Surrealisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het doen van eigen onderzoek
Advertisements

Kunststromingen.
History blz. 44t/m CVL.
Gelukssymbolen.
beeldanalyse Surrealisme frottage collage
“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie.
Een heilig leven leiden betekent:
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Hoe word je gelukkig ? Datum: Les 2 Ethiek – Hoe word je gelukkig – Les 2.
Moderne Kunst.
Psychoanalyse en psychologie
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
de tijd van burgers en stoommachines
Gemaakt door: Sean, Petra, Lize en Söfyan.
zelfstandig informatie zoeken: surrealisme
TEKST 13 SAMENWERKING IN HET ALGEMEEN
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Cultuur van het moderne
Als ontmoediging komt… Thema: Opwekking. De vraag Waar gaan we allemaal doorheen?
Achttiende en negentiende eeuw
NICOLE, BINTOU, MARYSIA. VWO 3
Moderne kunst In de 20e eeuw.
Powerpoint Christine Gedicht blauwhartje Hoop doet leven
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Lichtkracht een creatief project voor en mèt jou!
10 verschillende kunststromingen
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Herhaling 2 Kubisme, Futurisme, De Stijl, Constructivisme, Functionalisme, Bauhaus, Dada, Surrealisme, Nieuwe zakelijkheid,/ Magisch realisme.
Psychologieles 10 lesweek 10
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken Wat is kunst?
Paragraaf 6.2 Antwoorden.
Begrippen Koude Oorlog In verband brengen met elkaar of met bronnen.
SCHIJN EN WERKELIJKHEID ZIJN DROMEN BEDROG?. INTRO
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Oog voor de ander, oog voor jezelf
De vraag is je beste vriend
COMPOSITIE Wat is compositie?.
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
Psychologieles 10 lesweek 10
Expressionisme schilderkunst ( )
Surrealisme.
3. Maar zo zien we niet alles, en bovendien is het beeld vlak.
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
Module 2 : You’re beautiful
Het Potlood.
Sigmund Freud ( ) grondlegger van de Psychoanalyse
Zandtekening Genesis 13:14-16 “De Heer zei tegen Abram: ‘Kijk eens goed om je heen, naar het noorden en het zuiden, naar het oosten en het westen. Al het.
Serious Playground a teachers tool to teach art Inleiding/ introductie
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
de tijd van burgers en stoommachines
Luke van der Palen Paul Basten C4
Anders dan (o)pa & (o)ma
Arme(n van) Venus van Milo
Surrealisme.
Het Potlood.
Losse onderdelen die samen één geheel vormen
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Volksuniversiteit Zwolle
Mogelijke Jezusbeelden
REALISME Kunstenaars uit de romantiek proberen de werkelijkheid om te buigen naar droom- en/of ideaalbeelden. In het Realisme ontstaat een vorm van beschrijvende.
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
§1.3 Revolutie in Rusland In deze paragraaf leer je over:
Les 1. Let’s have a look Module 2 : Look at you!
Salvador Dalí.
Eigenaarschap.
Dromen dat het anders kan
BIJLAGEN SESSIE 2 TEAM(VEER)KRACHT
Transcript van de presentatie:

Surrealisme

Surrealisme, welke psycholoog kun je hiermee in verband brengen? Sigmund Freud http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157332/geschiedenis/item/927192/wie-was-freud Voorbeeld ter illustratie Opvallend in dit werk zijn de laden met knoppen van wit bont op het lichaam van Venus. Door deze te openen kan de verdrongen seksualiteit naar buiten, een verwijzing naar de psychoanalyse van Freud. Vgl. bank met lippen van Mae West Milo met laden (1936/1964) van Dalí

Lees de bron: Wat is volgens jou de relatie met het communisme? Het communisme heeft niet alleen invloed gehad op de kunsten in de Sovjet-Unie. De ideologie was eveneens belangrijk voor het surrealisme in Frankrijk. Droombeelden, vrije associatie en een nieuwe werkelijkheid waren de ingrediënten van deze kunststroming. Het doel: een surrealistische revolutie. Surrealisme: revolutie en werkelijkheid Gepubliceerd op: 22 februari 2013, auteur: Saskia Bekke-Proost Communisme is de ideale ideologie De kapitalistische westerse maatschappij zal moeten plaatsmaken voor een rechtvaardige, utopische samenleving waar geen kolonialisme, uitbuiting of oorlog meer is. Reactie op verschrikkingen Eerste Wereldoorlog!

