Overdrachtsbelasting en onroerend goed

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wie geeft u het vertrouwen?
Advertisements

Een werkmaatschappij van Volker Wessels. De Kreken van Nibbeland Gemeente Bernisse.
Stelling Doelgroep Portaal moet zich beperken tot waarvoor zij op aarde is: het verhuren van woningen aan huishoudens met de laagste inkomens. De “markt”
Stichting FB studiekring Utrecht 10 januari 2012
Onroerend Goed investeren en beheren
Funderingsproblematiek in Nederland
Geachte heer Vast Goed, Als inwoner van Voerendaal valt mij op dat het oude stationsgebouw al een hele tijd leeg staat. Eerder was er een reisbureau in.
Paul Steinhauser Slot Zeist 12 maart 2008 HET VORMMERK DE TECHNIEKRESTRICTIE.
Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014.
C o m m e r c i ë l e & J u r i d i s c h e a a n b e s t e d i n g s s p e c i a l i s t e n I n s t r a t e g i s c h e a l l i a n t i e m e t C o r.
De arbeidsmarkt verandert en Joulz ook
Laplace transformatie
Nieuwe uitdagingen nieuwe coalities Woningbouwnetwerk Amsterdam 1 november 2011 Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Vastgoed.
Portefeuillehoudersoverleg VV stadsregio Rotterdam
Mw. mr. A.P. (Anneke) Monsma
Het ondernemingsbegrip
Stelling 1 Een winstbox doet alleen recht aan de bijzondere functies van winstinkomen voor zover daarin winst wordt belast die niet rechtstreeks door de.
Zaken- en verbintenisrecht
Wetgeving overheidsopdrachten. Welke organisaties? 4 Categorieën: –De overheid –Organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen –Privaatrechtelijke.
Henk de Kok Wouter van den Wildenberg Willem Heineke Congres Maatschappelijk Vastgoed Elba Media 17 april 2013 Gemeentelijk vastgoed Verdienvermogen mogelijk?
GREEN REAL ESTATE CULTUREEL VASTGOED Bart Witzier 17 april 2013.
Ontwikkelingen in de btw Mr. dr. M.E. van Hilten 2 december 2008 Figi Zeist.
hun rol nu en in de toekomst
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Btw & maatschappelijk vastgoed Mr. G.B. (Machiel) van Driel RB
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
Ondernemer in de btw René N.G. van der Paardt.
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
Wat is inkomstenbelasting
HET HVJ EN DAY-TO-DAY BTW Prof.dr. Redmar Wolf. © 2012 Baker & McKenzie 2.
Sport & btw Mr. drs. Ronald Brouwer, Caraad Belastingadviseurs Utrecht
Wet markt en overheid Studiedag CAB 10 april 2013 Mr. P.A.E.M. Hogenhuis Linkedin:
Mr. R.A.W. Maat RechtStaete vastgoedadvocaten en belastingadviseurs B.V. Tel: Vastgoed: BTW en overdrachtsbelasting.
Najaarsbijeenkomst Afdeling West-Zuid Actualiteiten Mr. L.M. (Laurens) Miserus Beleidsmedewerker Vastgoed Belang.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
NoM als perspectief voor VvE’s
Welkom Informatieavond toekomst kapel Maandag
Afschrijving Bij het bepalen van de winst houdt u rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: u trekt die kosten af van de opbrengsten. Omdat.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Omzetbelasting en de exploitatie van een sportaccommodatie Mr. M. (Mirjam) Evers Mr. M. (Michiel) de Jong 26 januari 2013.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Oplossingsrichtingen onderwijshuisvesting Reek.. Ontwikkelingen Stichting Maashorst ambieert naast uitbreidingsmogelijkheden van de Vlinder, ook.
Ron Weijens.  Lijst Lijst  20 minuten voor doornemen te leren stof  Daarna SO.
Columbizpark Stand van zaken en beëindiging samenwerking.
Elsevier Fiscaal Congres BTW. Welke onderwerpen ? Slooppand of bouwterrein? Bedrijfsoverdracht.
Rapportage Uitvoering Welstandsbeleid in 2012 Voorbereidende Vergadering, 9 april 2013 Dia 1 Functie Welstandstoezicht: Te beoordelen of het uiterlijk.
Woningbedrijf Oirschot Privatiseren of handhaven vanuit financieel perspectief 16 januari 2007 Henk van Rens Leon van den Hoogen.
(Mini) Symposium Boeren-Box zondag 23 oktober 2016
Er is een revolutie nodig op het gebied van circulariteit, duurzaamheid, functionaliteit en digitalisering. Er moet structureel beter, goedkoper en sneller.
Informatiebijeenkomst Huisvesting
Prijsbewust verhuren in Mechelen
Sluiting Slachthuis Nijmegen
Wijkbeheerders en Huismeesters bij Eigen Haard
Ontwerpen van een woning
ALV Woningbouwvereniging Maarn
Duurzaam Rotterdam Jillian Benders Prog. Duurzaam.
Fiscaliteit en onderwijs
Congres Gebiedsontwikkeling
René Vastgoed Vastgoed en btw
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Ontwerpen van een woning
Wetgeving overheidsopdrachten
mr. Bas Degelink CPL, advocaat bij DLA Piper
Bestemmingsplan Zonnepark Daalkampen
Huren of kopen Voordelen van huren:
DESKUNDIG, FLEXIBEL EN ONAFHANKELIJK
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Overdrachtsbelasting en reorganisaties
Herinrichting Barchemse Veengoot en Nieuwe beek
Transcript van de presentatie:

Overdrachtsbelasting en onroerend goed René Vast Goed Overdrachtsbelasting en onroerend goed Transformatie naar woningen en ‘omgekeerde’ Don Bosco 9 februari 2017 dr. A. (Aad) Rozendal

Wanneer is een woning? Wat is een woning? Eerst transformeren door X (verkoper); btw op de transformatiekosten is bij X aftrekbaar (vanwege de latere btw belaste levering aan Y), Y betaalt 21% btw over de koopsom ad 5 mio niet aftekbaar: 1,05 mio fiscale last.

