De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties"— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties
Ecologie Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties

2 Kringlopen Kringloop van water Koolstofkringloop

3 Piramides Een voedselweb is vaak te ingewikkeld om goed te kunnen bestuderen. Een voedselketen is makkelijker. Een voedselketen kun je weergeven als een piramide… - Piramide van aantallen - Piramide van biomassa

4 Piramide van aantallen
Hierin wordt weergegeven hoeveel organismen elke schakel van een voedselketen heeft. - Meestal wordt het aantal individuen in elke volgende schakel kleiner. - Soms niet; dan is het geen piramidevorm.

5 Piramide van biomassa Geeft van elke schakel van een voedselketen de biomassa weer. Biomassa: het totale gewicht van alle energierijke stoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten) In een voedselketen wordt de biomassa in elke volgende schakel kleiner. Altijd een piramidevorm!

6 Populaties Populatie: een groep individuen in van dezelfde soort in een bepaald gebied, die zich onderling voortplanten. De grootte van een populatie wordt beïnvloed voor biotische en abiotische factoren. - Abiotisch: temperatuur, licht, lucht, water (klimaat) - Biotisch: natuurlijke vijanden, ziekte, voedsel, etc

7 Optimale omstandigheden
Als alle biotische en abiotische factoren de meeste gunstige waarde hebben (voor die populatie). De groei- en voortplantingskansen zijn dan het grootst. De populatie kan groeien. Populatiegrootte schommelt meestal om een evenwichtswaarde -> Biologisch evenwicht.

8 Optimumkromme Voor elk abiotische factor kun je de groei- en voorplantingskansen van de populatie in een optimumkromme weergeven.


Download ppt "Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties"

Verwante presentaties


Ads door Google