Examen Vinoloog van de Wijnacademie©

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Advertisements

Test jezelf! Wat weet jij over de aarde?
Productie Wijn.
DUITSLAND SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
3. Over smaak valt niet te twisten
Hoofdstuk 11 Kwantitatieve gegevens analyseren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill, Marije.
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 26 maart 2004.
Wijnkennis.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Gesteenten en verwering
Wijn.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Wijn Het proces.
Maar in elk geval verbeteren van wijn
Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties
1 havo/vwo H2 klimaat, §4.
Theresialyceum. OriëntatieTheorievormingOntwerpplanExperimentVerwerkingRapportagePresentatie Onderzoekscyclus Experiment.
1 HV Hoofdstuk 2 Klimaat § 8-9
Gespreksvaardig-heden
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
1 VWO Hoofdstuk 2 Klimaat § 2-5
Meten is weten? Do’s en don’ts van mondeling examineren Lisa De Jonghe Dienst Onderwijs Geneeskunde.
U bevindt zich op de website gbkwaliteit.nl. U kunt hier uw project beoordelen met de digitale scoreformulieren van Preffi 2.0 of het EKI. Maar: hoe werkt.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Opbrengstindicatoren in het toezicht mbo
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Hoofdstuk 2 natuurlandschappen op aarde
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
HANDELSPARTNERS.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijnmaken voor beginners
Toetsing Vakdidactiek 2.
DRIE pilaren van Een gebruikersgerichte website
Transcript van de presentatie:

Examen Vinoloog van de Wijnacademie©

Stichting Dranken Examens Normering niveau eisen niveau 4, vastgesteld door de SDEN Stichting Dranken Examens Normering website: sden.nl

niveau eisen invloed van omgevingsfactoren (bodem, klimaat) en wijnbouw op wijn invloed van vinificatie en opvoeding op wijn kennis van wijnstreken wereldwijd met indelingen en kwaliteitssystemen kennis van wijnstreken in relatie tot wijntypen (wit, rood, mousseux, versterkt etc.)

wetgeving (EU, nationaal, internationaal) niveau eisen wetgeving (EU, nationaal, internationaal) wijn- en druivenproductie, wijnmarkt wijnadvies (horeca, retail, inkoop), wijn-spijs beschrijven van wijn, proefnotitie

voorbeeld SDEN 4, wijnbouw, kennis van wijnstokziekten en de kwaliteit van de oogst oorsprong en bestrijding van ziekten (schimmels, parasieten (Phylloxera), virussen en gebreksziekten (chlorose) conventionele en biologische bestrijdingswijzen, beredeneerde gewasbescherming

voor wie bedoeld voor hen die beroepsmatig wijnen beoordelen die daar kwaliteit en waarde van kunnen bepalen en die deskundig kunnen adviseren op uiteenlopende gebieden (leiding, uitvoering)

examenruimte

examenruimte

examenruimte

opbouw examen 3 theoretische module-examens van elk 50 multiple-choice vragen (totale duur 2,5 uur) Feitelijke kennis (feiten en procedures): herinneren en herkennen Kennis op basis van inzicht (begrippen) eventueel toelichten dat het lastig is om 3 modules, 150 vragen dus, in 2,5 uur goed te kunnen beantwoorden

opbouw examen module 1 Frankrijk, wijnbouw en wijnbereiding module 2 overige landen van Europa module 3 wijnlanden buiten Europa, regelgeving, gastronomie, gezondheid, marketing, het proeven van wijn er zijn uiteraard overlappingen; een vraag over vinificatie (Sherry, Port, Madeira) in module 2 is goed mogelijk. wijnbouw en wijnbereiding 40 à 50 %, Frankrijk 50 à 60%

proefmodule M4 bevat 18 vragen beoordeling theoriemodule (M1, M2, M3) bevat elk 50 vragen, cesuur is gesteld op 35 vragen goed = voldoende proefmodule M4 bevat 18 vragen minimaal 12 vragen goed = voldoende, mits minimaal 8 van de 12 wijnen goed zijn over het bijstellen van de norm voor de theoretische modules M1 M2 en M3

