Basiskennis Ondernemerschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jong Ondernemen Een manier van leren !.
Advertisements

Kader waarbinnen scholen eigen invulling kunnen geven en eigen accenten kunnen leggen. Netwerk waar uitwisselen en samenwerken centraal staan. Al 17 scholen!
Exploitatiebegroting
Economie, juni 2013.
Onderdeel van HOW-fase
LEARNING BY DOING Leren ondernemen op VMBO, HAVO en VWO Presentatie VECON 18 maart 2010 Martine van Schaik.
Informatica op het Kalsbeek College. Informatica op het Kalsbeek College.
Marketingonderzoek Cursus SPD week 2. Agenda Doelstellingen vandaag Studiewijzer Vraagstukken H1 en H2 Hoofdstuk 3 en 4 Voorbereiding volgende week SPD.
Cursus VMO week 2 hoofdstuk 3
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Begeleiding van experimenterende alcohol- en druggebruikende jongeren Werkgroep onderwijs, werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Landbouwbreed Floracollege.
6.2 Maak je winst? Wat is het verschil tussen omzet en afzet?
Kinderen en hun sociale talenten
Pilot Economie & Ondernemen Vernieuwing in het VMBO
Marketingoriëntatie Hoofdstuk 3 Markt en vraag
Het belang van een stage
Financiering en inkoop
Het belang van een stage
Stichting Platforms VMBO
Pilot Economie & Ondernemen Vernieuwing in het VMBO
Budgetteren H4 Liquiditeitsbudget Ondernemer detailhandel.
Info shop Docent-coach Competenties in beeld 3 juni 2010.
Bianca Biermann Docent Economie / Administratie. Dit is nog geen kant-en-klaar verhaal … Wat we wel weten, ga ik u nu vertellen !
Deel 1 Oriëntatie op het starten van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 1 Wat voor ondernemer ben ik?
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Van idee naar onderneming Wat brengt het idee op? FEBRUARI 2016JAN PAUL TER KEURST.
Ruud van Leeuwen Stichting Platforms VMBO Basisschool MBO VMBO Onderbouw Algemene vakken Beroeps- gericht Vernieuwing: waar in het vmbo?
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Workshop Verkiezing student-ondernemer maart 2013 Albert Kraaij Kamer ST 3.77 Tel. 070 – (ma en do)
Landelijke Onderwijsdag 2 februari 2016 De Rijtuigenloods Amersfoort Techniek Leermiddelen VMBO PIE en BWI Op het goede spoor naar augustus 2016.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Aantekeningen hoofdstuk 8. Een ondernemingsplan maken 1. Een goed idee en jezelf kennen als ondernemer. 3. Zoek naar benodigde vergunningen, diploma’s.
Vernieuwing in het VMBO
Structuur onderwijs. Uitgangspunten algemeen Keuzes worden gemaakt binnen het kader van loopbaan oriëntatie Concept lessentabel lijkt goedgekeurd te worden.
Ondernemerschap VECON 14 juni Welkom Even voorstellen Gerard Aaftink.
Titel van uw ondernemingsplan Qui volore imagnihillit que la nimolora vellorendemporaecab imperit harum que dolor mint faccabori inveles et fugitibus dioris.
Alle leerlingen zijn D&P leerlingen Via keuzevakken leggen ze hun eigen accent V A L K U I L “Alles blijft zoals het is…”
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
EVENTZ Nieuw profiel, nieuw voorbeeldlesmateriaal
Marktonderzoek Zonder inzicht in het gedrag van de klanten/markt kan er geen marketingbeleid gevoerd worden.
HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap
Financieel Plan deel.
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
Netwerkmiddag ronde 3 Maart 2013 Welkom
omzet, inkoopwaarde, bedrijfskosten en nettoresultaat
Voorlichting profielen leerlingen en ouders klas 2
Ondernemerschap E43.
BTW = Belasting toegevoegde waarde
H3 Financiering van een bedrijf
Ondernemerschap E43.
Basisboek Bedrijfseconomie
What will you do to change the
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Les 5: Het marketingplan
Financiële zelfredzaamheid
Begroten & Budgetteren
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Ondernemersvaardigheden
Financiering Onderneming
KEUZEVAKKEN ECONOMIE & ONDERNEMEN voorlichtingsavond S. Alibasic
Doorlopende leerlijn VMBO - MBO
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
Hoofdstuk De exploitatiebegroting (exploitatiebudget)
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Leerbedrijfjes.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Economie en ondernemen
Hoofdstuk 6 Hoe ga ik dat financieel doen?
Transcript van de presentatie:

Basiskennis Ondernemerschap Keuzevak Ondernemen c JTR 16-2-2019

Verschil Keuzevak Ondernemen Associatiediploma Basiskennis Ondernemerschap (niv.MBO2) c JTR 16-2-2019

Keuzevak Ondernemen Taak: het ontwikkelen en uitvoeren van een eenvoudig ondernemingsplan jezelf als ondernemer beschrijven een marketingplan maken een (eenvoudig) financieel plan maken c JTR 16-2-2019

Deeltaak: jezelf als ondernemer beschrijven. De kandidaat kan: 1. persoonlijke gegevens noemen 2. persoonlijke motieven noemen 3. persoonlijke kwaliteiten noemen 4. de keuze voor de ondernemingsvorm motiveren Geen overeenkomsten met het associatiediploma Enige overeenkomst, omdat bij de keuze voor een ondernemingsvorm de onderliggende kennis aanwezig moet zijn c JTR 16-2-2019

Deeltaak: een marketingplan maken. De kandidaat kan: 1. het doel van de onderneming noemen 2. de markt beoordelen 3. een marketingmix ontwerpen en toepassen 4. inkoop- en verkoopbeleid toepassen Geen overeenkomsten De kandidaat herkent in gegeven situaties de begrippen: - marktonderzoek - primair onderzoek (field research) - secundair onderzoek (desk research Definitie marketing en marketingmix geven Geen overeenkomsten c JTR 16-2-2019

Deeltaak: een (eenvoudig) financieel plan maken. De kandidaat kan: 1. een investeringsplan maken 2. een financieringsplan maken 3. een exploitatiebegroting maken 4. een liquiditeitsbegroting maken 5. de haalbaarheid van het plan beoordelen De kandidaat kan een investeringsbegroting opstellen in een casussituatie De kandidaat kan een financieringsbegroting opstellen in een casussituatie De kandidaat kan een exploitatiebegroting opstellen in een casussituatie De kandidaat kan de definitie geven van de begrippen: - liquiditeit - rentabiliteit - solvabiliteit c JTR 16-2-2019

Deeltaak: het uitvoeren van het ondernemingsplan . De kandidaat kan: 1. het ondernemingsplan uitvoeren 2. een resultatenoverzicht presenteren 3. de uitvoering nabespreken en evalueren De kandidaat kan de definitie geven van het ondernemingsplan en de onderdelen van het ondernemingsplan. De kandidaat kent de begrippen omzet - inkoopwaarde omzet - brutowinst - bedrijfskosten - exploitatiekosten - bedrijfsresultaat - betaalde rente - afschrijving - investering - aflossing - cashflow geen overeenkomsten c JTR 16-2-2019

Voor het uitvoeren van de taak beheerst de kandidaat de voorwaardelijke kennis, vaardigheden en houding. Kennis moet wel aanwezig zijn zoals blijkt uit de tekst hieronder , Maar vaardigheden en houding worden ook genoemd bij de beschrijving van het keuzevak c JTR 16-2-2019

Samenvatting van de verschillen Algemeen: Keuzevak Ondernemen kennis, vaardigheden en houding Vooral gericht op toepassen : het uitvoeren van het Ondernemingsplan Dus: een onderneming starten, uitvoeren van wat is bedacht in het Ondernemingsplan Onderliggende kennis opgedaan bij Profieldeel Administratie, Commercieel of keuzevak Financieel-en Administratief Beheer Associatiediploma : Basiskennis Ondernemerschap Vooral gericht op Kennis, Begrip, en een enkele keer Toepassing c JTR 16-2-2019

Toetsing Keuzevak Ondernemen Schoolexamen via School examenbank, Theorie-items, Praktijktoets en/of model beoordeling uitvoering runnen onderneming incl. toets matrijs tijd: afhankelijk van de invulling van de school Associatie Basiskennis Ondernemerschap : 40 vragen gesloten en open tijd: 1 uur c JTR 16-2-2019

Bijscholing gericht op Ondernemen Via: https://bijscholingvmbo.nl/eo/ Ondernemen(d) onderwijs arrangeren Ondernemen is doen en vereist een ondernemend lesarrangement en kennis van ondernemen nu, inzet van ondernemers. Eendaagse training: hoe doe je dat? VMBO Up!: start een pop up winkel met jouw klas Eendaagse waarin u een pop-up winkelproject opzet die past bij de praktische instelling van vmbo leerlingen. Voorbeeld is te zien op vmbo-up.nl! Gericht op het keuzedeel Ondernemen, maar ook geschikt voor andere profiel- en keuzedelen c JTR 16-2-2019