Executieve functies versterken middels denkspellen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Advertisements

Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Zelfsturing en executieve functies.
HGW en gesprekken met leerlingen
Interne Communicatie Masterclass NFK 24 november 2012 Marjan Engelen.
Jef Stappaerts en Karin Van Dommelen VSKO
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Te slim om veters te strikken
Passend onderwijs.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Mijn stage bij hamersma Naam: sergio Klas: 4 c Jaar: 2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Leiderschap en zelfbedrog:
Doelstellingen formuleren
Hoe ondersteun je je kind “De Musical gaat niet door” >>
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Wat is belangrijk om te leren?
Visie op zorg Algemeen didactisch model
Presentatie Executieve functies
Executieve Functies (in vogelvlucht) Monique Hartman
Executieve Functies en Passend onderwijs
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Algemene ouderavond dolfijngroepen TriVia
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
Groepsdynamica.
Praktijkervaring en reflectie
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Opdrachten en eindopdracht
Reflecteren.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
Hoe ontwikkel ik mezelf als leraar?
Succesvolle intelligentie (Sternberg)
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Talent in Ontwikkeling
Observeren en begeleiden van kleine groepen
Executieve Functies.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Executieve Functies op het Stedelijk Gymnasium
Loopbaancompetenties
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Executieve functies Marije Ruben.
Coping.
Spel en executieve functies
Talent in Ontwikkeling
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Executieve functies Bijeenkomst 2 Dinsdag 7 maart
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
“Leef je leven alsof het de tweede keer is’ Victor Frank”
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
Commissie voor vrijwilligerswerk
Bewegen en Cognitie Chris Visscher Esther Hartman
Oorcheck op het mbo 8 Over Gehoor & gehoorschade
Prioriteiten stellen.
Logboek & planners ..
Zichtbaarheid Creëren
Wat leer je allemaal op school?
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

Executieve functies versterken middels denkspellen. Waalwijk, 9 mei 2017 Nicole Smits Locatieleider/Intern begeleider Athena

Het is als een kist vol goed gereedschap. Cognitieve capaciteiten kunnen benutten vraagt om een aantal praktische vaardigheden. Het is als een kist vol goed gereedschap. Daar heb je pas iets aan als: je een plan kunt maken voor je klus, je ertoe kunt zetten om aan de klus te beginnen, je kunt bepalen welk gereedschap je nodig hebt en je lang genoeg doorwerkt om de klus af te maken. Deze vaardigheden, die gedrag en leren beïnvloeden, noemen we EXECUTIEVE FUNCTIES.

Tien principes bij het versterken van de executieve functies: Een vaardigheid aanleren is beter dan afwachten of het kind het vanzelf leert. Houd rekening met het ontwikkelingsniveau van het kind. Ga van buiten naar binnen. Begin dus met iets dat buiten de leerling is, en trek je geleidelijk terug als de vaardigheid geïnternaliseerd is. Bij het veranderen van externe factoren gaat het om de omgeving, de taak of de interactie. Gebruik intrinsieke motivatie van de leerling om iets te leren beheersen.

Zorg dat taken passen bij het inspanningsvermogen van de leerling. Zorg voor aanmoediging. Geef de leerling precies genoeg steun om succes te behalen. Steun net zo lang totdat de leerling succes heeft. Als je stopt met steun en beloningen, doe dat geleidelijk en niet abrupt.

Wat zijn de executieve functies Wat zijn de executieve functies? Hoe kunnen we executieve vaardigheden versterken? Welke denkspellen kunnen we daar voor inzetten?

Welke executieve vaardigheden kennen we? Respons-inhibitie Werkgeheugen Emotieregulatie Volgehouden aandacht Taakinitiatie Planning/prioritering Organisatie Timemanagement Doelgericht gedrag Flexibiliteit Metacognitie

Respons-inhibitie Het vermogen om na te denken voor je iets doet. Als de leerling erin slaagt de neiging te weerstaan om meteen iets te zeggen of te doen, heeft hij de tijd om een oordeel te vormen over een situatie en de invloed daarvan op zijn of haar gedrag.

Werkgeheugen De vaardigheid om informatie in het geheugen te houden bij het uitvoeren van complexe taken. Daarbij gaat het erom eerder geleerde vaardigheden of ervaringen toe te passen in een actuele of toekomstige situatie.

Emotieregulatie Het vermogen om emoties te reguleren. Om doelen te realiseren, taken te voltooien of gedrag te controleren.

Volgehouden aandacht De vaardigheid om aandacht te blijven schenken aan een situatie of taak, ondanks afleiding, vermoeidheid of verveling.

Taakinitiatie Het vermogen om zonder dralen aan een taak te beginnen, op tijd en op een effectieve wijze.

Planning/prioritering De vaardigheid om een plan te maken om een doel te bereiken of een taak te voltooien. Het gaat hierbij ook om dat de leerling in staat is beslissingen te nemen over wat belangrijk is en niet belangrijk is.

Organisatie Het vermogen om een systeem te ontwikkelen en te onderhouden. Om op de hoogte te blijven van informatie en benodigde materialen.

Timemanagement De vaardigheid om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je deze het beste kunt verdelen en hoe je een deadline kunt halen. Het besef dat tijd belangrijk is.

Doelgericht gedrag Het vermogen om een doel te formuleren, dat te realiseren en daarbij niet afgeleid of afgeschrikt te worden door tegengestelde belangen.

Flexibiliteit De vaardigheid om plannen te herzien als zich belemmeringen of tegenslagen voordoen, zich nieuwe informatie aandient of fouten gemaakt worden. Het gaat daarbij om aanpassingen aan veranderende omstandigheden.

Metacognitie Het vermogen een stapje terug te doen om jezelf en de situatie te overzien, om te bekijken hoe je een probleem aanpakt. Het gaat daarbij om zelfmonitoring en zelfevaluatie (door je bijvoorbeeld af te vragen: ‘Hoe breng ik het ervan af?’ Of ‘Hoe heb ik het gedaan?’).

Literatuur Bijsterveld van, S. Handleiding denkspellen inzetten in de klas, Eduforce, Drachten Dawson, P. & Guar, R. (2010) Slim maar… Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken, Hogrefe Uitgevers, Amsterdam