Supermarkt Ontvangst en opslag
Hoofdstuk 1 De supermarktbranche Hoofdstuk 2 De supermarktmedewerker Hoofdstuk 3 Winkelcriminaliteit Hoofdstuk 4 Voedselveiligheid Hoofdstuk 5 Foodproducten bewerken Hoofdstuk 6 Ontvangst en opslag
Wat vind je van de methode in dit filmpje? Ontvangst en opslag Wat vind je van de methode in dit filmpje? Denk je dat dit ervoor zorgt dat er minder groenten en fruit wordt weggegooid?
Wat heb ik in de vorige les geleerd? Wat ga ik nu leren? De weg van het product Het inkoopproces Ontvangst en opslag van goederen De koelketen Derving Commerciële samenwerking
Ontvangst en opslag De weg van het product
Ontvangst en opslag Het inkoopproces Automatisch bijgehouden voorraad door computersysteem. Bestellen op vaste momenten door medewerker. Medewerker signaleert (bijna) leeg schap.
Bestelgrootte Wordt bepaald door: Optimale bestelgrootte Ontvangst en opslag Bestelgrootte Wordt bepaald door: Optimale bestelgrootte Beschikbare besteleenheden
Soorten voorraad Minimumvoorraad (ijzeren voorraad) Ontvangst en opslag Soorten voorraad Minimumvoorraad (ijzeren voorraad) Veiligheidsvoorraad Maximumvoorraad
Ontvangst van goederen Ontvangst en opslag Ontvangst van goederen Controleren: is de lading voor dit filiaal? Bijvoorbeeld met RFID Goederen uitladen Goederen controleren: Kwantiteit Kwaliteit Emballage mee terugsturen
Kwantitatieve goederencontrole Ontvangst en opslag Kwantitatieve goederencontrole Zijn de juiste aantallen geleverd? Vrachtbrief en pakbon
Kwalitatieve goederencontrole Ontvangst en opslag Kwalitatieve goederencontrole Zijn de producten vers? Geen tekenen van bederf? Juiste temperatuur? Producten en verpakkingen onbeschadigd? Producten niet over THT- of TGT-datum? Controle = steekproef
Afwijkingen Er is iets niet goed met een gecontroleerd artikel. Ontvangst en opslag Afwijkingen Er is iets niet goed met een gecontroleerd artikel. Afwijkingen moet je reclameren.
Opslag van goederen In het magazijn of direct in de winkel Ontvangst en opslag Opslag van goederen In het magazijn of direct in de winkel Verpakkingsmateriaal verwijderen. Fifo-methode Afval scheiden. Artikelen prijzen. Artikelen beveiligen.
Regels en procedures bij ontvangst en opslag Milieu Veiligheid Hygiëne en voedselveiligheid THT en TGT Afvalverwerking FIFO Arbo
Ontvangst en opslag Achterdeurprocedure
Arbowet In hoogte verstelbare werkmeubels Voldoende licht Ontvangst en opslag Arbowet In hoogte verstelbare werkmeubels Voldoende licht Voldoende ventilatie Vloeren: valk, schoon, niet glad Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) Gezonde werkhouding: Zitten Staan Tillen
Ontvangst en opslag Zithouding
Ontvangst en opslag Stahouding
Ontvangst en opslag Tilhouding Bekijk het filmpje
Koelketen Continue koeling van producten door de hele keten Ontvangst en opslag Koelketen Continue koeling van producten door de hele keten Koeling in de supermarkt: Koel- en vriesmeubels Koelvitrines Temperatuurmeting
Derving Omzet mislopen door onverkoopbaar product Criminele derving: Ontvangst en opslag Derving Omzet mislopen door onverkoopbaar product Criminele derving: Diefstal Fraude Inbraak Niet-criminele derving: Administratieve fouten Controlefouten Werkfouten Ongelukjes
Dervinggevoelige producten Ontvangst en opslag Dervinggevoelige producten Vers Breekbaar Klein en duur
Derving voorkomen bij ontvangst en opslag Magazijn en winkel schoonhouden. Verpakkingsmaterialen opruimen en weggooien. Juiste hulpmiddelen gebruiken bij goederentransport. Goederen stevig en niet te hoog stapelen.
Gevolgen van derving Verlies van omzet Ontevreden klanten Ontvangst en opslag Gevolgen van derving Verlies van omzet Ontevreden klanten
Commerciële samenwerking Ontvangst en opslag Commerciële samenwerking Verticale samenwerking Horizontale samenwerking Lokale samenwerking
Vormen van commerciële samenwerking Ontvangst en opslag Vormen van commerciële samenwerking Samenwerking online/offline Inkoopcombinatie/inkoopvereniging Franchising Grootwinkelbedrijf Vrijwillig filiaalbedrijf (VFB) Consignatie