Gewoon pubergedrag? Over Relaties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Advertisements

Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Gevolgen van partnergeweld op kinderen en jongeren
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
toolbox deco-procedure
Hoera, een oudergesprek!
Het Puberbrein Marion Wijnja ´Oog voor Ouders´
die niet om jou zou huilen.
Opvoeden in de puberteit
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Johari venster & feedback
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Benieuwd naar wie ik ben ...
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
Kinderen en Echtscheiding Hoe beperken we de schade ?
Communicatiehandvatten Blijf in contact
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Communicatie met ouders
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Welkom ik maak me sterk.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Programma week 3 Terugblik: kennismakingsgesprek Toelichting: basis LSD-techniek Oefening 1: actief luisteren Oefening 2: echt actief luisteren Huiswerk.
De kracht van positief opvoeden
Dagdeel 3 conflicthantering
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
HET IS HIER GEEN HOTEL!.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Keuzes maken.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
De therapeutische relatie in actie
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Hand-Out.
LOB zeven stappen naar succes
Sociale Vaardigheden / Conflicthantering
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Loopbaan en burgerschap les 2
Welkom 9/19/2018.
Ontwikkeling van en ondersteuning aan jongen (aanstaande) ouders
Vertrouwen opbouwen SESSIE 17.

BOM-model PV 25/03/2014.
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Onze school is een KiVa-school!.
Afscheid voorbereiden
Communicatie 7e les.
Loopbaan en burgerschap les 3
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Gewoon pubergedrag? Over Emoties
Gewoon pubergedrag? is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.
Gewoon pubergedrag? Over Eigenheid en eigenwaarde
Gewoon pubergedrag? Over Impulsiviteit en begrenzing
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Voor iedereen! Zonder oordeel, open, betrokken en actief!
Overzicht gedragingen per competentie
PESTEN Politie Charlois Reinier de Groen.
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

