Examenopgave Havo M&O opgave 3

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Advertisements

20-03 Indelingen kosten.
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
EMZ2 H1 De functionele indeling
H1.3 prijsberekening detailhandel 23 november 2012
6.1 Wat wordt de prijs? Winkeliers mogen zelf weten voor welke prijs ze hun producten verkopen. Hoe berekenen ze die prijs? Wat hebben vraag en aanbod.
H 22: Brutowinstopslagmethode
Brutowinstopslagmethode
Agenda  Les 15  wkn 14 2e  hs 2.6 winst & verlies
kosten break-even-analyse grafisch
Nettowinstopslagmethode
TOTALE KOSTEN: Totale Constante Kosten = € 1000 Variabele kosten per eenheid = (1200 – 1000)/100 = € 2  TK = q.
Hoofdstuk 5 “Een eigen bedrijf”
Lesplanning 3.2 blz Binnenkomst Intro Nakijken 3.1, klaar? Dan alvast 3.2 maken Uitleg 3.2 Gezamenlijk lezen blz Zelfstandig werken,
6.2 Maak je winst? Wat is het verschil tussen omzet en afzet?
Hoofdstuk 11 Kostenstructuur.
Stap 3; Constant of Variabel?
Exploitatiebegroting Deel 2
5.1 Hoeveel kost dat? Afzet is het aantal producten dat een bedrijf verkoopt. Vermenigvuldig je de afzet met de verkoopprijs (excl. btw) dan weet je wat.
Economie H1 Omzet en winst Manager Handel.
Accountmanagement H2 Prognoses Junior accountmanager.
Kosten en break-even Filiaalmanager
Verkoopcijfers H1 Omzet en winst Eerste verkoper.
Hoe komt de verkoopprijs van een ijsje tot stand?
Break-even analyse Hoeveel moet ik minimaal produceren om geen verlies te maken?= p.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Toepassingen 5L week 8: ‘Op de markt’
Hoofdstuk 2 De winstmarge
Hoofdstuk 6 Productie.
Hoofdstuk 11 De Break-Even Afzet (BEA). Wat kost internet ? Vroeger moest je internetkosten betalen per minuut. Dat ging via een vorm van bellen. Joep.
HOOFDSTUK 9. TO, GO EN MO Totale opbrengst (TO) = Het aantal verkochte producten (afzet) x prijs (excl. btw) Gemiddelde opbrengst (GO) = Totale opbrengst.
Toegepast rekenen HEO Algebra. Rekenen met letters Bedrijf rekent €20 voorrijkosten en € 50 per uur voor arbeid. Kosten bedragen: €20 + € 50 * aantal.
Pag 137 t/m 143. Waar gaan we het vandaag over hebben? samenvatten vorige week / toets Prijsberekening in de detailhandel Maar nu eerst …….. Een filmpje.
Hoofdstuk 6 Productie en markt.
omzet, inkoopwaarde, bedrijfskosten en nettoresultaat
Peter van den Brink Guido Kool
Omzet-kosten-winst HAVO 3
Hoofdstuk 2 De winstmarge VWO 3
Lesbrief Vervoer H2.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom op dag 2 van Jong Ondernemen
verwarring begrippen omzet of winst
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Brutowinst en nettowinst
Hoofdstuk 11 De Break-Even Afzet (BEA) Les
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Vmbo 2 economie Goede producten?
HUISWERK: Boek M&O hoofdstuk 11, opgave (4 dus nog niet!)
Examenopgave Havo M&O opgave 1
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Omzet en inkoopwaarde.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
De brutowinstmethode  .
Welkom Havo/vwo 3..
Huiswerk: Hoofdstuk 11 m&o boek, opgave 1 Oefenopgave 2 (stencil)
Welkom 8 mei 2018.
Break-Even Hoofdstuk 11 M&O.
Afzet = Aantal verkochte producten
PRODUCEREN OMZET, AFZET, WINST.
Hoofdstuk Break-evenpoint
Bedrijfseconomie H3 Break-even Junior accountmanager.
Hoofdstuk Omzet, kosten, winst
Hoofdstuk Kosten indelen
Vakman ondernemer – Financieel plan
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Afzet is hetzelfde als de verkochte hoeveelheid
Extra uitleg H4 Domein Markten
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Rekenvaardigheid Winst en BTW.
Transcript van de presentatie:

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001.

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Onderwerp van deze opgave is de dekkingsbijdrage en de break-even-omzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Onderwerp van deze opgave is de dekkingsbijdrage en de break-even-omzet verkoopprijs – variabele kosten per stuk

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Onderwerp van deze opgave is de dekkingsbijdrage en de break-even-omzet omzet waarbij winst van 0,- behaald wordt

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001.

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Je vindt de verkoopprijs door … inkoopprijs + brutowinstopslag

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Je vindt de verkoopprijs door … inkoopprijs + brutowinstopslag € 8.- + 80% van € 8.- = ….

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Je vindt de verkoopprijs door … inkoopprijs + brutowinstopslag = verkoopprijs € 8.- + 80% van € 8.- = € 14,40

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001.

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Eerst moet de break-even-afzet berekend worden …

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. De formule voor de break-even-afzet = constante (bedrijfs)kosten verkoopprijs - variabele kosten per stuk = break-even-afzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 120.000 14,40 - 10,- = constante (bedrijfs)kosten verkoopprijs - variabele kosten per stuk = break-even-afzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 120.000 14,40 - 10,- = constante (bedrijfs)kosten verkoopprijs - variabele kosten per stuk = break-even-afzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Antwoord vraag 13 120.000 14,40 - 10,- = constante (bedrijfs)kosten verkoopprijs - variabele kosten per stuk = break-even-afzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 8 + 2 120.000 14,40 - 10,- = constante (bedrijfs)kosten verkoopprijs - variabele kosten per stuk = break-even-afzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 8 + 2 120.000 14,40 - 10,- = deze 14,40 – 10,- heet de dekkingsbijdrage

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 120.000 14,40 - 10,- = 27.273

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. 120.000 14,40 - 10,- = 27.273 x 14,40 = 392.731,20 break-even-afzet break-even-omzet

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001.

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Nettowinst = omzet – kosten bij 20.000 flessen

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Omzet 20.000 x 14,40 = 288.000 Kosten 20.000 x 10,- variabele kosten bij 20.000

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Omzet 20.000 x 14,40 = 288.000 Kosten 20.000 x 10,- + 30.000 constante kosten : 4 (per kwartaal !!)

Examenopgave Havo M&O 2001.1 opgave 3 In deze opgave wordt geen rekening gehouden met btw.   Een groothandel koopt en verkoopt uitsluitend het product Gloro. De verwachte inkoopprijs van Gloro is € 8.- per fles en de variabele bedrijfskosten zijn € 2,- per fles. De constante bedrijfskosten zijn € 120.000.- per jaar en zijn gelijkmatig over het jaar verdeeld. Voor de bepaling van de verkoopprijs van een fles Gloro gebruikt de groothandel een brutowinstopslag van 80% van de inkoopprijs. Voor het derde kwartaal van 2001 wordt een afzet van 20.000 flessen Gloro verwacht. 13. Bereken de verkoopprijs van een fles Gloro. 14. Bereken voor deze groothandel de break-even-omzet per jaar. 15. Bereken voor deze groothandel de verwachte nettowinst voor het derde kwartaal van 2001. Omzet 20.000 x 14,40 = 288.000 Kosten 20.000 x 10,- + 30.000 = 230.000 58.000