Snelheid en Eerste Fase Remedies Vereniging voor Mededingingsrecht 20 juni 2007 Mr. J.K. de Pree 21-9-2018 21-9-2018.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Open normen in wetgeving
Advertisements

Actualiteitenbijeenkomst 5 november 2013
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Het Full Service Concept
Rechtshandelingen van de Unie
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
17. Concurentie. © 2009 Mr. J. Keizerwww.BedrijfenRecht2 Mededingingswet de Mededingingswet verbiedt: –kartels; –misbruik van een economische machtspositie;
CMDz – “Fuseren, samenwerken en concurreren”
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 6 Kwaliteitsbewaking
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
De nieuwe voorschrijvers
Vrijheid van vestiging
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Actualiteiten Aanbestedingsrecht
Terug onder begeleiding Aard en omvang van de vrijwillige nazorg aan 18+ PIJ’ers Katrien de Vaan Den Haag,
Prof. dr. Kees Goudswaard Delta Lloyd Congres Pensioenvisie 2011 Haarlem, 13 oktober 2011 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Kunnen we verder.
Van probleem naar oplossing
23 april 2013 Spookfiles JK Hensems / Bram Hendrix.
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Mindfulness.
Bemiddelen voor landbouwbedrijven overname en samenwerken
GELIJKBERECHTIGING BIJ GRONDAANKOOP
Samenwerking Wagenborgen September 2014
6 stappen in Risico management
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
© Copyright 2015 Nicodem & Company – Flexibiliteit van organisaties blijft achter op de markt- en technologische ontwikkelingen / sheet 1 Flexibiliteit.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
 A-94 A-94.
50.
1 december Stand van zaken Centrumplan – fase 1 ● Terugblik ● Financieel kader ● Risico’s ● Vooruitkijken.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Subsidieregeling opleidingen publieke gezondheidszorg november 2012.
1. 2 Storytelling Geen mooie marketing praatjes: maar de authentieke menselijke stemmooie marketing praatjes.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
Richtlijn inzake industriële emissies (IPPC review) Thema inspecties, toegang tot informatie en deelneming van het publiek Michel Amand DGRNE - DCE Pilote.
Presentatie Antennebeleid Welkom. Onderwerpen presentatie  Aanleiding opstellen beleid  Huidige situatie  Inhoud beleid  Procedure tot vaststelling.
28 oktober Wat betekent de Flex B.V. voor u? 28 oktober 2014 Mr. Peter de Lepper dlb notaris Bergen op Zoom dlb notaris.
RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
Aanbesteding Storage, servers en Back up
EUTHANASIE.
Piet Van Schuylenbergh
Mediation in faillissementen
Openen op 3-4 niveau Een hand met (erg) veel troeven is geschikt om daarmee nogal wat slagen te maken. Het betekent ook dat de tegenpartij daar niet zoveel.
Evaluatie project arbocatalogi
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Mediation in faillissementen
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
De talenten van mensen met autisme leiden tot grote toegevoegde waarde voor onze klanten
Conclusies evaluatie Regieraden
Leden NOA Diana van Oudenaaren & Danny Jansen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Project Handvatten Omgevingsplan
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
Instituut voor pensioeneducatie
Het verbod op (fiscale) staatssteun
Transcript van de presentatie:

Snelheid en Eerste Fase Remedies Vereniging voor Mededingingsrecht 20 juni 2007 Mr. J.K. de Pree 21-9-2018 21-9-2018

