VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lokale eiwitten voor veevoeder
Advertisements

Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
B3 Glucose als grondstof
5. Brood nodig Recept / gisting
Processing van diervoeders
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Thema 2: Voeding en Vertering
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Voedingsstoffen.
Noten en zaden.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Koolhydraten
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Brood workshop Aniek, Merel en Niene. Inhoudsopgave Granen Quiz Fotoverslag.
Grondstoffen Veehouderij klas 1. Indeling voedermiddelen.
Grondstoffen Veehouderij klas 1.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Voeren en Verzorgen Les 2.
Koolhydraten en eiwitten
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Veevoeding Weende analyse.
Groen op je bord.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Voeding Konijn.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeren en verzorgen Periode 4
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeding en vertering.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Melk-samenstelling zondag 7 april 2019.
Voeding Melkvee.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Welkom.
Thema 2 Voeding en vertering
Voeren en Verzorgen Periode 4
Transcript van de presentatie:

VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN

Om een voersoort te maken heb je grondstoffen nodig. Enige kennis van grondstoffen is noodzakelijk om de samenstelling van voer te kunnen beoordelen. Spelt is een eenjarige plant uit de grassenfamilie uit het geslacht Tarwe. Het is een graansoort, die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd, en wordt beschouwd als een primitieve tarwesoort.

Indeling grondstoffen voerders Hoofdbestanddeel (dierlijk of plantaardig) Bijproducten (dierlijk of plantaardig) Additieven/supplement/toevoeging

Grondstoffen als hoofdbestanddeel Grondstoffen worden onderverdeeld naar herkomst: Grassen Graanproducten Oliehoudende zaden Peulvruchten Vlinderbloemigen Knol- en wortelgewassen Groente en fruit Producten van dierlijke afkomst

Grassen Voorjaarsgras Groeit sneller Veel energie (zetmeel) Mals Veel eiwit en suiker Minder ruwe celstof Najaarsgras Groeit langzamer Minder energie Meer ruwe celstof Meer structuurwaarde

Graanproducten Graan is een verzamelnaam voor cultuurgewassen die tot de grasachtigen behoren Granen zijn een belangrijke leverancier van voor de mens benodigde bouwstoffen zoals: eiwitten, vezels, calcium, fosfor en kalium. Hoog zetmeel gehalte Zevental bekende graansoorten Tarwe Rogge Gerst Gierst, millet (glutenvrij) Haver Mais (glutenvrij) Rijst

Oliehoudende zaden Olie kan worden gewonnen uit oliehoudende zaden De meeste olie houdende zaden bevatten veel linolzuur (een onverzadigd Omega-6 vetzuur ) Een hoog gehalte aan plantaardige vetten en eiwitten Een verschillend gehalte aan ruwe celstof. Een geringe hoeveelheid zetmeel. Bevatten meer mineralen dan granen.

Oliehoudende zaden Zaden Olie % Koolzaad 38-45% Lijnzaad 40-50% Sesamzaad 50-56% Sojabonen 18-24% Palmpitten 45-55% Overige zaden Raapzaad, negerzaad, lijnzaad en zonnebloempitten.

Peulvruchten Peulvruchten bevatten veel: Eiwitten Koolhydraten IJzer De belangrijkste soorten peulvruchten Verse peulvruchten (doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen) Droge peulvruchten (bruine en witte bonen, groene erwten) Kiemen (kikkererwten, linzen) Sojabonen Pinda’s (katjang idjoe, grondnoten)

Vlinderbloemigen De vlinderbloemige gewassen voor groenbemesting. De plant haalt stikstof uit de lucht. De plant wordt ondergewerkt in bodem  daardoor komt de stikstof in de grond. Het volgende gewas haalt de stikstof uit de grond en gebruikt dit als voeding. Stikstofassimilatie in de plant (m.b.v. bacteriën) water + koolstofdioxide + stikstof  stikstofhoudende stoffen Voorbeeld Klaver, luzerne, lupine

Knol- en wortelgewassen Knol en wortelgewassen kenmerken zich door: Weinig groene delen Groeien meestal onder de grond Rijk aan koolhydraten Voorbeelden: Suikerbieten, wortelen en aardappelen.

Groente en fruit Groente en fruit kenmerken zich door: Koolhydraten Vitaminen Hoog vochtgehalte Voorbeelden Appels, witlof, paprika en sla.

Producten van Dierlijke afkomst Producten van dierlijke afkomst kenmerken zich door: Smakelijkheid Hoog eiwit gehalte (vlees/eieren) Hoog mineraalgehalte Hoge energiewaarde Voorbeelden Orgaanvlees Spiervlees Dierlijke oliën en vetten Eieren Melk

Bijproducten Bijproducten ontstaan door verwerking van grondstoffen. Het verwerken van de bijproducten drukt de prijs voor zowel menselijke als het dierlijke voedselpakket. Zemelen Zemelen ontstaan bij de verwerking van meel tot bloem. Zemelen zijn rijker aan ruwe celstof, eiwit, mineralen en vitaminen dan tarwe. Ze bevatten echter wel veel minder zetmeel. Schroot Deze bijproducten ontstaan bij de verwerking van zaden tot olie. Met name sojaschroot (restproduct van sojabonen) wordt veel gebruikt in dierenvoer. Het bevat een hoog eiwitgehalte met een goede verteerbaarheid. Ook het energiegehalte is hoog.

