De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Advertisements

Ren je Rot Voedingsspel!?.
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Goedenavond Welkom bij
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Thema 2: Voeding en Vertering
Waarover gaat dit lied?.
De Actieve Voedingsdriehoek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
Lekker en Gezond de Quiz
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Introductie sportvoeding
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Factsheet Voedingscentrum
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
De nieuwe voedingsdriehoek (en bewegingsdriehoek)
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

De voedingsdriehoek Wat en hoe?

Wat haal je uit de posters Vind je gezonde voeding belangrijk? Ben je op de hoogte van wat gezonde voeding wel en niet is? Vind je van jezelf dat je gezond eet? Gaat gezond eten volgens jou verder dan wat je wel en niet in je mond stopt?

Doel voedingsdriehoek De aanbevelingen van de voedingsdriehoek willen: de gezondheid optimaal bevorderen de druk op het milieu en onze planeet tot een minimum beperken realistisch en dus haalbaar voor iedereen zijn en passen binnen de hedendaagse eetcultuur

Uitgangspunten De voedingsdriehoek werkt volgens drie uitgangspunten: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk vermijd overconsumptie en voedselverspilling

1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding Groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten bieden de beste garanties op een goede gezondheid én voor het milieu De voedingsdriehoek raadt aan om minder vlees te eten, vooral minder rood vlees en de bewerkte varianten als charcuterie, spek en worst Peulvruchten of tofu kunnen geregeld een perfecte vervanger zijn voor vlees

2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk Wat zijn sterk bewerkte producten?

2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk Fastfood, frisdrank, zoete snacks zoals koeken, snoep, chocolade en roomijs, verpakte zoute en vette snacks (bv. chips), gesuikerde ontbijtgranen

2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk Pure, weinig of niet-bewerkte voedingsproducten en verse maaltijden worden alsmaar vaker vervangen door sterk bewerkte, kant-en-klare maaltijden of snacks. Voordeel: snel klaar of gemakkelijk voorhanden Nadeel: ze zitten vaak vol suiker, zout en verzadigde vetten en de voedingswaarde is in veel gevallen niet in balans. Ze bevatten veel calorieën, maar weinig vitaminen, mineralen en vezels.

2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk Pure, weinig of niet-bewerkte voedingsproducten en verse maaltijden worden alsmaar vaker vervangen door sterk bewerkte, kant-en-klare maaltijden of snacks. Snel klaar of gemakkelijk voorhanden Ze zitten vaak vol suiker, zout en verzadigde vetten en de voedingswaarde is in veel gevallen niet in balans. Ze bevatten veel calorieën, maar weinig vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn dus niet voedzaam en eigenlijk overbodig.

2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk Welke sterk bewerkte voeding eten jullie regelmatig? Op welke momenten van de dag kunnen jullie iets extra eten van minder of onbewerkte voedingsmiddelen?

3. Vermijd overconsumptie en voedselverspilling We kopen vaak meer dan we nodig hebben Elke dag worden gigantische hoeveelheden niet geconsumeerd voedsel en de bijbehorende verpakkingen weggegooid De voedingsdriehoek adviseert om aandacht te hebben voor de portiegrootte én om bewust te eten en naar het eigen honger- of verzadigingsgevoel te leren luisteren.

3. Vermijd overconsumptie en voedselverspilling Denk na over waar en wanneer voedsel verspild wordt, thuis, maar ook in het algemeen Hoe kan je zelf je steentje bijdragen om minder voedsel te verspillen? Hoe kan je zorgen dat je enkel opschept wat je ook opeet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we enkel kopen wat we nodig hebben?

Tips: wat eten we best? Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd Beperk je inname van dierlijke producten Drink vooral water Kies zo weinig mogelijk voor ultra-bewerkte producten

Het model

Voedingsmiddelen in de blauwe zone Onmisbaar als aanbrenger van vocht Duurzamere keuze: Kraantjeswater! Vaak gecontroleerd, van goede kwaliteit Niet verpakt of getransporteerd Goedkoper

Voedingsmiddelen in de donkergroene zone Plantaardige voedingsmiddelen waarvan gunstig effect op de gezondheid is aangetoond Bij voorkeur weinig of niet bewerkt

Voedingsmiddelen in de lichtgroene zone Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of nog onvoldoende bewezen effect op de gezondheid Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant.

Voedingsmiddelen in de oranje zone Voedingsmiddelen van dierlijke (of plantaardige) oorsprong die bij hoge consumptie mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid Deze producten bevatten ook nuttige voedingsstoffen, bijv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter.

Voedingsmiddelen in de rode zone Bevat sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en/of waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn.

Grijze zone? Producten afgeleid van basisvoedingsmiddelen uit de zones van de driehoek Bepaalde bewerkingen ondergaan Suiker, vetstof of zout toegevoegd Niet meer zo gezond als basisvoedingsmiddel Behouden wel nog enige voedingswaarde Horen niet thuis in rode zone Voorbeelden: fruitsap, chocolademelk, wit brood, light frisdrank…

Voedingspatronen Westers voedingspatroon: een hoge consumptie van vlees en sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals koek en gebak, hartige snacks, snoep, zoete dranken en te kleine hoeveelheden groenten en fruit Voedingspatronen rijk aan ongeraffineerde of minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen hebben gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld: mediterrane voedingspatroon Scandinavische voedingspatroon vegetarische voedingspatronen

Maaltijdpatronen Frequentie en timing van maaltijden spelen ook een rol Belang van een regelmatig eetpatroon aan te houden, op persoonlijke vaste tijdstippen, in een huiselijke context waarbij gekozen wordt voor gezonde voedingsmiddelen en de totale persoonlijke energiebehoefte gerespecteerd wordt Context van de maaltijd is belangrijk Samen eten aan tafel, zonder afleiding (dus zonder tv of smartphone), zorgt ervoor dat we bewuster en gezonder eten

Tips: hoe eten we het best? Varieer en zoek alternatieven Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen Eet bewust en met mate Pas de omgeving aan Werk stapsgewijs Geniet van wat je eet!

Hoe eet jij? Waar eet je ('s morgens, 's middags, 's avonds)? Met wie? Waarom? Hoe ziet de omgeving eruit? Kon je rustig eten of was je gehaast? Wanneer en waar eet je tussendoortjes?

Reductionistische benadering Het effect van individuele voedingsstoffen op de gezondheid = een reductionistische benadering Belangrijkste gezondheidsproblemen gerelateerd aan voeding in periodes van voedseltekorten Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede, een tekort aan vitamine A veroorzaakt nachtblindheid, een slechtwerkende schildklier heeft te maken met een tekort aan jodium. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor voedingsstoffen Doel: voedingstekorten voorkomen

Reductionistische benadering Het probleem verschoof geleidelijk van tekorten aan voeding en voedingsstoffen naar overvloed aan voedsel en overdaad aan calorieën Toename van overgewicht, met grotere risico's op diabetes type 2, kankers en hart- en vaatziekten als gevolg

Holistische benadering Het voorkomen van die chronische ziekten werd – net als voordien – aangepakt met een reductionistische benadering Voedingsstoffen kregen een ‘goed/slecht-stempel’ Vet Suiker

Reductionistische benadering Reductionistische benadering  beoordeling op basis van het aantal calorieën en de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen Niet voldoende om het stijgende overgewicht en de daaraan gekoppelde chronische ziekten een halt toe te roepen

Holistische benadering Voedingsstoffen Voedingsmiddelen Voedingspatronen  Complex kluwen van diverse verbanden Duurzaamheid Tegenover reductionisme staat een ruimere visie: holisme. Die bekijkt voeding niet als een som van de individuele onderdelen (voedingssto􀈞fen), maar als een geheel (voedingsmiddelen en -patronen).23 Het e􀈞fect van een voedingsmiddel is immers groter dan de som van de voedingssto􀈞fen die het bevat. Naast vitaminen en mineralen is bijvoorbeeld ook de fysieke structuur van het product of de capaciteit om water vast te houden belangrijk om de e􀈞fecten op de gezondheid te kunnen inschatten. Die eigenschappen kunnen veranderen, bijvoorbeeld door bewaartechnieken en bewerkingen. Denk bijvoorbeeld maar aan vers fruit versus fruitsap. Bovendien zijn niet enkel de aparte voedingsmiddelen van belang, maar ook de combinatie ervan tot voedingspatronen, de context en andere levensstijlfactoren zoals slaap, beweging en schermkijken. De relatie tussen voeding en gezondheid wordt zo een complex kluwen van diverse verbanden die verder gaan dan voedingssto􀈞fen. Bovendien is de holistische benadering onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en houdt deze visie dus rekening met ons leefmilieu en onze planeet. Waar de reductionistische benadering voornamelijk gericht was op het voorkomen of genezen van tekorten of overdaad, gaat de holistische visie preventief te werk met als doel het welzijn van de mensen te behouden of te verbeteren. Met een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen we bijdragen aan een lang en gezond leven. Het e􀈞fect van voeding op gezondheid wordt volgens de holistische benadering bekeken op drie niveaus: voedingssto􀈞fen, voedingsmiddelen en voedingspatronen. Meer info over de holistische benadering vindt u via https://www.gezondleven.be/fi les/voeding/Achtergronddocument-Voeding-en-gezondheid.pdf

Aanbreng van voedingsstoffen Onze behoefte aan voedingsstoffen blijft bestaan Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad Opzoekwerk: Welke adviezen gelden voor jullie? Wat is bijvoorbeeld jullie energiebehoefte? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten?

Relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid In de voedingsdriehoek worden de voedingsmiddelen gesorteerd volgens hun effect op de gezondheid Gaat verder dan de samenstelling of de energiewaarde

Relatie tussen voedingspatronen en gezondheid Voedingspatronen die rijk zijn aan minimaal bewerkte plantaardige voeding werken beschermend tegen het ontstaan van risicofactoren van tal van chronische ziekten Naast wat we eten omvat een voedingspatroon ook hoe we eten, wanneer, met welke frequentie, in welke context of omgeving, met wie, waar …