Botsende belangen In overnameprocessen is snelheid doorgaans voor alle betrokkenen van cruciaal belang: voor de bieder: verwachtingen omtrent een langdurig, gecompliceerd goedkeuringsproces drukken de waarde van biedingen van strategische partijen t.o.v. die van bijvoorbeeld private equity partijen; voor de overgenomen onderneming: langdurige onzekerheid omtrent doorgaan van een overname legt het bedrijf lam; voor de markt: een onderneming die zich bevindt in een overnameproces, is doorgaans minder goed in staat te concurreren. De NMa heeft belang bij effectief toezicht/zorgvuldige toetsing. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Overwegingen bij de weging van belangen Overnames blijken uiteindelijk zelden echt op bezwaren van mededingingsautoriteiten te stuiten. Alleen al het vooruitzicht van een langdurige procedure kan aan een succesvolle overnametransactie in de weg staan (anticipatie). Fusies en overnames leveren zelden die voordelen op die partijen ervan verwachten. Wanneer een fusie de concurrentiestructuur van een markt aantast, zijn de gevolgen daarvan groot en mogelijk blijvend. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Het compromis Niet-problematische transacties worden snel goedgekeurd. Problematische transacties worden in een tweede fase onderzoek diepgaand getoetst. Partijen kunnen een diepgaande toetsing op ieder moment voorkomen door remedies aan te bieden. Remedies dienen het gesignaleerde of gepercipieerde mededingingsprobleem volledig weg te nemen. Hoe eerder in de procedure remedies worden aangeboden, hoe groter de kans dat daarmee slechts een gepercipieerd probleem wordt weggenomen. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Eerste fase remedies in de huidige NMa-praktijk Geen wettelijke basis voor remedies in de eerste fase. Daarnaast biedt eerste fase slechts beperkte tijd om remedies uit te werken. De praktijk heeft oplossingen gevonden: wijziging van de melding; opschorting van de beslistermijn o.b.v. artikel 38 Mw bij verzoeken om aanvulling van de melding. Tekortkoming van huidige systeem: geen passende sancties bij niet-nakomen remedies. Daarom accepteert de NMa in de eerste fase slechts structurele remedies (afstoting van een bedrijfsonderdeel) en geen gedragsremedies. Evaluatiewet beoogt remedies in de eerste fase minder omslachtig te maken. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Na Evaluatiewet (1): gedragsremedie blijft lastig De NMa kan in de meldingsfase voorwaarden verbinden aan het oordeel dat geen vergunning is vereist (artikel 37, lid 4 Mw). Dit maakt gedragsremedies ook in de eerste fase mogelijk. Daarnaast is de mogelijkheid voor opschorting van de beslistermijn gecreëerd. Remedies in de eerste fase zijn volgens de NMa alleen bedoeld `voor zeer helder liggende zaken`. Gedragsremedies hebben niet de voorkeur van de NMa en vergen `een zeer complexe uitwerking en (…) overwegend veel (evenzeer complexe) randvoorwaarden`. Opschorting van de procedure in de eerste fase is volgens de concept-Richtsnoeren slechts mogelijk voor een korte duur. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Na Evaluatiewet (2): afstotingsremedie onaantrekkelijk Partijen mogen de concentratie pas tot stand brengen nadat aan de door de NMa gestelde voorwaarde (remedie) is voldaan (artikel 37, lid 6 Mw). Dit betekent dat de af te stoten onderneming daadwerkelijk moet worden afgestoten, alvorens de concentratie tot stand kan worden gebracht. Dit gaat nog verder dan de Europese vereiste van een upfront buyer en benadert de fix-it-first remedies. Upfront buyer en fix-it-first remedies zijn geschikt bij: serieuze twijfel over de uitvoerbaarheid van de remedie serieuze twijfel over instandhouding af te stoten onderneming indien de identiteit van de overnemende partij cruciaal is. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Na Evaluatiewet (3): een tussenstand Mogelijkheden voor remedies in de eerste fase worden niet substantieel uitgebreid. Eerste fase remedies worden niet minder omslachtig. Upfront buyer en fix-it-first remedies zijn voor de normale gevallen disproportioneel. Balans tussen snelheid van de transactie en toezicht dreigt te worden verstoord. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

Na Evaluatiewet (4): een praktische oplossing Er is geen goede reden om terughoudender om te gaan met de mogelijkheid de “klok stil te zetten” gedurende de meldingsfase. De NMa kan wijzigingen van de melding blijven accepteren voor die gevallen waarin de eis van voorafgaande afstoting disproportioneel is. Alleen zo kan worden voorkomen dat de mogelijkheden van remedies in de eerste fase worden beperkt en het NMa-toezicht een onaanvaardbare vertraging gaat opleveren voor transacties die op zichzelf niet problematisch zijn. Die vertraging is niet alleen vervelend voor de betrokkenen. Zij beïnvloedt mogelijk ook de uitkomsten van fusie- en overnameprocessen en benadeelt strategische bieders. Een dergelijk effect is ongewenst. Hier staat uw voettekst 21-9-2018

De Brauw Blackstone Westbroek N.V. J.K. de Pree De Brauw Blackstone Westbroek N.V. Tel. +31 70 328 5609 jolling.depree@debrauw.com Hier staat uw voettekst 21-9-2018