METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bevlogen leerkracht
Advertisements

Samen over de drempel van 3de kleuterklas naar 1ste leerjaar
Aan de slag met schoolfeedbackrapporten
Oorzaken van segregatie in het basisonderwijs
LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Info avond Voortgezet Onderwijs EN WAT NU ????? EN WAT NU ????? Basisschool De Stokland
Ik leer lezen rekenen klokkijken blindtypen hwv-software.nl.
Wim Drees lezing1 Drie verklaringen voor goede scores Nederlands onderwijs in internationale PISA vergelijkingen •Centraal gestandaardiseerde en nationale.
Werken met de BaSO-fiche
0 ‘Zorgen voor een zorgbeleid’ Determinanten van een goede socio-emotionele leerlingenbegeleiding in de eerste graad SO BOF-project Promotor:
Pastoraal op school.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een.
Structuur secundair onderwijs
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Het cito-leerlingvolgsysteem
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Antisociaal gedrag bij kleuters op school
Werkgeheugenproblemen bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Leren met meer effect I en II
Cultuurparticipatie bij jongeren
Kinderrechtencoalitie Vlaanderen Open Fora 2008 Huiswerk als zichtbare indicator van kansarmoede op school.
IBO de Rivieren praktijkvoorbeeld.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Nieuwe normen Cito.
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Keuze van de VMBO leerling
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Kwaliteitsbeleid.
Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren
Paleizenstraat 90 > 1030 Brussel T > F > Leerlingenparticipatie in het LOP/SO Gent Trajectbegeleiding door de Vlaamse.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Welkom. Agenda: Welkom Informatie over het voortgezet onderwijs en het voorlopige schooladvies Algemene mededelingen en specifieke informatie/activiteiten.
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Schoolfeedbackrapporten: Interpretatie & actie Bieke De Fraine KU Leuven Studiedag 17 november 2015, Mechelen.
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Een pedagogische focus op meten in het onderwijs DIVO Roger Standaert.
Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
DE SCHALM EINDTOETS BASISONDERWIJS ADVISERING VO.
ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O.
KU Leuven, Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -evaluatie I.s.m. Departement Onderwijs & Vorming Sarah Gielen Kim Bellens Barbara Belfi Jan Van Damme.
INTERDIOCESANE PROEFWERKEN Wat is de bedoeling van IDP? Met peilproeven, zoals de interdiocesane proeven, wordt gefocust op de realisatie van.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Enkele actuele problemen binnen het Vlaamse onderwijs Reflecties over goed onderwijs SESSIE 6.
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
WELKOM basisberoepsgerichte leerweg DE MARKE
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Welk schoolklimaat bevordert gelijke onderwijskansen
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Goedroen Juchtmans & Ides Nicaise
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Opdracht: Noteer de visie van de verschillende personages die aan bod komen. Enkele actuele problemen binnen.
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Info directievergadering
Vertaling van: John Hattie – Visible Learning for Teachers
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
Wat is bingel? Online leerplatform voor de lagere school
INTRODUCTIE academiejaar
MOOC IN CLIL Kathy Demeulenaere
Procesevaluatie zomerscholen 2015
Transcript van de presentatie:

METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4 Sofie Mertens & Karen Ryckaert KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

KBO4 – HET FENOMEEN VAN DE METHODESCHOLEN KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

1. WAT? Een overzicht van onderzoek naar de werking en effecten van methodescholen in het Vlaamse basisonderwijs. KU Leuven – 2013 Centrale onderzoeksvraag: Is methodeonderwijs effectiever dan traditioneel onderwijs in het bevorderen van de prestaties & schoolse attitudes van leerlingen? KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Figuur 1. Een overzicht van de methodescholen in het Vlaamse basisonderwijs in 2010 (gebaseerd op de statistieken van EURYDICE, 2010). KBO4 – HET FENOMEEN VAN DE METHODESCHOLEN KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

2. Enkele belangrijke inzichten Kleuters in methodescholen staan gemiddeld genomen sterker dan kleuters uit traditionele scholen Ze presteren beter op voorbereidende lees- en rekenvaardigheden De voorsprong verdwijnt in de eerste jaren van het lager onderwijs Zwakkere scores voor wiskunde, spelling & technisch lezen Methodescholen maken een inhaalbeweging aan het einde van de lagere school Enkel voor het domein Nederlands (soms zelfs hogere scores begrijpend lezen) KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Enkele belangrijke inzichten Gelijkaardige betrokkenheid & evenveel plezier Zesde leerjaar methodeschool De leerlingen geven minder duidelijk aan te weten waarom ze zich inspannen voor school De leerlingen geven minder aan te werken voor school omdat ze dit zelf belangrijk of leuk vinden of omdat ze zich hiertoe verplicht voelen KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Enkele belangrijke inzichten De veronderstelling dat het er in methodeonderwijs chaotischer & onrustiger aan toe gaat, kon niet bevestigd worden De leerkracht wordt door de leerlingen niet noodzakelijk als meer autonomie-ondersteunend ervaren in methodeonderwijs. Leerlingen in traditionele scholen rapporteren betere relaties met hun leerkracht. KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Enkele belangrijke inzichten Methodeonderwijs trekt een specifiek publiek aan Voornamelijk hoogopgeleide ouders Ook een kansarm publiek Bewuste keuze van de ouders Opvallend grotere populatie aan leerlingen met diagnose KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

3. Belangrijke nuances Er zijn belangrijke verschillen tussen methodescholen onderling Methodescholen maken een inhaalbeweging aan het einde van de lagere school Voor het domein Nederlands, niet voor wiskunde MAAR een groot deel van de methodescholen maakt wel een succesvolle inhaalbeweging, OOK voor wiskunde De resultaten worden sterk beïnvloed door de scores van 2 methodescholen KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Belangrijke nuances Effecten gevonden voor de gemiddelde leerling Ander effect voor bepaalde groepen leerlingen? Ligt de pedagogische methode op zich aan de basis van deze effecten of zijn het andere aspecten van de onderwijskwaliteit? Specifieke doelstellingen van methodescholen kwamen slechts in beperkte mate aan bod in het onderzoek. KBO4 – METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)

Belangrijke nuances KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1) KBO4 – HET FENOMEEN VAN DE METHODESCHOLEN KBO4 Hoofdstuk 1 (les 1)