Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Werkbijeenkomst Resultaatafspraken Vroegschools
Brochure •Resultaat van een 2-jarig traject •Concept/principes/referentiekader –Nood aan concrete uitwerking in lessentabellen, studierichtingen … •Draagvlak:
Decreet maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
Belangrijke en noodzakelijke maatregelen
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Dag SO – 3 februari 2014
Dag SO 3 febr Dag SO 3 febr Werkwinkel Brede eerste graad.
MZC WELKOM 14 OKTOBER INLEIDING Bezinning 10 jaar scholengemeenschap.
SES-Omkadering BaO Uitgangspunten Juni 2012.
CVO-IVV de Avondschool centrum voor volwassenenonderwijs PROJECT “gecombineerd onderwijs”
Secundair onderwijs van de toekomst
Voorontwerp van decreet houdende diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs en betreffende de.
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Vrije-CLB-Koepel vzw VERGADERING ivm DOCUMENTATIE en INFORMATIEVERSTREKKING Brugge 23 oktober 09.
Gecombineerd onderwijs Gecombineerd onderwijs Studiedag Talen 19 maart 2010.
Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
Diverse maatregelen infosessie 25 augustus Welke? Actualisering opleidingsaanbod Vrijstellingen Instroom Lagere Graad Dans en Woordkunst Duur toelatingsperiode.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren
BaSO-fiche regio Gent ‘Zorg’ gedragen door basisonderwijs & secundaire onderwijs.
Curriculumdifferentiatie
Ontmoeting softwareleveranciers scholen – donderdag 8 juni 2006 Domein instellingen en leerlingen Wijzigingen voor het schooljaar
Instrumentarium onthaalonderwijs anderstalige nieuwkomers Departement Onderwijs & Vorming 29 september 2015.
GO! onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Wat zijn in het kort de regels voor het organiseren van onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs.
Tijdelijke en dringende maatregelen onthaalonderwijs Departement Onderwijs & Vorming 7 december 2015.
M-decreet Een korte toelichting.
Wijzigende regelgeving sector Basisonderwijs Ingrid Verstrepen.
Meedraaidag: Techniek 22 oktober 2015 De Brug Ternat.
Inschrijvingen – schoolloopbaan – intake redelijkheid van aanpassingen
Tienerschool Heilige Familie Site Gallaitstraat/Schaarbeek.
Experten in de derde graad Proefproject
LARS-coach nascholing Oktober 2016 LARS als digitaal leerlingendossier.
Inschrijving onder ontbindende voorwaarde Marjorie Carrein Marjorie Carrein
Modernisering SO Overgang bao-so/verbrede 1e graad
Minder leerlingen definitief uitsluiten: utopie of realiseerbaar
Studiedag: Hoe werken LOP’s mee aan gekwalificeerde uitstroom
Het zorgcontinuüm.
Opleiding voor schoolsecretariaten
Gelijke Onderwijskansen LOP/SO Gent
Toelatingsvoorwaarden 01/09/2014
Workshop basisonderwijs
Lokaal overlegplatform
Gebruik inschrijvingsregister.
LOP Basisonderwijs Sint-Niklaas
Nieuwe onderwijsregelgeving basisonderwijs
Info-avond aanmelden Welkom LOP/SO Gent.
uitgangspunten voor de toekomst van het secundair onderwijs
Decreet inschrijvingsrecht
Nieuwe onderwijsregelgeving taal(proef) en AN
LOP Antwerpen Basisonderwijs 03/02/2016
Ontmoetingsdag Coördinerend Directeurs SO 14 december 2018
Nieuw kader inschrijvingsrecht
Stavaza curriculum vernieuwde eerste graad
Inschrijven in de basisschool voor schooljaar
Modernisering Secundair Onderwijs
Infoavond aanmeldings- & inschrijvingsprocedure
Reorganisatie Vrij CLB Kempen
Flexibele leertrajecten
Het nieuwe decreet in 10 vragen
Inschrijvingsbeleid Werkgroep inschrijvingsbeleid 3 juni 2016.
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
12 tot -16 jarigen NT2 LOP Kempen Donderdag 15 december 2016
Nieuwe onderwijsregelgeving taal(proef) en AN
Modernisering Secundair Onderwijs
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
Onderzoek ‘Loopbanen in het secundair onderwijs’: een stand van zaken
Ondersteuningsmodel
Transcript van de presentatie:

Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen Dicocodidag 14 december 2018

Getuigschrift bereikte doelen MAATREGELEN beslist of te beslissen tijdens deze legislatuur Om te voldoen aan volgende doelstellingen uit het masterplan 20) Op een eenduidige wijze omgaan met de objectieve maatstaf voor de uitreiking van het getuigschrift basisonderwijs. 21) Verbeteren overgang basisonderwijs - secundair onderwijs.

Wijziging via onderwijsdecreet XXIX Dit schooljaar zouden basisscholen voor het eerst een getuigschrift basisonderwijs óf een getuigschrift bereikte doelen uitreiken aan elke leerling die het lager onderwijs verlaat. Leerlingen die het getuigschrift basisonderwijs niet behalen, zouden vanaf dit schooljaar, conform een wijzigingsbepaling in onderwijsdecreet XXVII (uitgesteld met een schooljaar d.m.v. OD XXVIII), een “getuigschrift bereikte doelen” ontvangen. Het draagvlak voor dat laatste blijkt echter te klein. Daarom besliste de Vlaamse Regering - onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement - het niet in te voeren. Dit getuigschrift bereikte doelen wordt nu geschrapt, wat betekent dat een leerling ofwel het getuigschrift basisonderwijs ontvangt, ofwel geen getuigschrift ontvangt. Concreet: in onderwijsdecreet 29 wordt hiervoor een wijzigingsbepaling opgenomen.