Pulp Pulp ontstaat bij de winning van suiker uit suikerbieten. Nadat aan de suikerbiet de meeste suiker onttrokken is, blijft de zogenaamde natte pulp achter. De natte pulp kan worden gedroogd en in brokjes worden geperst. Dat heet dan droge pulp. Pulp heeft een hoge energiewaarde, maar een wat lagere eiwit- waarde. Melasse Dit is een stroopachtig product dat ontstaat bij de verwerking van rietsuiker of suikerbieten. Het wordt wel gebruikt als bindmiddel bij het persen van brok. Ook bij het inkuilen van vochtig gras wordt het wel gebruikt om het inkuilproces te versnellen. Melasse heeft een zoete smaak, het voer wordt daardoor smakelijker. Tapioca Is het meel dat wordt gemaakt uit de wortel van de cassaveplant. Tapioca bevat veel energie, maar heel weinig eiwit. Het wordt gebruikt als vervanger van granen in verschillende soorten dierenvoer.

Bierbostel Dit is het bijproduct van de bierbrouwerij. De basisgrondstof van bierbostel is brouwgerst. Deze wordt tot ontkieming gebracht, waardoor mout ontstaat. Een belangrijk deel van het zetmeel wordt omgezet in moutsuikers. Levensmiddelen uit supermarkt Producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop in de supermarkt of die een fabricage fout hebben. Deze worden verwerkt in veevoer. Bijvoorbeeld koekjes en snoepjes, Aardappelstoomschillen Deze blijven over bij de verwerking van aardappelen tot frites, puree en andere aardappelproducten. Aardappelen worden in de fabriek gewassen. Daarna worden de zetmeelhoudende schillen eraf gestoomd.

Additieven Additieven zijn toevoegingen aan diervoeders die worden gebruikt om de kwaliteit van het voer op bepaalde punten te verhogen. Additieven zijn toevoegmiddelen die eigenschappen van diervoeder kunnen beïnvloeden zoals geur, smaak en textuur, de houdbaarheid en de vertering. De Europese Unie stelt hoge eisen aan additieven in diervoeders. De toevoegingen moeten goedgekeurd zijn door de overheid.

Additieven Er zijn 4 hoofdcategorieën ; 1. Technische additieven Deze zorgen voor een betere houdbaarheid of verwerking van het voer, zoals conserveermiddelen en bindmiddelen maar hebben geen directie invloed op de voederwaarde. 2. Sensorische additieven Dit zijn smaak-, kleur- en geurstoffen die kunnen zorgen voor betere opname van het voer. 3. Nutritionele additieven Deze additieven helpen bij het (verder) verbeteren van de voederwaarde. Denk aan vitamines, mineralen en sporenelementen. 4. Zoötechnische additieven (pro- en prebiotica) Deze verbeteren de diergezondheid meestal door het versterken van de darmflora. Denk aan enzymen.

Voer voor vee Bij de verzorging van landbouwhuisdieren wordt het voer in het algemeen verdeeld in ruwvoer en krachtvoer. Bij inwendige oorzaken ligt het ziek worden in eerste instantie bij het dier. Bij het uitwendige oorzaken ligt het vooral aan de omgeving. Inwendige oorzaken: Voorbeelden van erfelijke gebreken zijn: * CVM : Een misvormd kalf wat meestal leidt tot abortus * Mulefoot: 1 klauw ipv 2 klauwen * BLAD: Verminderde weerstand voor bacteriële infecties. Vaak leidt dit tot vroege sterfte van het dier * Brachyspira: Is dit wel of niet een erfelijk gebrek. Staat voor een verkorte wervelkolom

Ruwvoer versus krachtvoer

Ruwvoer Deeltjesgrootte Structuurwaarde Grofstengeligheid Gehalte aan ruwe celstof (rc) Energiewaarde per kilo drogestof

Krachtvoeders Vochtrijke versus droge krachtvoeders: kantelpunt = 85 % droge stof Mengvoeders versus enkelvoudige grondstoffen Enkelvoudig voer = bestaat uit één product Mengvoer = bestaat uit verschillende producten

Opdracht Maak voor jezelf een schema met daarin een overzicht van bovenstaande grondstoffen met de daarbij behorende eigenschappen. Bewaar dit schema goed zodat je deze kunt leren voor de toets.

Opdracht Grassen Graanproducten Oliehoudende zaden Peulvruchten Naam grondstof Afbeelding grondstof Omschrijving grondstof Voorbeeld Grassen Graanproducten Oliehoudende zaden Peulvruchten Vlinderbloemigen Knol en wortelgewassen Groente en fruit Producten van dierlijke afkomst Grassen Graanproducten Oliehoudende zaden Peulvruchten Vlinderbloemigen Knol- en wortelgewassen Groente en fruit Producten van dierlijke afkomst

Opdracht Naam bijproduct Afbeelding bijproduct Omschrijving bijproduct Voorbeeld indien van toepassing Zemelen Schroot Pulp Melasse Tapioca Bierborstel Levensmiddelen uit supermarkt aardappelstoomschillen