Onderzoek water!! WaterLab www. onderzoekwater.nl Kijkje terug

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop 2: Innovatieve trends Deel A.
Advertisements

Wereldkaart met oudercontacten wereldwijd
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Lesgeven en begeleiden
om deze presentatie uit te voeren
Trek een stukje van een ansichtkaart uit de hoge hoed.
Pia Terstroet (Terpm) Mail: Wiki:
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 8 – Quiz.
Het weer een lessenserie over meteorologie
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 2
Visie & Strategie.
Vraag de leerlingen om tijdens de lessen aantekeningen te maken.
Onze doelen en visie in beeld
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Les 5. In beeld gevangen Haha ah. Doelen Na deze les: kunnen jullie overweg met een eenvoudig fotobewerkingsprogramma; hebben jullie je idee vormgegeven.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Les 7: Evalueren Doelen: Bespreek hoe de ouderavond is gegaan. Hoe zou je jezelf en je klasgenoten beoordelen? Was.
Solliciteren: wat wil ik?
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Wikimedia Les 1. Wat is Wikimedia? Weten we het nog?
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Inleidinginleiding | handleiding | verantwoording thema | beeldmateriaalhandleidingverantwoording themabeeldmateriaal Groep 6Groep 6 | Groep 7 | Groep.
Cliënt en mediawijsheid Les 8 en 9, Domotica. domotica  Domotica wordt steeds meer toegepast in de zorg, en gebruikt om mensen langer thuis te laten.
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Significante cijfers Wetenschappelijke notatie
Wegwijs Groep 8 Thema 4De buurt en verkeer Introductieles: 30 minuten Zelfstandig werken: 90 minuten Afsluiting: 30 minuten. presenteren.
Voor de leerkracht INLEIDING
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
1. Wat gaan we vandaag doen ?
De gemiddelde leerling…
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Moleculen Mo eculen Les 5 Zoek het uit! deel 1.
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Week 1, les 9 Ga zitten in de kring.
4 HAVO wiskunde A hoofdstuk 4 n.a.v. de proef
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 KGT Lesweek 4
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2
Week 1, les 8 Ga zitten in de kring.
© UNIEK IN DE KLAS.
Welkom instructeurs!.
Huiswerkopdracht Politiek
Slim tellen.
Startopdracht! Ga direct voor jezelf aan de slag met de volgende twee opgaven: Los op: x2 - 4x = 5 Los op: x(x + 3) + 2 = 0.
Afsluiting: Hoe zit jij in je kippenvel?
Observeren Les 2.
Onderzoek water!! Les 1 WaterLab www. onderzoekwater.nl Water
Onderzoek water!! Les 2 WaterLab www. onderzoekwater.nl Regenmeter
Slim tellen.
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 5.
ONTWERPEN LES: DE WERELD IN 1 DAG!.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 2.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
HOE KOMT EEN IDEE IN JE HOOFD?
DE ANDERE KANT VAN DE WERELD ERUIT?
Je kunt het lesritme hieronder zo gebruiken, of de symbolen selecteren en er een nieuwe ontwerpcyclus mee maken. Een die goed past bij jouw ontwerp. Als.
Social media Wat deel je wel en niet?.
IS ER VOOR ELK PROBLEEM EEN OPLOSSING?
Observeren Les 2.
ONTWERPEN LES: HELP! TEVEEL WATER!.
Heet iedereen welkom en geef aan dat de bijeenkomst erg belangrijk is
Project gamemarket Les 1.
voorbeeld volgende bladzijde terug
Conclusies onderzoekers
Transcript van de presentatie:

Onderzoek water!! WaterLab www. onderzoekwater.nl Kijkje terug   Kijkje terug Data verzamelen Stappenplan Wateroverlast oplossen Innovatieve oplossingen DIY Onderzoek water!! www. onderzoekwater.nl

Wat hebben we allemaal gedaan WaterLab   Kijkje terug Les 1: onderzoek en ontwerp opdracht Regenmeter Data verzameld? Les 2: data verzameld Check de Stadsvergroening Meting 1: Bodemsoort Meting 2: Infiltratiecapaciteit (hoeveel water laat de grond door) Meting 3: Bodemvocht (hoeveel water houdt de grond vast) In deze slide gaat u simpelweg met de leerlingen in discussie wat er in de vorige twee lessen is gebeurd, en wat ze hebben geleerd. Ook goed om te ontdekken waar ze nu nog vragen over hebben.

