De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Project ID! voor een Inclusief Dalfsen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Project ID! voor een Inclusief Dalfsen"— Transcript van de presentatie:

1 Project ID! voor een Inclusief Dalfsen
Het project ID! is er op gericht om maatschappelijke participatie van burgers in de gemeente Dalfsen vanuit bedrijven, organisaties, verenigingen, opleidings-, zorg- en welzijnspartijen mede te faciliteren. Dit gebeurt vanuit de visie dat onze samenleving een inclusieve samenleving is, en daarmee waardevol voor iedereen”. Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij.

2 All inclusive! Welkom zijn & meedoen in de samenleving, Geaccepteerd worden en erbij horen Een goed leven hebben & waardering krijgen, Sociale rollen vervullen & iets nuttigs doen Eigen keuzes kunnen maken Win – win – win Win win win kan alleen wanneer ook de samenleving – en dat zijn wij allemaal, met elkaar – mee doet. Alleen op die manier is er sprake van win situatie voor zowel de individuele burger, als de partij die er achter komt dat er eigenlijk een hele welkome arbeidskracht of nieuwe vrijwilliger in beeld is geschoven, maar ook onze eigen kleine bubbel – onze samenleving.

3 Inspiratiebronnen Tim, begin 20 – niet aangeboren hersenletsel School Nu: vrijwilligerswerk (waar men potentie ziet) Baan Onvoldoende zicht op eigen mogelijkheden en grenzen Bart, begin 20 – verstandelijke beperking School , uitstroomprofiel al vroeg in schoolloopbaan vastgesteld Moet je per sé…. ‘Iets hebben?’: Nee ‘Doorgroeien?’: Nee ‘De arbeidsmarkt op’: Nee Project ID! wil een antwoord formuleren op het gat tussen de voorliggende voorzieningen en de maatwerkvoorzieningen en burgers in de gemeente Dalfsen de mogelijkheid bieden om zélf hun pad te kiezen.

4 Uitgangspunten van dit project
Eigen keuzes maken & meedoen naar vermogen Eigen doelstellingen, eigen motivatie Een leven lang leren en ontwikkelen Laagdrempelig en niet ingewikkeld In de term ‘een leven lang leren en ontwikkelen’ herkent de gemiddelde burger zich vaak niet direct. Wanneer we echter leerervaringen (verkregen door vrijwilligerswerk, werkervaringsplek of anderszins) kunnen vertalen in competenties en vaardigheden en zichtbaar kunnen maken in een portfolio, kan dit helpend zijn. Afhankelijk van de doelstelling van de burger kan afstand tot de arbeidsmarkt daarmee ook verkleind worden.

5 Hoe dan? Infopunten: fysiek meldpunt in elke kern
Gemeente Dalfsen: digitaal meldpunt via website ‘Springplankpartners’ : fysieke meldpunten In het diepe springen.. Hulp nodig of zelfstandig? Vrijwilligerswerk of werkvloer? Vaardigheden verkennen of meten? Springplankpartners: inventariseren, vragen uit en brengen in beeld waar de exacte vraag van de burger ligt. Dit houdt in dat: de burger uitgevraagd wordt over wensen, talenten en mogelijkheden. de burger zelf de focus legt w.b. doelstelling de burger daarmee eigenaar wordt van het proces de samenwerkingspartners zich daarmee committeren aan de unieke vraag van de burger Van een springplankpartner mag je verwachten dat hij of zij je warm doorverwijst naar de vereniging, organisatie of het bedrijf waar je als burger in het diepe springt. Dat gebeurt vanuit de werkrelaties die zij hebben met de contactpersonen in deze vereniging, organisatie of bedrijf. Dat houdt de lijnen kort en maakt dat de burger, ondanks dat hij of zelf in het diepe springt, toch een reddingsboei heeft.

6 Wie dan? Rosengaerde (Miranda Zwijnenberg) RIBW (Yda van Oosten)
Landstede GROEI! Opleidingen (Klazien Steen) SAAM Welzijn (Alie Buit) Gemeente Dalfsen (Ilse Veerbeek en Barbara Lammertink) Infopunten (Jackeline Mekkes) Zie ook: Projectgroep obv innovatiesubsidie van de gemeente Dalfsen, Geen of te weinig onderlinge samenhang in het sociaal domein: wist jij dat ik bestond? Geen of te weinig onderlinge verbinding met gemeente Dalfsen: waar begin jij of eindig ik? Geen of te weinig feeling met mogelijkheden in het bedrijfsleven: dat is écht een andere wereld…..toch?

7 To do-lijstje: Digitale netwerkkaart ontwikkelen Springplankpartners:
-aantal uitbreiden, met name in het bedrijfsleven en verenigingsleven -vaststellen gezamenlijke aanpak Portfolio: verkennen van mogelijkheden

8 Waarom…. Zou u meer willen weten? Zou u zich aanmelden om mee te denken? Omdat u, net als wij, méér mogelijkheden zien in én voor uw broer, zus, kind, vader of moeder, buurjongen of buurvrouw. Omdat u, net als wij, méér mogelijkheden zien in een Inclusief Dalfsen!


Download ppt "Project ID! voor een Inclusief Dalfsen"

Verwante presentaties


Ads door Google