Wat is een woning Art. 14 WBR / Wetsgeschiedenis / Vragen notariaat Naar zijn aard bestemd voor bewoning Gebruik en geschiktheid niet relevant Hoedanigheid koper niet relevant Eerst transformeren door X (verkoper); btw op de transformatiekosten is bij X aftrekbaar (vanwege de latere btw belaste levering aan Y), Y betaalt 21% btw over de koopsom ad 5 mio niet aftekbaar: 1,05 mio fiscale last. Beoogde gebruik niet relevant Publiekrechtelijke bestemming mede van belang

Wat is een woning? 1) Ontworpen en gebouwd als woning? HR 24 februari 2017 (Stadsvilla, Boerderij en Tandartspraktijk) 1) Ontworpen en gebouwd als woning? (Gebruik en geschiktheid niet relevant) 2) Ingrijpende bouwkundige ingrepen? 3) Publiekrechtelijke bestemming? Eerst transformeren door X (verkoper); btw op de transformatiekosten is bij X aftrekbaar (vanwege de latere btw belaste levering aan Y), Y betaalt 21% btw over de koopsom ad 5 mio niet aftekbaar: 1,05 mio fiscale last.

Wat is een woning? Bestemd als verzorgingsinstelling HR 24 februari 2017 (Hospice) Bestemd als verzorgingsinstelling Feitelijk gebruik prevaleert Aansluiting bij “negatieve lijst” Eerst transformeren door X (verkoper); btw op de transformatiekosten is bij X aftrekbaar (vanwege de latere btw belaste levering aan Y), Y betaalt 21% btw over de koopsom ad 5 mio niet aftekbaar: 1,05 mio fiscale last.

Transformatie Eerst transformeren door X (verkoper); btw op de transformatiekosten is bij X aftrekbaar (vanwege de latere btw belaste levering aan Y), Y betaalt 21% btw over de koopsom ad 5 mio niet aftekbaar: 1,05 mio fiscale last.

Transformatie

Transformatie “Het complex is het eerste project binnen het klushuizenprogramma waarbij de gemeente Rotterdam verwaarloosd maatschappelijk vastgoed direct aan een groep particulieren heeft verkocht om zelf te renoveren en transformeren tot woningen. De transformatie van het gebouw was in 2016 al afgerond, in de afgelopen twee jaar zijn de kluswoningen voltooid.”

Transformatie “Het complex is het eerste project binnen het klushuizenprogramma waarbij de gemeente Rotterdam verwaarloosd maatschappelijk vastgoed direct aan een groep particulieren heeft verkocht om zelf te renoveren en transformeren tot woningen. De transformatie van het gebouw was in 2016 al afgerond, in de afgelopen twee jaar zijn de kluswoningen voltooid.”

Transformatie “Het complex is het eerste project binnen het klushuizenprogramma waarbij de gemeente Rotterdam verwaarloosd maatschappelijk vastgoed direct aan een groep particulieren heeft verkocht om zelf te renoveren en transformeren tot woningen. De transformatie van het gebouw was in 2016 al afgerond, in de afgelopen twee jaar zijn de kluswoningen voltooid.”

Transformatie Point of no return Indien dat doel [waarvoor het oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd] bewoning is geweest maar het bouwwerk nadien is verbouwd om het geschikt te maken voor een andere vorm van gebruik, kan het alleen worden geacht zijn aard van woning te hebben behouden indien niet meer dan beperkte aanpassingen nodig zijn om het weer voor bewoning geschikt te maken.

Transformatie Ook vice versa? (Zie rechtbank Den Haag 30 november 2017) Indien dat doel [waarvoor het oorspronkelijk is ontworpen en gebouwd] een kantoorfunctie is geweest maar het bouwwerk nadien is (of wordt) verbouwd om het geschikt te maken voor een andere vorm van gebruik, kan het alleen worden geacht zijn aard van kantoor te hebben behouden indien niet meer dan beperkte aanpassingen nodig zijn om het weer voor een kantoorfunctie geschikt te maken.

Transformatie Omgekeerde Don Bosco benadering bij transformatie? Eerdere verkrijging gaat op in latere transformatie(prestatie)? M.a.w. aansluiten bij het beoogde gebruik?

Stellingen Indien bij transformatie naar woningen het point of no return is bereikt en het object niet eenvoudig voor de oorspronkelijk functie geschikt kan worden gemaakt, is (nog) geen sprake van een woning. De publiekrechtelijke bestemming is dan niet relevant. Een ‘omgekeerde’ Don Bosco benadering bij transformatie naar woningen hoort niet thuis in de overdrachtsbelasting.