Tegengestelde belangen! Waarom denk je dat de communisten zelf totaal geen waardering voor het surrealisme hadden? De surrealistische revolutie is een andere dan die van hen, waarin de strijd van de arbeiders centraal staat. De communisten volgen het socialistisch realisme. Hierin moet de kunst begrijpelijk zijn voor de arbeider en in dienst staan van de communistische revolutie.

Welk beeld weg? Magritte, 1964 Joseph Kosuth 1965 David Hockney - Three Chairs with a Section of a Picasso Mural, 1970. Acrylic on canvas

Reclame

Het Surrealisme, surrealistisch manifest, André Breton -de 'écriture automatique', het 'automatisch schrift' - het systematisch ontdekken van het onderbewuste, van dromen en van zwarte humor; - het uitbuiten van het toeval (de hasard objectif): het toeval brengt inderdaad, via spontaan opwellende beelden, de langs irrationele weg opgeroepen associaties tussen twee verschillende werelden teweeg.

2 stromingen, benoem verschil Veristisch surrealisme Absoluut surrealisme

Inspiratiebronnen Dromen Het onderbewuste

Uitgangspunt De zichtbare wereld is een belemmering voor het waarnemen van de echte werkelijkheid Verstand mag het onderbewuste niet sturen of beïnvloeden

Veristisch surrealisme Zichtbare werkelijkheid blijft herkenbaar Droombeelden, heel precies geschilderd Dali, Ernst, Margritte, de Chirico Rene Magritte,1929

René Magritte, 1959 http://www.youtube.com/watch?v=bWaBgNLjCmY Denk hardop: Wat zijn de surrealistische kenmerken in het filmpje van Hornbach? Let op de filmische middelen en hoe er met de werkelijkheid wordt omgegaan.

Rene Magritte, The rape, 1945, The son of man, 1964

Rene Magritte

René Magritte

Uitspraken Magritte "Ik schilder niet, ik Ik schilder om de gebruik voorwerpen die mijn beelden weergeven. Ik ben geen kunstschilder die mooie kleuren op doek zet of iets voor het oog maakt.” “Ik breng het denken in beeld en maak daardoor iets mysterieus." Ik schilder om de wereld een beetje beter te begrijpen', zei Magritte zelf. ‘Mijn werken zijn vaak geheimzinnig. Maar de wereld is ook zo geheimzinnig...'

Salvadore Dali, ´Persistence of memory (1931)´ Metamorfoses Je ziet dingen als in een droom: ONWAAR-SCHIJNLIJK

Salvadore Dali, De verzoeking van de Heilige Antonius Denk hard op: Benoem surrealistische kenmerken:

Giorgio de Chiroco

Giorgio de Chiroco, De onverwachte combinatie van een rubberen handschoen en een antiek borstbeeld vindt hij een nieuwe visie op de kunst, vrij van stereotiepe gewoontes van de geest.

Absoluut( abstract) surrealisme Geen herkenbare voorwerpen “Ontdekkingsreizen naar abstracte tekens” Miro, Tanguy, Masson Denk terug aan het manifest. Waar doet deze afbeel- ding je aan denken?

Yves Tanguy, Indefinite Divisibility 1942

André Masson, Verve 1938, Armor 1925

Huiswerk Zoek zelf 3 voorbeelden uit de reclame, een videoclip, strip, beeld, Platenhoes, fotografie of (teken)film, waarvan jij vindt dat deze surrealistische kenmerken vertoont. Schrijf erbij wat de kenmerken volgens jou zijn.