Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Advertisements

Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Tussendoortjes en frisdrank
Voeding en bewegen!.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Presentatie door: Ana,Simone,Lolita Voeding Dit is een voorbeeldje: Het is belangrijk om elke dag 2 stuks fruit en drie opscheplepels groenten te eten.
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Voedingsbeleid [naam school]
Lekker en Gezond de Quiz
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsbeleid [naam school]
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsbeleid [naam school]
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Voedingsbeleid [naam school]
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom eten en drinken veel mensen zo graag zoete producten? Wat zijn de nadelen van suiker? Klasgesprek om het thema te introduceren. Hier zijn nog geen juiste of foute antwoorden, eventueel wel een “Onthoud dat idee, hier komen we later op terug.”

Koolhydraten zijn ongezond Wat denk jij? Koolhydraten zijn ongezond

Bruin brood is gezonder dan wit brood. Wat denk jij? Bruin brood is gezonder dan wit brood. Volkorenbrood is gezonder dan wit brood omdat die koolhydraten minder bewerkt zijn en er dus meer goede stoffen en vezels overblijven. Bruin brood is echter niet altijd gezonder. Soms wordt wit brood gekleurd met mout om het een bruine kleur te geven.

Suikers zijn een vorm van koolhydraten. Wat denk jij? Suikers zijn een vorm van koolhydraten.

In koemelk zit van nature suiker. Wat denk jij? In koemelk zit van nature suiker.

De suiker in fruit is gezonder dan andere suiker. Wat denk jij? De suiker in fruit is gezonder dan andere suiker. De suiker op zich is niet gezonder, maar de ‘verpakking’ – het fruit – wel. Je kan beter suiker binnenkrijgen door fruit te eten, dan door een koekje te eten, maar dat ligt aan de vitaminen en mineralen die in fruit zitten. Daarom willen we het gebruik van fruitsappen en fruitconcentraten ook beperken: het fruit is zo hard bewerkt dat er weinig meer dan de fruitsuikers overblijft en die zijn op zich niet zo gezond.

Wat denk jij? In Europa halen we onze suiker vooral uit suikerbiet en suikerriet, in de VS vooral uit maïs.

Alternatieve suikers zijn beter dan gewone suiker. Wat denk jij? Alternatieve suikers zijn beter dan gewone suiker.

Kunstmatige zoetstoffen (bv. zoetjes) zijn ongezond. Wat denk jij? Kunstmatige zoetstoffen (bv. zoetjes) zijn ongezond.

Wat denk jij? Suiker is verslavend.

Van suiker eten krijg je diabetes. Wat denk jij? Van suiker eten krijg je diabetes.

In magere producten (minder vet) zit meer suiker. Wat denk jij? In magere producten (minder vet) zit meer suiker.

Trage suikers zijn beter dan snelle suikers. Wat denk jij? Trage suikers zijn beter dan snelle suikers.

Wat denk jij? Ik lees de voedingswaardetabel / ingrediëntenlijst weleens voor ik iets koop/eet.

Suiker is gemakkelijk te herkennen in de ingrediëntenlijst. Wat denk jij? Suiker is gemakkelijk te herkennen in de ingrediëntenlijst. Maak eventueel een derde positie voor leerlingen die geen idee hebben omdat ze de ingrediëntenlijst nooit bekijken.

Wat denk jij? Als voedingsmiddelen echt ongezond waren, zouden ze niet verkocht worden. Denk maar even aan sigaretten en je hebt je antwoord. Specifieker voor eten mag je er inderdaad niet meteen ziek van worden, maar bij veel producten zijn de gevolgen van een gebruik op lange termijn niet aangetoond. Ook hangt veel van het gebruik af: ze kunnen een koek of snoep niet verbieden omdat je het wel eens mag eten, maar een te veelvuldig gebruik is wel degelijk ongezond.

Koolhysuikerariden? Voedingsmiddel Micronutriënten Macronutriënten Vetten Eiwitten Koolhydraten Meervoudige koolhydraten Enkelvoudige koolhydraten Suikers

Koolhysuikerariden? Enkelvoudige vs. meervoudige koolhydraten Fructose, lactose, sucrose/sacharose, glucose Zoete smaak (behalve lactose) Suikers -> glucose -> brandstof

Enkelvoudige vs. meervoudige koolhydraten zetmeel, koolhydraten … niet zoet in aardappelen, peulvruchten, groenten, graanproducten … berteerbaar (zetmeel) en niet-verteerbaar (vezels)

Suikers = enkelvoudige koolhydraten Suiker = toegevoegde suiker

Glycemische index X Snelle / trage suikers V Voedingsmiddel / verpakking

3 soorten suikers (of enkelvoudige koolhydraten): Vrije suikers (toegevoegd, of aanwezig in honing etc.) Intrinsieke suikers (aanwezig in fruit en groente) Melksuikers (aanwezig in melk)

Volkorenbrood? Volkorenbrood! 2 soorten meervoudige koolhydraten: Onbewerkte of minimaal bewerkte zetmeelbronnen Sterk bewerkte of geraffineerde zetmeelbronnen Volkorenbrood? Volkorenbrood!

Risico’s Vitaminerover Overgewicht Diabetes type 2 Hyperactiviteit Hart- en vaatziekten Tandbederf Verslaving?

Risico’s Vitaminerover Overgewicht Diabetes type 2 Hyperactiviteit Hart- en vaatziekten Tandbederf Verslaving?

‘Duidelijke’ vs. ‘verborgen’ suikers Ketchup Fruityoghurt Appel ‘Duidelijke’ vs. ‘verborgen’ suikers Wit brood Muesli Kippenbouillon Fruitsap

De suikerbril Alternatieven: geraffineerde vs. minder geraffineerde suiker kunstmatige zoetstoffen glycemische index zin in zoet voedingsmiddel!

De suikerbril Twee gewoontes: 1. Gezond verstand gebruiken (niet laten (ver)leiden door verpakkingen, zin in zoet … en het de verleidingen niet te gemakkelijk maken) 2. Verpakkingen lezen (door de commerciële trucs kijken; voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst lezen)

De suikerbril Voedingswaardetabel: Voedingswaarde Per 100 g (of ml) Energie 387 kJ/92 kcal Vet 2.9 g Waarvan verzadigde vetzuren 1.9 g Koolhydraten 12.9 g Waarvan suikers 12.7 g Eiwitten 3.4 g Zout 0.14 g Voedingswaarde Per 100 g (of ml) Energie 387 kJ/92 kcal Vet 2.9 g Waarvan verzadigde vetzuren 1.9 g Koolhydraten 12.9 g Waarvan suikers 12.7 g Eiwitten 3.4 g Zout 0.14 g

De suikerbril Ingrediëntenlijst: Ingrediënten: volle yoghurt (= bron van melksuikers), suiker (= toegevoegde suikers), perzik (= bron van fruitsuikers), verdikkingsmiddelen, fructosesiroop (= toegevoegde suikers), kleurstof, aroma’s, zuurteregelaars. Ingrediënten: volle yoghurt (= bron van melksuikers), suiker (= toegevoegde suikers), perzik (= bron van fruitsuikers), verdikkingsmiddelen, fructosesiroop (= toegevoegde suikers), kleurstof, aroma’s, zuurteregelaars. Ingrediënten: volle yoghurt (= bron van melksuikers), suiker (= toegevoegde suikers), perzik (= bron van fruitsuikers), verdikkingsmiddelen, fructosesiroop (= toegevoegde suikers), kleurstof, aroma’s, zuurteregelaars. Van nature aanwezige suikers Toegevoegde suikers

Frisdranktaks? Gezondheidstaks? De suikerbril Frisdranktaks? Gezondheidstaks?

Conclusie Kijk niet naar de suiker, maar naar het product waar de suiker in zit. Vermijd vrije suikers zoveel mogelijk. Lees verpakkingen – weet wat je eet! Verminder je zin in zoet en gezond eten wordt gemakkelijker.

Nu is het aan jou!