Gewoon pubergedrag? Over Relaties Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Veerkrachtige personen 4 kenmerken: Emoties regelen: begrijpen wat je voelt en waarom, gevoelens kunnen toelaten en verdragen zonder erdoor overspoeld te worden of zonder ze weg te stoppen Eigenheid en eigenwaarde: weten wie je bent en daar een positief gevoel van eigenwaarde aan ontlenen Gedrag sturen: in staat zijn om je eigen gedrag en impulsen te sturen, jezelf in de hand kunnen houden Relaties: in staat zijn om veilige relaties aan te gaan, waar je steun aan ontleent Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Veerkrachtige personen 4 kenmerken: Emoties regelen: begrijpen wat je voelt en waarom, gevoelens kunnen toelaten en verdragen zonder erdoor overspoeld te worden of zonder ze weg te stoppen Eigenheid en eigenwaarde: weten wie je bent en daar een positief gevoel van eigenwaarde aan ontlenen Gedrag sturen: in staat zijn om je eigen gedrag en impulsen te sturen, jezelf in de hand kunnen houden Relaties: in staat zijn om veilige relaties aan te gaan, waar je steun aan ontleent Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Relaties In staat zijn om stabiele, positieve relaties aan te gaan en je af te stemmen op de ander Problemen hierin leiden vaak tot psychische problemen Eenzaamheid, terugtrekken Intense, maar instabiele relaties Oudertaak: je kind helpen te begrijpen wat er zich in relaties afspeelt, maar ook: je eigen relatie met je kind herstructureren Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Werkwijze en Afspraken Informatie & oefeningen Belang van vertrouwelijkheid Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Relaties Over relaties en gehechtheid Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Oefening Waar zie jij jouw kind in relaties tegenaan lopen? Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Aspecten van gezond relationeel functioneren Maken van contact met anderen op een goede manier Verdiepen, verbeteren van relaties Oplossen van problemen of negatieve emoties in een relatie Opkomen voor jezelf in een relatie, zodat rekening gehouden wordt met je eigen behoeftes Je correct afstemmen op anderen en rekening houden met hun emoties en behoeftes Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Ontwikkeling van relaties Gehechtheidsrelaties Emotionele band met een andere persoon Bepaald door de eerste ervaringen met ouders Een beeld van jezelf als je bang, verdrietig, onrustig bent Een beeld van hoe anderen daarop zullen reageren Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Ontwikkeling van relaties Gehechtheidspatronen Veilige gehechtheid Onveilige gehechtheid Ambivalent-overbetrokken Vermijdend Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Ontwikkeling van relaties Gehechtheidsstijl en zelfvertrouwen/vertrouwen in anderen Veilig: vertrouwt op zichzelf en op anderen Ambivalent: vertrouwt zichzelf weinig en vertrouwt erg kieskeurig één of enkele mensen (te) veel Vermijdend: vertrouwt alleen op zichzelf Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Gehechtheid en relaties: oefening In welke gehechtheidsstijl herken jij je kind het meest?Welke moeilijkheden geeft dit? Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Gehechtheidsconflicten Gehechtheidsconflict: onderdrukken of uitvergroten van bepaalde behoeftes of emoties uit angst of onzekerheid over wat de ander gaat doen wanneer je die emoties of behoeftes uit. Een gehechtheidsconflict wordt opgeroepen 1) wanneer je je meer verbonden voelt met iemand; 2) wanneer je bang, onzeker, gestresseerd bent en dus iemand nodig hebt. Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Relaties & puberteit Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Hormonen, hersenen en vrienden Ontwikkeling van de hersenen Jongeren reageren gevoeliger op sociale signalen, bijvoorbeeld emoties die ze oppikken bij anderen Jongeren zullen sneller verkeerde interpretaties geven aan deze sociale signalen, waarbij ze ver voorbij gaan aan wat ze effectief kunnen weten Ontwikkelingstaken Belang van erbij horen: pijn van uitsluiting Vriendengroepen en cultuurgroepen Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Relatie met ouders Vaak moeilijkste periode voor ouders om op te voeden! Relatie met kind wordt vaak ingewikkelder Onthoud: Als je gehechtheidssysteem wordt actief gemaakt, dan kunnen mensen minder goed nadenken over zichzelf en anderen. Als je in een intense ruzie zit met een gehechtheidsfiguur, dan vertellen de zaken die je anderen verwijt vaak iets over jezelf (vb iets wat je niet goed aanvaardt van je zelf). Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Oefening In welk interactiepatroon kom jij vooral met je kind terecht. Wat zijn de typische reacties over en weer? Wat is het effect op jezelf als ouder? Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Strategieën om je kind te helpen om stabiele relaties aan te gaan Strategie 1: Help je kind beter te begrijpen wat er speelt in een contact of vriendschap Wat is er precies gebeurd? Hoe was dat voor jou? Wat zijn de feiten en wat is mijn interpretatie? Maak een onderscheid tussen feiten en bedoelingen Vraag je af: ken ik dit van deze persoon? Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Strategieën om je kind te helpen om stabiele relaties aan te gaan Denk eerst en vooral na over je kind en je zelf in contact met je kind en spreek er eventueel met iemand over Monitor je eigen spanning en emoties Wees voor jezelf helder wat je wilt bereiken met het gesprek Maak een duidelijk onderscheid tussen feiten en jouw indruk, interpretatie of gevoel daarbij Spreek duidelijk vanuit jezelf: jouw indrukken, jouw interpretatie, jouw gevoel, het effect op jou Sta open voor het gezichtspunt van je kind, luister goed en geef eventueel weer hoe je je kind begrijpt Ga na of je doel bereikt is en wees eventueel duidelijk over je vraag, behoefte Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Rollenspel Situatie 1: Help je kind bij een probleem in contact met leeftijdsgenoten Situatie 2: Bespreek iets wat je dwars zit in je contact met je kind Oefening: Oefen met de genoemde strategieën Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.

Slotoefening Wat neem je mee uit deze sessie? Waar wil je de komende week op letten? Kids@risk is een initiatief van de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin.