Dr. Alie Weerman (A. Weerman@windesheim Dr. Alie Weerman (A.Weerman@windesheim.nl) MsC Simona Karbouniaris (simona.karbouniaris@hu.nl)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
Advertisements

Medezeggenschap en de Benchmark
  Droogbed (+) cursus.
4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Ervaringswerkers in de ggz.
Brainstorming. In de loop der jaren is brainstorming zo populair dat het begrip wat inflatie heeft opgelopen. Als twee mensen bij de koffie iets hebben.
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
Begeleidingsplannen GGZ
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Kennis is macht? De rol van informatie
Deel anders, mijn organisatie
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Workshop ‘visieversneller’
Presentatie Bijeenkomst 1
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Praktijkonderzoek Onderzoek in de praktijk
Wat is duurzame inzetbaarheid voor ouderen ?
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Bijeenkomst 4 Rotterdam, 00 januari 2007 Lesopbouw 7 i.p.v. 9 lessen! Les 1 & 2: Context Les 3 & 4: karakterschets team Les 5, 6 & 7: Organisatorisch.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Minor agoog in de GGZ outreachend werken, tweede bijeenkomst.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Door: Lucas Veugelaers en Kimberley van der Linde Patiënt tevredenheidonderzoek.
DE UT EN JOIN LISA Business Information Management & Recordmanagement Petra de JongeDecos- 1.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Wij. Roverscoutswet Ik beloof* mijn best te doen een goede Roverscout te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil.
Continuïteit van de Samenleving Strategische Agenda Renee Linck Uitvoerend projectleider November 2015.
Familie netwerkberaad. Aanleiding Er is een situatie in het gezin ontstaan die onveilig is of kan worden. Familie netwerkberaad.
Duurzaam HRM methodologische uitgangspunten 8 mei 2014 Dr. Leni Beukema.
Marianne Cense en Chiara Onderzoeker bij Rutgers Ervaringsdeskundige.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
Vormgeven en uitvoeren van een op de gemeenschap gerichte aanpak bij zorgmijding.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Handelingsgerichte Diagnostiek (HGD) Informatiebijeenkomst Leernetwerk HGD Utrecht, 29 maart 2011 Elske van Laar ´s Heeren Loo Informatiebijeenkomst Leernetwerk.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
Anders kijken, anders doen
Piet Van Schuylenbergh
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Dialoog aan tafel [logo organisatie].
Wegen van waarden en randvoorwaarden
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Op zoek naar de kern van mens en organisatie lerend onderzoeken 21 januari 2014 Dr. Leni Beukema.
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Welkom.
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
SHEQ SHQ.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Versterken positie van ervaringsdeskundigen binnen de organisatie
Duurzame inzetbaarheid
De Sensatie van een Goed Leven Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking Samen ontwikkelen van een ‘zorgtraject’ voor begrip.
Duurzame inzetbaarheid
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Ontwerponderzoek.
Hulpmiddel versterken medezeggenschap
Consortium onderzoeksprogramma middelen en criminaliteit
Kracht van mensen opzet pilot 13 maart 2014
De scope van het project
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Dr. Alie Weerman (A. Weerman@windesheim Dr. Alie Weerman (A.Weerman@windesheim.nl) MsC Simona Karbouniaris (simona.karbouniaris@hu.nl)

De aanleiding… Ik was verrast dat ik door mijn leidinggevende werd gevraagd om mijn eigen herstel te gebruiken in de begeleiding aan cliënten. Mijn collega’s deden toen raar: ze vonden dat ik dat als hulpverlener niet mocht doen. Maar ik wil mijzelf niet langer opsplitsen, ik ben wel steeds aan het zoeken naar de beste manier, hierover is nog weinig materiaal beschikbaar.

Het doel van dit project : het verbeteren van de inzet van ervaringsdeskundigheid van en door zorgprofessionals De centrale onderzoeksvraag: Op welke manier kan de ervaringsdeskundigheid van zorgprofessionals een bijdrage leveren aan het persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met psychiatrische problemen en verslaving, chronische ziektes & beperkingen en andere vormen van ontwrichting?  

Participatief handelingsonderzoek met Praktijkstroom & kennisstroom Een praktijkstroom waarin sprake is van een praktijkinnovatie en cultuurverandering Een kennisstroom over de manier waarop zorgprofessionals hun ervaringsdeskundigheid kunnen gebruiken. de afwegingen die hierbij gemaakt kunnen worden. Ontwikkeling van gevalideerde empowerende voorbeelden van (creatieve expressie van) ervaringskennis, zowel op verbale als nonverbale wijze.

