ZIE elkaardag 14 april 2018 Lianne Bonants.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Met EMDR ook ouders in hun kracht
Uitslag enquête over online pesten
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
Ouders en Kinderen Centraal
Welkom bij Leefstijl.
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Het nieuwe solliciteren:
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Filosoferen met kinderen in pleegzorg
Martine Speelman en Marieke v.d. Maten
Iedereen gebruikt social media.
Liefde en relaties.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Rauw en troosten.
BRUSSEN Wat hebben zij nodig? Quick scan en de praktijk. Utrecht, Landelijke CP dag 3 oktober 2015 Mieke Vergeer, Nederlands Jeugdinstituut Sophie Wintels,
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
BB - Theorie Donderdag 22 september. Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Heidi van der Panne-Dirks
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Studiedag FEBE Weldoen bij persoonlijke dilemma’s…
Centrum Inclusieve Kinderopvang Zorgregio Aalst
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant
Nee Zeggen!.
Naam: Jana Van Wijmeersch 1 BaOc
Centrum Inclusieve Kinderopvang Zorgregio Aalst
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Eventmanager: Gerdine Teerhuis
RÜya Bijeenkomst 4 Ouders.

Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Arline Spierenburg november 2018
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
5 valkuilen & Tips.
Liefde en relaties.
Project ID! voor een Inclusief Dalfsen
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Refereeravond Jeugdgezondheidzorg 10 april 2018
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Positief Leiderschap : wat. waarom. hoe
Transcript van de presentatie:

ZIE elkaardag 14 april 2018 Lianne Bonants

De Ontmoeting Tussen ouders en professionals

1. Afstand - Nabijheid Ontmoeting via het kind Ouders hebben 2 vragen: Doe ik het wel goed? Wat is er met mijn kind? Ouderschap maakt kwetsbaar. Professionals kindgericht opgeleid

Ouders zoeken: - Meedenkers, meevoelers, praatpalen - Praktische steun - Iemand met verstand van kinderen en opvoeden. - Iemand die snapt dat je als ouder kunt vastlopen in helemaal niks!

Professionals: Willen niets liever dan ouders en kinderen tot steun zijn. Hebben moeite om pijn of verdriet er gewoon te laten zijn. Vallen terug op (pedagogische) advisering. Kindgerichtheid én onbewuste beelden over ouders belemmeren de aansluiting.

2. Psychologie van ouderschap In de huidige samenleving wordt veel waarde gehecht aan het individuele geluk, de krachten, talenten en individuele ontplooiing van kinderen. Het lijkt alsof iedereen iets te zeggen heeft over dé pedagogische aanpak. Ouders worden bedolven onder heel uiteenlopende pedagogische adviezen.

Oordelen - tekortschieten Oordelen over andere ouders liggen altijd op de loer. Zowel tussen professionals en ouders maar ook tussen ouders onderling. Gebrek aan solidariteit

Bespreek met je achter buurman-vrouw: Wanneer velde jij voor het laatst een oordeel over een andere ouder en wat heb je daarmee gedaan?

Kan het ook anders? Ja! Oordeelsvrij opvoedproblemen nader verklaren

Kernbegrippen ouderschapstheorie Alle ouders hebben een besef van verantwoordelijk-zijn Alle ouderschap maakt kwestbaar Ouders zijn eindverantwoordelijke- consultvragers Ouderschap is iets anders dan partnerschap en opvoederschap Ouderschap is tijdloos en blijft altijd bestaan

Bufferschema Elke ouder is uniek en brengt onder bepaalde omstandigheden zijn kinderen groot. Omstandigheden die de professional niet kent, die hem vreemd kunnen zijn. Het is van belang dat professionals leren wisselen van perspektief en steeds oog hebben voor de omstandigheden. Alle ouders moeten terug kunnen vallen op 4 bufferprocessen. Professionals kunnen leren hoe ze die bufferprocessen kunnen versterken.

Ouderlijke werkvloer Bufferprocessen Omstandigheden Basisgedragingen (schijf van 5) veiligheid verzorging zicht houden verwachtingen begrenzen   timen & doseren emotieregulatie Solidaire gemeenschap Goede taakverdeling Metapositie “Goede ouderervaringen” Kind Ouders Broers en zussen Grootouders, andere familie Sociaal netwerk Behuizing, baan, inkomen Stad, platteland, buurt Cultuurverschil Godsdienst schoolsysteem Geweld op tv en videospelletjes Migratie en vluchten Facebook-Twitter

Valkuilen Redder van het kind zijn De regie van ouders overnemen De betere ouder zijn en met tips komen Vakjargon gebruiken Parentblaming De eigen meta-positie verliezen

3. Dialoog Wat hebben professionals nodig om zich bewust te worden van hun oordelen? Hoe kunnen ze zich leren vrijspelen van die oordelen? Welke onzekerheden en valkuilen spelen snel op bij professionals?

https://www.karindeknegt.nl/wat-doe-jij-binnen-de-roos

Neem eens twee ontmoetingen met een professional in gedachten: Eén die positief verliep. Eén die moeizaam verliep

Wat deed je? Wat voelde je? Wat dacht je? Wat merkte je aan de professional? Hoe reageerden jullie op elkaar? Afstand-nabijheid? Wat was er anders?

Roos van Leary Waar zat jij in de Roos? En de professional? Voorkeurspositie Hoe kun jij de professional uitlokken tot Samengedrag?

Meta-positie innemen Wat te doen wanneer je een professional treft die weinig ruimte en opening biedt voor jouw beleving en behoefte? Hoe kun je je tijdens zo’n ontmoeting bewust worden van wat er door je heen gaat? En hoe kun je dat ter sprake brengen? Hoe kun je als het ware een meta-positie innemen?

Time-out Reflectie Wat gebeurt er nu eigenlijk? Welke gedachten en gevoelens gaan er door mij heen? Hoe reageer ik op deze situatie? Hoe zou ik het willen doen?

Wat gebeurt er nu eigenlijk? Afspraak wordt gepland over 2 maanden Welke gedachten en gevoelens door mij heen? Verbijstering, opkomende paniek, dat is toch veel te laat! Hoe reageer ik op deze situatie? Probeer niet te huilen, doe heel redelijk en accepteer de afspraak Hoe zou ik het willen doen? Aangeven dat ik heel erg geschrokken ben als ouder en dat ik graag voor mijn geruststelling een snelle afspraak zou willen maken

Veel succes bij al jullie verdere ontmoetingen met elkaar!