5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Informatiebeveiliging
Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Gegevensbescherming CQI-metingen 16 september 2010 CKZ mr Alexander J.J.T. Singewald © Singewald.
Beroepsgeheim op de SEH
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Decreet GIS en Jeugdgezondheidzorg Herman Nys. Gezondheidsinformatiesysteem Operationale informatiesysteem : optimaliseren van gegevensuitwisseling tussen.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Beleid en andere instanties
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
“Privacy in relatie tot Passend Onderwijs en de Transitie Jeugdzorg”
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Privacy en het startpunt. Geen convenant Werkinstructie Nadere regels verordening wmo en jeugd.
Privacy in het PO Praktisch Organiseren 15 oktober 2015 Hans Versteeg Irene Voskamp.
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Persoonsgegevens en de Wbp
2015….en dan? Informatie over werkprocessen voor aanbieders van hulp aan jeugd in de regio Zuidoost Utrecht.
Stimulansz Wetsvoorstel Jeugd De Jeugdwet Juli 2013.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Nieuwe gemeentelijke taken Sociaal Domein Wat is nieuw? Wat biedt en vraagt de gemeente?
Jeugdbeschermingskader
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Wachtwoord veranderen Data lekken Privacyreglement Beveiliging Toestemming Privacy Je wordt gebeld … Moeilijk doen Bewerkersovereenkomst Privé.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Foto's: fotostudio Van Leuveren persoonsgebonden budget.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
Jeugdwet, WMO en IGZ Jan van Wijngaarden Raadadviseur IGZ.
Van het Primair Onderwijs naar Van het Primair Onderwijs naar het Voortgezet Onderwijs.
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Pleegzorg vanuit een nieuw wettelijk kader van kinderbescherming
Sturen op ambitie in het sociaal domein
Integriteit in het sociaal domein
Maak kennis met het CLB.
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Stichting van de Arbeid
Voorlichting leerplicht
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Privacy en kindermishandeling
Verwijsindex uitleg voor signaleringsbevoegden
Algemene Verordening Gegevensbescherming youtube
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Wet op de privacy.
Privacy en Leerplicht/RMC
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Instructie Triage en Privacy
Instemming & De vertrouwenspersoon
NVVB Afdelingscongres Limburg/Noord-Brabant
Privacy en Leerplicht/RMC
Wet op de privacy.
Functionaris Gegevensbescherming a.i Gemeente Katwijk
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Integrale Toeleiding en Dienstverlening in het Sociaal Domein
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams en andere organisaties in het sociaal domein om cliëntgegevens te verstrekken of in te mogen zien. Dit mag alleen als in de wet staat dat dit moet. In een verzoek moet altijd concreet zijn omschreven welke cliëntgegevens, voor welk doel en op grond waarvan worden opgevraagd. Zo kan sHL toetsen of zij aan een verzoek moet voldoen. Is het verzoek niet concreet genoeg, of is er in de wet geen verplichting opgenomen? Dan is uitdrukkelijke toestemming van de cliënt verplicht! Info aan gemeentelijke instanties sHL mag de gemeente alleen cliëntgegevens verstrekken voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van hun wettelijke taken. WMO2015 sHL mag op grond van de WMO2015 alleen cliëntgegevens (of gegevens uit Caress) verstrekken als de cliënt daarvoor zijn uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Toestemming van de cliënt is niet nodig als het gaat om gegevens over: het afleggen van financiële verantwoording over een Maatwerkvoorziening het innen van bijdragen het houden van toezicht Jeugdwet Cliëntgegevens (cliënt en/of ouders/voogd) mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming worden verstrekt aan gemeente of andere instanties, tenzij deze rechtstreeks betrokken zijn bij het verlenen van Jeugdhulp. Als de gemeente vraagt om cliëntgegevens voor het opstellen van beleidsinformatie, mogen deze alleen geanonimiseerd worden verstrekt. Het bespreken van een cliënt in een multidisciplinair overleg mag alleen met voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de cliënt en/of zijn ouders/voogd. Info aan jeugdbescherming (gezinsvoogd) sHL is op grond van de Jeugdwet verplicht om informatie over de cliënt en/of zijn ouders te delen met de gezinsvoogd (jeugdbeschermer) als dat noodzakelijk is voor de ondertoezichtstelling van het kind. sHL moet deze informatie ook verstrekken als de gezinsvoogd hier niet actief om vraagt. Het verstrekken van informatie aan de gezinsvoogd wordt wel altijd vooraf met de cliënt of zijn ouders besproken, tenzij dit de veiligheid van het kind in gevaar brengt. Meer weten? Kijk op het Zorgplein onder privacy van de cliënt/het beroepsgeheim (conflict van plichten). In de Praatplaat ‘Toestemming’ op de portalpagina AVG lees je meer ! Door wie wordt het verzoek gedaan? Het doel en de grond concreet omschreven? Is er een wettelijke verplichting? Heeft de cliënt uitdrukkelijk toestemming verleend? Indien cliënt geen hulp wil, maar wel nodig heeft : klik hier voor meer informatie over Bemoeizorg AVG 08-2018