanderen / toeleiding naar betaald werk gebeurd door de VDAB (Vlaams)