Wat gaan we vandaag doen WaterLab   Data analyseren Data invoeren op de website Wat zijn de resultaten van de proeven? Data analyseren met de werkbladen Wat betekenen die resultaten nou eigenlijk? Welk groen is goed voor jullie meetlocatie? Daarvoor gebruiken we een stappenplan om tot mogelijke groene of alternatieve oplossingen te komen. De leerlingen gaan de data online invoeren via de volgende link: https://survey123.arcgis.com/share/0aea9682510847f78f5fd225180a54f0 LET OP!!! Aan het eind van de invoer krijgen de leerlingen 3 resultaten van hun metingen. Die hebben ze nodig en moeten ze opschrijven in hun Werkblad Het werkblad kunt u online vinden (en het beste zal zijn om die per groepje of leerling uit te printen) via www.onderzoekwater.nl Project: Check de Stadsvergroening De kinderen kunnen nu met het werkblad verder kijken wat hun resultaten nou echt betekenen. Wanneer iedereen klaar is, is het een goed idee om te kijken wat de verschillen zijn tussen de groepjes. Ook al is er dicht bij elkaar gemeten, zeer waarschijnlijk zullen er toch verschillen zijn omdat de omstandigheden (grondsoort, wortels onder de grond, dichterbij sloot of ander water, etc.) snel kunnen veranderen. Hierna kunt u slide 4, 5 en 6 gebruiken om met zijn allen het stappenplan te volgen en zo uit te vinden welke groene oplossing werkt, en wat alternatieve oplossingen zijn als groen niet zo handig is (zoals bij een veel belopen gebied).

Stappenplan: van data naar oplossing WaterLab   Stappenplan Bekijk per stap welke antwoorden de leerlingen hadden, en volg zo de route door het stappenplan (flowchart) om tot de aanpassing te komen. Op de volgende slide staan de aanpassingen uitgelegd, en waarom die aanpassing een goed idee is. Aan de hand van het werkblad Data analyse (online te downloaden), worden de leerlingen stap voor stap meegenomen door de flowchart. Was dit beste oplossing al toegepast op die locatie? Mooi. Eventueel zou ter uitbreiding op die locatie de wateroverlast gemonitord kunnen worden: werkt het echt? Is dit niet het geval? Bedenk waarom niet en onderneem actie (bijvoorbeeld: zou er in plaats van een plein, niet een grasveld aangelegd kunnen worden?)!

Wateroverlast oplossen: aanpassingen WaterLab   Wateroverlast oplossen Deze slide illustreert de groene oplossingen. De essentie is hierbij vooral hoe de bodem interactie heeft met de beplanting. Het is belangrijk dat afhankelijk van de bodem de juiste beplanting gekozen wordt, voor een zo’n effectief mogelijk oplossing.

Extra opties WaterLab Innovatieve oplossingen   Innovatieve oplossingen Deze pagina laat innovatieve niet-groene oplossingen zien. Soms heb je nou eenmaal een vorm van bestrating nodig (bijvoorbeeld bij een weg of stoep) en moet je een andere oplossing zoeken. Deze innovaties zijn voor een groot deel te zien op de WaterStraat op de Green Village van de TU Delft. Je kunt hier zonder afspraak naartoe, maar een rondleiding is aan te raden: https://www.vpdelta.nl/nl/proeftuinen/urban-delta/waterstraat

Hoe gaan we onze buurt vergroenen WaterLab   DIY: waar kan het groener? Print de kleurplaat uit op twee A3 papieren en laat de kinderen hun fantasie erop los laten door te tekenen hoe en waar het groener moet om de wateroverlast en -problemen in deze buurt op te lossen. U vindt de kleurplaat ook op www.onderzoekwater.nl bij het project Check de Stadsvergroening Van https://www.waterklimaatles.nl/

Blijf op de hoogte WaterLab   Meer leren? Via www.onderzoekwater.nl kun je nog veel meer leren over water en groen! Op de website kun je ook jouw data vergelijken met die van andere plekken. Facebook: @ WaterLabSC

WaterLab