Samen op weg naar een rookvrij terrein

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe ruim ik mijn kamer op?
Advertisements

Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Kleine ongelukjes.
Voorbereiding post 2 Wie weet hoe ik heet Groep 4-5.
Hoe ik paddenstoel word
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Welkom bij workshop IV Hoe zorg ik voor voldoende opdrachtgevers?
Begin. My zoo Login Welkom op My zoo dieren tuin Uitleg Menuuu.
Infosessie ‘Uitgerookt?’
De oudere stagiaire.
Korte termijn Beleidskeuzes uitgaande van de brainstormsessie van 11 Februari Wie zijn wij Wat gaan we doen aan zwakke punten Welke kansen gaan we verzilveren.
AUGMENTED REALITY. W IE ZIJN WIJ ? Maureen Verdonschot Hester Smolders Wij zitten zelf ook op school, op hogeschool De Kempel. Wij komen deze middag een.
BIJ HET BEANTWOORDEN VAN LEESVRAGEN LITERATUURGESCHIEDENIS
Aan gezondheid en de rol van de gemeente. 2  De gemeente moet zich niet met mijn gezondheid bemoeien  De gemeente mag zich niet met mijn gezondheid.
Alcohol, roken en opvoeding
Solliciteren: wat wil ik?
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Methodiek: Plancyclus
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Scouting in beeld bij je gemeente. 2 Scouts in beeld bij je gemeente Gemeenteraadsverkiezingen Aandacht vragen voor de wensen en uitdagingen op lokaal.
Rookvrij Opgroeien Rookvrije Ouders door Telefonische coaching Dr. Marloes Kleinjan (Programmahoofd Epidemiologie; projectleider) Dr. Roy Otten (Senior.
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Observeren en begeleiden van kleine groepen
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
Pedagogische Klimaat Pedagogisch Klimaat.
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Welkom! Neem plaats in de kring.
Observeren en rapporteren
Grip op stress, tijd en Welkom, mijn naam is Annemiek Tigchelaar en ik ben de eigenaar van Werkdrukverlager. Wij helpen je met grip op je stress,
Stichting De Betrokken Spartaan
Wij zijn FLEX Finn Megan Anouk Nina
Afstemmen op elkaar doorheen voorbereidend gesprek
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
Infosessie Uitgerookt?
Nee Zeggen!.
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
De Kwaliteit Verbetercyclus
Een “gezonde kijk” op je werkomgeving
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid
Waarom vindt <organisatie> dit belangrijk?
Duik in de archiefkamer van je eigen
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Rookenquête 2018 Een onderzoek voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium Rapport 1.
gaat op weg naar een rookvrije toekomst Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren.
Duurzame inzetbaarheid
Wat heb je nodig: Pen en papier en een fototoestel.
gaat op weg naar een rookvrije toekomst Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren.
<subject line> Rookvrij
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
GAME MAKER ONLINE Les 4 / Asteroids Michel Fiege.
Ook wij als Wijkracht!?.
Ik heb de ziekte van Hirschsprung.
ONTWERPEN LES: HELP! TEVEEL WATER!.
ADL Les 1.
Heet iedereen welkom en geef aan dat de bijeenkomst erg belangrijk is
Leren programmeren met Scratch
Pythagobord.
Welkom! Vandaag ga ik jullie iets vertellen over kanker. De reden dat ik mijn spreekbeurt over kanker houd is dat [reden toevoegen]. [Eventueel een foto.
SLIMMER DAMMEN Door [Naam] Voorkant: ruimte voor titels, foto’s etc.
[Voer de titel van de overtuigende toespraak hier in]
Welkom in groep.
Transcript van de presentatie:

Samen op weg naar een rookvrij terrein Met deze presentatie kan je het bestuur van je vereniging, gemeente, eigenaars van terreinen waar veel kinderen komen… overtuigen om te gaan voor een rookvrij terrein of om stappen te zetten naar een rookvrij terrein. Telkens vind je in de notities onder de slide in het vet terug welke punten je kan bespreken bij de slide met daarachter in gewone tekst, een voorbeeldzin die je kan gebruiken in de presentatie. Deze presentatie duurt ongeveer 10 minuten. Vergeet niet om de argumentatiefiche en veelgestelde vragen door te nemen of af te drukken. Deze helpen je om vragen die komen tijdens de presentatie te beantwoorden. Je kan deze downloaden op www.generatierookvrij.be In het stappenplan op www.generatierookvrij.be vind je terug hoe je een terrein rookvrij kan maken. In de presentatie kan je je eigen accenten leggen. Maak er iets positiefs van en leg de link tussen wat er op de slide staat en je vereniging. Veel succes Welkomwoord: “Bedankt dat ik jullie meer uitleg mag geven over een rookvrij terrein”

Inhoud Waarom gaan voor een rookvrij terrein Meewerken aan een Generatie Rookvrij Andere voordelen Hoe aanpakken Wat gaat er besproken worden? Overloop dit. “Dit is wat ik vandaag ga bespreken” 26/12/2018

1 Waarom gaan voor een rookvrij terrein? Inleiding: “Waarom gaan voor een rookvrij terrein?”

Niemand wil dat zijn kinderen later gaan roken Leg uit dat niemand wilt dat hun kinderen later gaan roken: “We weten allemaal dat roken niet gezond is. 74% van de rokers zou het dan ook erg vinden mochten hun kinderen later roken.” Rookenquête 2017, Stichting tegen Kanker

Toch beginnen er nog jongeren te roken 1 op 4 jongeren tussen 12 en 18 heeft ooit al gerookt. Leg uit dat er nog steeds jongeren beginnen met roken: “Toch heeft nog 25% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar ooit al gerookt.” Leerlingengbevraging 2015-2016, VAD

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren niet beginnen te roken? Kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag Leg uit dat kinderen gedrag kopiëren: “Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat kinderen en jongeren niet beginnen met roken? Kinderen kopiëren gedrag, ook roken. Een kind dat in zijn omgeving ziet roken, heeft later ook meer kans om te beginnen met roken”.

Door het rookvrij maken van ons terrein Zet stappen naar een rookvrij terrein. Kinderen hebben recht om rookvrij te spelen, te sporten en te leren. Leg uit welke oplossing er is om ervoor te zorgen dat kinderen minder zien roken in hun directe omgeving: “Daarom willen we, voor onze kinderen, op weg gaan naar een rookvrij terrein (eventueel met een aantal rookzones uit het zicht van kinderen). Want kinderen hebben ook het recht om rookvrij te spelen, sporten en leren (= rookvrij op te groeien).

2 Meewerken aan Generatie Rookvrij Maak de link met Generatie Rookvrij: “Zo werken we mee aan Generatie Rookvrij.”

Bouw mee aan een Generatie Rookvrij Leg uit wat generatie rookvrij is: “Deze beweging wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren rookvrij opgroeien. Waarmee we kinderen een rookvrij toekomst willen gunnen zonder de verleidingen om te beginnen roken.” Laat het filmpje zien (dit filmpje kan je vinden op www.generatierookvrij.be)

3 Andere voordelen

Meer voordelen Rookvrije terreinen veiliger voor kinderen Rookvrije omgevingen stimuleren rokers om te stoppen = goed voor de gezondheid Minder afval en brandveiliger Geeft een positieve boost aan onze vereniging Leg de andere voordelen uit: “Naast het voorkomen dat kinderen beginnen met roken hebben rookvrije sportterreinen nog meer voordelen. Zo zijn de terreinen dan veiliger voor kinderen. Op een rookvrij terrein liggen geen peuken die kinderen in hun mond kunnen stoppen. Daarnaast stimuleert een rookvrij terrein ook rokers om te stoppen met roken. Je moet ook minder afval opruimen en het is ook goed voor de brandveiligheid. Je kan er ook positief mee uitpakken.”

4 Hoe pakken we dit aan? Hoe aan te pakken: “Hoe kunnen we dit aanpakken?”

Op weg naar een rookvrij terrein Waar gaan we voor? Rookvrij terrein (eventueel met rookzones uit het zicht van kinderen) Of een eerste stap in de richting van een rookvrij terrein Leg uit naar waar je wilt streven en leg de nadruk dat iedereen welkom blijft op het terrein, ook rokers. Ze moeten niet stoppen met roken, maar rekening houden met de nieuwe afspraken: “We streven naar een rookvrij terrein (eventueel met rookzones uit het zicht van kinderen). Of we kunnen ook een eerste stap nemen in die richting. Bijvoorbeeld een dat er niet meer gerookt wordt bij onze jeugdwedstrijden. Het is niet de bedoeling dat we rokers doen stoppen. Het is de bedoeling dat we ze vragen om niet te roken op het terrein.”

Op weg naar een rookvrij terrein Hulp beschikbaar Stappenplan Communicatiematerialen Let uit hoe je begint aan een rookvrij terrein: “Om ons terrein rookvrij te maken hebben we een stappenplan en op de website van Generatie Rookvrij zijn verschillende materialen te vinden om ons hierbij te helpen.”

Bedankt Meer informatie: www.generatierookvrij.be