Voorbeeldvraag Module 1 Welk van de onderstaande gebieden heeft de hoogste gemiddelde temperatuur gedurende het groeiseizoen?   A Bordeaux. B Central Valley van Californië. C Verona. B

Voorbeeldvraag Module 1 Wat bevordert het optreden van valse meeldauw?   A Hoge luchtvochtigheid en warmte. B Lage luchtvochtigheid en windstil weer. C Neerslag en wind. A

Voorbeeldvraag Module 1 Op wat voor gesteenten heeft de bodem van de Haut-Beaujolais zich gevormd?   A Op metamorfe gesteenten. B Op sedimentaire gesteenten. C Op stollingsgesteenten. C Haut-Beaujolais > graniet > stollingsgesteenten

Voorbeeldvraag Module 1 Welk van de onderstaande productiegebieden levert uitsluitend rode wijn? Côtes de Bordeaux-Castillon Côtes de Bourg Entre Deux Mers A

Voorbeeldvraag Module 1 Voor welke type wijn(en) mag de AOP/AOC Jurançon worden gebruikt ? A Mousserende wijn en witte wijn B Rode en witte wijn C Witte wijn C

Voorbeeldvraag Module 2 Uit welk gedeelte van Italië komt de DOC wijn Orvieto? A Centraal Italië. B Noordoost Italië. C Noordwest Italië. A

Voorbeeld uit de oefenvragen Welke uitspraak is juist? A Bij de fermentation malolactique ontstaat een weinig extra alcohol. B De fermentation malolactique vindt plaats door bacteriën. C Melkzuur is een frisser zuur dan appelzuur.   B maar dit soort uitspraakvragen doen we niet vaak meer; staan nog vooral in de oefenvragen dus beschouw de oefenvragen dan ook vooral om te begrijpen over welke zaken vragen gesteld kunnen worden.

Voorbeeld uit de oefenvragen Welke van de volgende beweringen is of zijn juist? Men kan door het kiezen van de juiste onderstam de productiviteit van de wijnstok beïnvloeden. 2 Rotsachtige, stenige en weinig vruchtbare bodems zijn geschikt voor kwaliteitswijnen. C aangeven dat dit type vraag niet meer voorkomt (stellingvragen met meerdere invalshoeken), maar wel geschikt om te studeren. A Alleen 1 is juist. B Alleen 2 is juist. C 1 en 2 zijn juist. D 1 en 2 zijn niet juist.

Hoe de syllabus te bestuderen? om duidelijk te maken hoe je tabellen kunt bestuderen; dus in grote lijnen iets over oppervlaktes weten (Rheinhessen en Pfalz zijn het grootst in Duitsland; Ahr, Sachsen zeer klein) vervolgens bekijken waar witte druivenrassen overheersen (Mosel en Rheingau) en waar rode (Württemberg en Ahr) en tot slot in welke gebieden bepaalde druivenrassen (zeer) dominant zijn (Riesling in de Mosel en Rheingau, Spätburgunder in de Ahr).

opbouw examen Proeftechnisch deel : module 4 12 wijnen: stille wijnen (rood, wit, rosé), mousserende, parelende wijnen, likeurwijnen, dessertwijnen 12 vragen over deze wijnen theorie vragen m.b.t. deze wijnen tijd: 1 uur en 15 minuten 12 vragen over deze wijnen: hoofdzakelijk herkomst, soms ook jaartal of een ander aspect 6 theorie vragen over zuur, restsuiker, rijping, houtgebruik

Voorbeeldvraag Module 4 Welke wijn zit in glas 4 ? A 2015 Sonoma County, Chardonnay B 2015 Marlborough, Sauvignon Blanc C 2015 Stellenbosch, Chenin Blanc Alle proefexamens van de afgelopen jaren zijn bekend

wijze van testen: multiple choice handige tips op de website van de Leidse Universiteit http://www.studietips.leidenuniv.nl/mctent/index.html de presentatie staat op de website, dus de links zijn eenvoudig over te nemen

EXAMENCOMMISSIE VINOLOOG VAN DE WIJNACADEMIE SUCCES met het examen! EXAMENCOMMISSIE VINOLOOG VAN DE WIJNACADEMIE