Het onderzoek kent een aantal fases Fase 1 Inventariseren bij professionals (enquêtes): hoeveel ervaringen met ontwrichting en herstel? Zijn zij open? Willen zij er wat mee? In gesprek met cliënten: wat vinden en willen zij? Inrichten infrastructuur handelingsonderzoek Fase 2 Handelingsonderzoek: via leerwerkgroep, ontwikkelteams en projectleidersteams wordt ervaringsdeskundigheid bij zorgprofessionals ontwikkeld en gepositioneerd in de organisaties. Fase 3 Maken van producten: handleiding, organisatie- advies, verzameling voorbeelden.

Pak nu je mobiel / laptop en surf naar www.menti.com

Enquêtes in fase 1 N= 1900 binnen (totaalrespons van ongeveer 35% over 5 organisaties). Zeker 40% heeft zélf ervaringskennis; omgeving rond de 70% Alles uitgesplitst in psychiatrische stoornissen, verslaving, beperking, armoede, geweld, lichamelijke beperkingen etc. Een groot deel (ongeveer 20%) wil er iets mee doen. Meestal worden ervaringen als helpend gezien, soms als belastend. Definitieve resultaten van dit vooronderzoek volgen half juni. De enquête is ook een vorm van agendasetting: medewerkers praten over zelfonthulling.

Kruisbestuiving: praktisch en methodologisch In de praktijk: Binnen organisaties Tussen zorgprofessionals met ervaringskennis Tussen zorgprofessionals en ervaringswerkers/ervaringsdeskundigen 2. Tussen de vijf organisaties Methodologisch Tussen kunst en wetenschap: Art Based Research: kruisbestuiving tussen kunst & wetenschap Expressie als vorm van kennisontwikkeling Uitleg dat producten van vandaag ook input voor het onderzoek vormen

Op gezamenlijke startdag op 29 maart begonnen met art based methodes

Kruisbestuiving

Het handelingsonderzoek werkt met drie teams Leerwerkgroepen: de pioniers, de vernieuwers, de zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid. Organisatie-overstijgend. Samen aan de slag, reflecteren, uitproberen, iets in de praktijk in gang zetten. Op creatieve manieren. Ontwikkelteams: elke organisatie heeft een eigen ontwikkelteam dat een eigen plan maakt en verantwoordelijk is voor uitvoering. Projectleidersgroep: de vijf projectleiders stemmen af, wisselen ideeën uit en inspireren elkaar.

stijgende leerwerkgroep van zorgprofessionals met ervaringskennis Organisatieover stijgende leerwerkgroep van zorgprofessionals met ervaringskennis Ontwikkel-team in elke organisatie Organisatie overstijgende werkgroep van projectlei-ders ontwikkel teams

De teams zorgen voor verspreiding en cultuurverandering; iedereen die wil wordt betrokken

Aan welke deelvragen werken we? 1. Op welke manier kunnen zorgprofessionals hun ervaringskennis toepassen in het kader van herstelondersteunende zorg (HOZ)? 2. Op welke wijze zijn deze professionals ervaringsdeskundigheid van toegevoegde waarde? 3. Hoe verhouden ervaringsdeskundige zorgprofessionals zich tot hun niet-ervaringsdeskundige collega’s 4. Hoe verhouden ervaringsdeskundige zorgprofessionals zich tot ervaringswerkers en ervaringsdeskundigen? 5. Hoe dienen taakverdelingen ingezet te worden voor een optimale inzet van ervaringsdeskundigheid? 6. Op welke manier verbeteren zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid de kwaliteit van zorg voor cliënten

Werkwijze Ontwikkelteams in 10 bijeenkomsten werken via actieplan aan de 6 subvragen. Vastleggen in formulieren die veranderen. Leerwerkteams werken in 16 bijeenkomsten aan dezelfde 6 subvragen: zij zijn de vernieuwende kracht. Na elke bijeenkomst wordt actieplan en resultaten bijgehouden en bijgesteld in de formulieren Daarnaast: logboek van onderzoekers. VEEL OVERLEGGEN in onderzoeksteam. Vier onderzoekers, die overal bij zijn. Nu: voorkomen dat er alleen gepraat wordt. Actieplannen worden nu gemaakt: er gaat daadwerkelijk wat gebeuren!

Discussie & vragen Welke kansen of uitdagingen zien jullie in het gepresenteerde onderzoeksdesign? Op welke wijze zouden de onderzoeksmethoden een rol kunnen spelen in de beoogde cultuurverandering/praktijkinnovatie? Wat voor ervaringen zijn er met de combinatie handelingsonderzoek en gebruik van kunstzinnige middelen? Wat valt hier uit te leren? Suggesties voor kennisdisseminatie?

Helemaal RAAK!!??