Inleiding campusvoorrang

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Ouderavond • Informatie over passend onderwijs • Informatie over de MR door Arno Derkman • Informatie over de OR door Claudia Pleijhuis • Ouders.
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
N.Naessens BuSO Spermalie ASV voor Schoolverlaters.
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Dag SO 3 febr Dag SO 3 febr Werkwinkel Brede eerste graad.
Wat wijzigt er vanaf 1 september 2014?
Studiedag OV1-OV Autisme en stage Ondersteuning vanuit de logopedie.
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Frank Vandenbroucke 17/02/06
LOT OP REIS.
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
TIENERZWANGERSCHAP BINNEN DE SCHOOLCONTEXT IVIO Binnenhof Gent
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
M-decreet 15 september 2014 Centrumraad 30 april 2013.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Ondersteunt ouders/leerling bij weigering in een school. Bemiddelt tussen ouders en school, sensibiliseert scholen, faciliteert het inschrijvingsrecht,
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren
Focus groep BuSO LOP Gent FOCUS-groep BuSO JAARVERSLAG
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Meld je kind aan tijdens de juiste aanmeldperiode. Je krijgt een brief waarin staat in welke school je je kind kan inschrijven.
M-decreet Een korte toelichting.
Inschrijvingen – schoolloopbaan – intake redelijkheid van aanpassingen
Grenzeloos onderwijs genieten Een samenwerkingsproject tussen Tyltylcentrum De Witte Vogel – RESPONZ en KDC de Joppe - Steinmetz | de Compaan.
Ronde van Vlaanderen - juni 2012 Beleidsdomein Onderwijs en Vorming 1.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Opleiding voor schoolsecretariaten
LOP Antwerpen basis Algemene vergadering 10 juni 2009 welkom
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Buitengewoon onderwijs
Inhoud Waarom Jobstart? Ontstaan project Voor wie? Partners
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Kansarmoede in de kleuterschool
Opleiding voor schoolsecretariaten
Nieuwe onderwijsregelgeving basisonderwijs
Info-avond aanmelden Welkom LOP/SO Gent.
Infodag onderwijs Welkom!
Lokaal overlegplatform basisonderwijs 23/10/ 2013
Plenaire vergadering dinsdag 10 oktober 2017
Uitstroomgesprekken.
Het Vervolgteam Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en In-Gent. OKAN Toren van Babel Onderwijscentrum Gent.
Voorstel AV lop Antwerpen basis 29 augustus 2012
AV 4 juni 2014 LOP Antwerpen basisonderwijs
Info directievergadering
Draaiboek inschrijvingsbeleid
LOP Antwerpen Basisonderwijs 03/02/2016
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Voorstel CAR3 door Stuurgroep LOP.
Buitengewoon onderwijs en het inschrijvingsdecreet
Het nieuwe decreet in 10 vragen
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.
Inschrijvingsbeleid Werkgroep inschrijvingsbeleid 3 juni 2016.
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
Inschrijvingsdata Gelijke Onderwijskansen
Algemene LOP-vergadering 12 juni 2012
Zomerschool TCC 2019.
Ondersteuningsmodel
Transcript van de presentatie:

Inleiding campusvoorrang

Inhoud De Leerexpert Probleemstelling Casusgerichte voorbeelden Vraag Voorstel Resultaatsgericht!

Probleemstelling … voorstelling partners De Leerexpert Probleemstelling … voorstelling partners

Probleemstelling … opportuniteit De Leerexpert Probleemstelling … opportuniteit Scholen type 2 en type 4 Doelgroep: leerlingen met zwaar mentale, motorische en meervoudige beperkingen. Traject gericht op einddoelstelling = opname in een (zorg)centrum (of een beschermde werkplaats). Scholen onder één dak bieden ‘trajectonderwijs’ aan Eén duidelijke schoolloopbaan voor de leerlingen: ‘van kleuter tot schoolverlater’ (opmaak van een volledig zorgdossier) Aanpassing van de leer – en leefomgeving aan de specifieke noden. Van de leerlingen. Van de medewerkers. Van de ouders. Van de externen.

Probleemstelling … inschrijvingsdecreet De Leerexpert Probleemstelling … inschrijvingsdecreet Inschrijvingsdecreet werkt destructief De regelgeving vanuit Welzijn (vb. de koppeling met een Multi Functioneel Centrum) is soms niet te verzoenen met de regelgeving inschrijvingsrecht. Trajectonderwijs aanbieden is decretaal niet altijd mogelijk. Probleem is gekend Er zijn hierover al heel wat debatten gevoerd en nota’s geschreven. Zelfs de Commissie voor Leerlingen Rechten geeft aan dat er grote problemen zijn.

