Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Gezonde voeding.
Het geheugen is goud waard!
Welkom bij de producttraining over MarineOmega
Eet je Fit!.
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedingsclinic 18 oktober website: contact:
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Voeding van pabostudenten
Voeding en bewegen!.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Goedenavond Welkom bij
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Flexcare ™ Provided by nature. Proven by science..
Thema 2: Voeding en Vertering
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Pijn en bewegen in relatie tot cognitie en gedrag bij dementie
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vijf tips om meer uit je brein te halen
Dooreten, daar word je oud van
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
© 2015 dōTERRA Holdings, LLC Daily Nutrient Pack Lifelong Vitality Pack De Multivitamine Revolutie © 2015 dōTERRA Holdings, LLC.
Informatiebijeenkomst
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitamine B (PP).
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Het verhaal achter Super Greens
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Basis en paraveterinair
Visieontwikkeling.
Hoe stel je de diagnose dementie?
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Voedingscentrum IBS III
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Gezondheidsaspecten van minderen met vlees
Schijf van Vijf.
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent Afdeling Humane Voeding, Wageningen University & Research www.hr.nldementieonderwijs

Schijf van Vijf 22 maart 2016 http://schijfvanvijf.voedingscentrum.nl/

In deze kennisclip: Omega-3 vetzuren/ vette vis B-vitamines Gezonde voedingspatronen

Omega-3 vetzuren: bronnen   Hardly produced by the human body ALA can be converted into EPA and DHA, but very limited in humans Adequate intake essential Plantaardige vetzuren: ALA “Visvetzuren”: EPA DHA 4

Omega-3 vetzuren: mechanismes Hersenen: 50-60% vetstoffen Met name DHA, 1 van de omega-3 vetzuren Goede vervormbaarheid en functioneren van de membranen van zenuwcellen Optimaal transport van informatie, nodig voor een goede cognitieve functie 5

Observationeel onderzoek Onderzoeks-populatie Tijd in jaren 6

Interventie onderzoek 300 deelnemers, 65+ Hoge dosis visolie 10 porties vis/week 100: Lage dosis visolie 6 maanden 2 porties vis/week 100: Om dit te onderzoeken hebben we een interventie onderzoek opgezet. 302 deelnemers van 65 jaar en ouders zijn door middel van loting verdeeld over 3 groepen: 1 groep kreeg gedurende 6 maanden ieder dag capsules met een hoge dosis visolie (overeenkomend met 10 porties vis per week), 1 groep kreeg capsules met een lage dosis visolie (overeenkomend met 2 porties vis per week en ook met de huidige aanbevolen hoeveelheid) en de laatste groep kreeg placebo capsules met zonnebloemolie, dit was de controle groep. Aan het begin een aan het einde van de 6 maanden werden verschillende cognitieve functie testen gedaan en werden er depressie vragenlijsten afgenomen. Placebo (controle) Zonnebloemolie 100:

Wetenschappelijk bewijs omega-3 vetzuren Observationeel onderzoek: Al bij 1 portie, liefst vette, vis per week (bijv. makreel, haring, zalm, paling): Minder cognitieve achteruitgang Minder dementie Interventie onderzoek: Positief effect van visoliesuppletie met name in mensen met cognitieve klachten, dus niet in gezonde ouderen of patiënten met dementie. Huidige advies 1x week vis: gebaseerd op bewijs tegen hart- en vaatziekten

B-vitamines: bronnen Foliumzuur (vitamine B11) Groene groenten, fruit, volkorenproducten ...... Vitamine B12 Dierlijke producten, zoals vis, vlees, eieren, zuivel 25-40% tekort in ouderen Verminderde opname

B-vitamines: mechanismes  B-vitamine status →  homocysteïne (Hcy) Hcy is een aminozuur  Hcy risicofactor voor hart- en vaatziekten en neurotoxisch Gereguleerd door enzymen die B-vitamines (B6, B12, foliumzuur) nodig hebben om goed te kunnen werken

Wetenschappelijk bewijs B-vitamines Observationeel onderzoek: Resultaten zijn gemengd: soms wel relatie gevonden, soms geen Interventie onderzoek: Er zijn meerdere goede interventiestudies gedaan. Gezamenlijk resultaat van deze studies: Hcy wel omlaag (≈25%) Geen effect op cognitieve functie Meer onderzoek nodig!

Gezonde voedingspatronen: Mediterraan, MIND Hoog in: olijfolie, vis, groente, fruit Rijk aan: Vetzuren Antioxidant vitamines (vit C, vit E, beta-caroteen) B-vitamines Polyfenolen (flavonoïden) Hoog in anti-oxidanten en anti-inflammatoire componenten

Observationeel onderzoek: Mediterraan voedingspatroon gerelateerd aan: Wetenschappelijk bewijs Mediterraan dieet Observationeel onderzoek: Mediterraan voedingspatroon gerelateerd aan: Minder cognitieve achteruitgang Minder dementie Interventie onderzoek: 1e grote 4-jarige studie (PREDIMED): Med diet + noten:  geheugen Med diet + olijfolie:  frontale cognitieve functies en globale compositie score Meer onderzoek nodig! Valls-Pedret 2015; Martinez, 2013

Observationeel onderzoek: MIND voedingspatroon gerelateerd aan: Wetenschappelijk bewijs MIND dieet Observationeel onderzoek: MIND voedingspatroon gerelateerd aan: Minder cognitieve achteruitgang Minder dementie Interventie onderzoek: 1e grote studie gestart in Amerika Meer onderzoek nodig! Morris, 2015

Samenvattend Observationeel Interventie Omega-3 vetzuren Beschermend Bij mensen met klachten B-vitamines Wisselend resultaat Geen effect Gezonde voedings-patronen Mediterraan beschermend 1 interventie, resultaten lopende studies afwachten

Advies Schijf van Vijf Aangevuld door: Vitamine D supplement aanbeveling: vanaf 70 jaar 20 microgram/dag Eventueel visolie supplement voor degenen die geen vis eten. aanbeveling is 1x/week vis, bij voorkeur vette vis (bv zalm, haring of makreel) Zowel mentaal als fysiek actief blijven!

Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent Afd. Humane Voeding, Wageningen University & Research Met dank aan Jeroen Wapenaar