Voorgeschiedenis Masterplan hervorming SO 2013 Op een transparante en eenvormige manier omgaan met het uitreiken van een getuigschrift basisonderwijs (doel op middellange termijn). Sept. 2015 of 2016: BVR dat de toegang tot de A-en B-stroom strikt regelt. Enkel wie geen getuigschrift basisonderwijs behaalt, heeft toegang tot de B-stroom; leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs moeten naar de A-stroom (cfr. structuur 1ste graad) met als doelstelling dat elke leerling op de juiste plaats terechtkomt bij de instroom in het SO De Vlor onderschreef in zijn advies over de oriëntatienota al de nood aan een versterking van de betekenis van het getuigschrift basisonderwijs als basis voor de instroom in het secundair onderwijs maar stelde een alternatief voor om de procedure voor het uitreiken van een getuigschrift basisonderwijs te verbeteren.

Voorgeschiedenis Onderwijsdecreet XXVII aanpassing van de regelgeving inzake het getuigschrift basisonderwijs. Het is voortaan de bedoeling dat elke leerling een getuigschrift krijgt: Hetzij een getuigschrift dat zoals voorheen aangeeft dat een leerling in voldoende mate de doelen uit het leerplan bereikt hebben en dat dan toegang geeft tot het eerste leerjaar A. Hetzij een getuigschrift dat – indien de leerling de genoemde doelen niet in voldoende mate bereikt heeft – aangeeft welke doelen wel bereikt zijn en toegang geeft tot het eerste leerjaar B.

Voorgeschiedenis Koppeling met SO: de toelating tot 1A en tot 1B op basis van deze getuigschriften wordt later ingeschreven in de regelgeving secundair onderwijs (= toelatingsvoorwaarden secundair onderwijs). Het getuigschrift basisonderwijs zal toegang verlenen tot 1A, het getuigschrift van bereikte doelen tot 1B. Onderwijsdecreet XVIII Invoering werd met één schooljaar uitgesteld tot 2018-2019.

Voorgeschiedenis Uitwerking model getuigschrift bereikte doelen Loutere oplijsting/afvinklijsten – meerwaarde door alle partners in vraag gesteld (incl. VLOR)

Decreet basisonderwijs Art. 53 decreet basisonderwijs: Het schoolbestuur van een erkende school kan, op voordracht en na beslissing van de klassenraad een getuigschrift uitreiken aan de regelmatige leerlingen uit het gewoon lager onderwijs. De klassenraad oordeelt autonoom welk getuigschrift een leerling krijgt: - 1° hetzij een getuigschrift basisonderwijs, dat aangeeft dat de regelmatige leerling in voldoende mate die doelen uit het leerplan die het bereiken van de eindtermen beogen heeft bereikt; - 2° hetzij, indien de leerling het in punt 1° vermelde getuigschrift basisonderwijs niet krijgt, een getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling wel bereikt heeft.

Decreet basisonderwijs Art. 54bis decreet basisonderwijs Leerlingen in het gewoon en het buitengewoon lager onderwijs die het getuigschrift basisonderwijs niet behalen, ontvangen een verklaring met het aantal en soort gevolgde jaren lager onderwijs, een schriftelijke motivering waarom het getuigschrift basisonderwijs niet uitgereikt werd, alsook aandachtspunten voor de toekomst.

Waarom schrapping getuigschrift BD? Uit herhaalde signalen bleek dat het onderwijsveld de keuze voor een “getuigschrift bereikte doelen” in het geheel niet als een meerwaarde ervaart en er ook planlastvermeerdering inziet. Het onderwijsveld wil blijven kunnen inzetten op een brede evaluatie van leerlingen en op een systeem van brede informatiedeling tussen basisonderwijs en secundair onderwijs. Zo kan informatie over welke doelen de leerlingen op het einde van het basisonderwijs hebben verworven, beter deel uitmaken van de BASO-fiche die basisscholen gebruiken om de secundaire school te informeren. Geciteerd uit de memorie van toelichting OD 29

Wat met toegang tot SO? De bestaande praktijk voor het basisonderwijs blijft dus kracht. Voor het secundair onderwijs zijn nieuwe toelatingsvoorwaarden in het BVR modernisering SO opgenomen (m.i.v. 01/09/2019) A-stroom  houders van het getuigschrift basisonderwijs B-stroom  1° de houders van het getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling in het basisonderwijs heeft bereikt; 2° de leerlingen die geen houder zijn van het getuigschrift van basisonderwijs of van het getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling in het basisonderwijs heeft bereikt, maar uiterlijk op 31 december na de aanvang van het schooljaar de leeftijd van twaalf jaar bereiken; 3° de leerlingen die tijdens het schooljaar overgaan van het eerste leerjaar A naar het eerste leerjaar B op voorwaarde van een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad.”.

Evaluatiepraktijk in basisonderwijs Waarop baseert de klassenraad zich? Heeft de leerling in voldoende mate de doelen uit het leerplan die de eindtermen beogen bereikt? Totaalbeeld van het kind, het gaat dus noch om een verenging tot enkele leergebieden, noch om een ‘afvinken’ van alle leerplandoelen = breed evalueren Rol en functie van de BASO-fiche? Zoveel mogelijk relevante informatie in functie van de leerbehoeften van een leerling doorgeven

Evaluatiepraktijk in basisonderwijs

Evaluatiepraktijk in basisonderwijs

Vragen? Contactgegevens: Anja Preuveneers – team leerplichtonderwijs (OOP) anja.preuveneers@g-o.be Els Gallin – hoofdadviseur PBD els.gallin@g-o.be