Probleemstelling … plaats tekort De Leerexpert Probleemstelling … plaats tekort Plaatsen tekort Er is binnen bepaalde types in het Buitengewoon Onderwijs een nijpend plaats tekort. Dat wordt nog vergroot omdat voor leerlingen in het B.O. dikwijls de maximaal mogelijke verlenging wordt aangevraagd omdat er binnen Welzijn onvoldoende plaatsen zijn. Daardoor kan er nauwelijks doorgestroomd worden en komen er te weinig nieuwe plaatsen vrij.

Casusgericht … voorbeeld 1 De Leerexpert Casusgericht … voorbeeld 1 Samenwerking met VAPH Ouders maken uitgebreid dossier aan, krijgen goedkeuring voor inschrijving in het VAPH (het VAPH ticket). Zoektocht naar school gekoppeld aan VAPH. Vinden voor hun kind een school. Samen met de VAPH partner wordt er aan de toekomst van het kind gebouwd (gerichte therapie, ondersteuning, zorgaanbod, toekomstperspectief, traject met de ouders,…..) Halverwege het traject moet het kind naar het BuSO …. geen plaats! Nieuwe zoektocht kan beginnen, naast alle andere problemen.

Casusgericht … voorbeeld 2 De Leerexpert Casusgericht … voorbeeld 2 ‘Zorg continuüm’ Nieuwe visie (zowel VAPH als Integrale Jeugdhulp) vertrekt vanuit de individuele zorgvraag van het kind. School specifieke opdracht = zoveel mogelijke ondersteuning bieden bij het uitbouwen van zo zinvol mogelijk leven (na de school). Scholen type 2 en type 4 bouwen een netwerk op rond het kind i.s.m. diverse partners. Dit netwerk is dikwijls school gebonden (regio gestructureerd). Geen overgang BuLO – BuSO mogelijk, geen continuïteit.

de campusvoorrang! Vraag … gedeeltelijke oplossing De Leerexpert Vraag … gedeeltelijke oplossing ‘Campusvoorrang’ Binnen de regelgeving beschikken we over één instrument dat voor sommige scholen de gestelde problemen gedeeltelijk kan verminderen: de campusvoorrang!

Voorstel … uitgangspunt De Leerexpert Voorstel … uitgangspunt Kinderen met grote zorgnoden Overleg met de scholen B.O. BUSO leert ons dat er daar een consensus bestaat: campusvoorrang mag enkel gelden voor de scholen met leerlingen met een zwaar zorgtraject. Stelling: we hebben het hier over bv. type 2 en type 4 (toekomstige oriëntering naar OV1 of OV2). Voor deze leerlingen mag de continuïteit van de zorg niet onderbroken worden.

Voorstel … proefperiode De Leerexpert Voorstel … proefperiode Jaarlijks herbekijken We stellen voor om deze afspraak voor één jaar te maken. Het nieuwe regeerakkoord kan er toe leiden dat het Buitengewoon Onderwijs uit het huidige inschrijvingsrecht gehaald wordt. Afwachten dus 

Voorstel … randopmerking De Leerexpert Voorstel … randopmerking Gedeeltelijke oplossing Het goedkeuren van de campusvoorrang voor de bedoelde scholen lost absoluut niet alle problemen op. Er zijn ook type 2 scholen die niet op één campus liggen en waarvoor we dus binnen het decreet geen oplossing kunnen aanbieden. Dat is zeer jammer. Hiervoor is echter overleg nodig met alle partners (bv OV 1 overlegcommissie). Hieromtrent namen de scholen OV 1 type 2 vorig schooljaar een netoverschrijdend initiatief dat op termijn mogelijk ook voor dit probleem een oplossing biedt.

Voorstel … vraag vanwege LOP secundair De Leerexpert Voorstel … vraag vanwege LOP secundair Gedragen beslissing Het LOP secundair is zich ervan bewust dat deze beslissing niet geldig is zonder dat het LOP basis dit ook goedkeurt met de specifieke meerderheid die hiervoor in het decreet voorzien is.

Voorstel … betrokkenen per campus De Leerexpert Voorstel … betrokkenen per campus

Bedankt voor jullie aandacht