De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”"— Transcript van de presentatie:

1 Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”

2

3 Soorten kosten Constant
De kosten die niet* veranderen wanneer de productie of de verkoop verandert. vb. Afschrijvingskosten machine vast %-tage van de aanschafprijs/ huurkosten Variabel De kosten die wel veranderen wanneer de productie of de verkoop verandert. vb. grondstofkosten *Vraag: Wanneer veranderen constante kosten wel?

4 Productiecapaciteit Een bedrijf beschikt over productiemiddelen om zijn productie uit te voeren (grond,pand,machine).  Hiermee kun je een bepaalde productie realiseren (= productiecapaciteit)  Bepalend voor je constante kosten Pas als de productiecapaciteit verandert (lees nieuwe machine/pand) dan veranderen ook de constante kosten. Mate waarin je productie capaciteit benut noemt men de bezettingsgraad.

5 Constante kosten De kosten die er altijd zijn ook al is er geen verkoop of productie. Deze bestaan o.a. uit afschrijvingskosten en interestkosten van de productiecapaciteit. De constante kosten worden weergegeven met de letter “c”

6 Variabele kosten Variabele kosten per eenheid product worden weergegeven met de letter “v”. Proportioneel: De toename van de variabele kosten loopt gelijk aan de toename van de productie of verkopen. (vb: 3kg grondstof voor 1 product, 9kg voor 3 producten) Degressief: De toename van de variabele kosten is kleiner de toename van de productie of verkopen. (2m2 stof voor 1 jurk, 3,6m2 voor 2 jurken) Progressief: De toename van de variabele kosten is groter dan de toename van de productie of verkopen. (loonkosten per eenheid product bij overwerk)

7 Onderscheid in variabiliteit
PROPORTIONEEL DEGRESSIEF PROGRESSIEF TRAPSGEWIJS

8 Quitte spelen Een bedrijf speelt quitte wanneer:
Ofwel de omzet precies de kosten dekt: totale opbrengst = totale kosten, in formulevorm TO = TK Ofwel er winst noch verlies wordt gemaakt: de winst is dus nihil, in formulevorm TW = 0  break-even = kostendekking

9 Dekkingsbijdrage Het bedrag dat bij de verkoop van een eenheid
product beschikbaar is voor de dekking van de constante kosten. In formule vorm: p-v Totale dekkingsbijdrage in formulevorm: c = q ● (p-v) break-even is dus kostendekking! BEA = c / (p-v)

10 Functies: kosten en omzet
De totale kosten: (kosten van alle productiefactoren) TK = TVK + TCK ofwel TK = vq + c De totale omzet (geldopbrengst van de verkoop) geldopbrengst per stuk x verkochte stuks TO = pq

11 Grafisch: kosten en omzet
TO = pq TK = vq + c TVK = vq TCK = c Q aantal

12 Functies: break-even TO = TK dus pq = vq + c q = BEA
BEA = c / (p-v) (break-even-afzet) BEO = BEA ● p (break-even-omzet)

13 Grafisch: break-even € kosten Q / omzet TO = pq break-even-punt
TK = vq + c break-even-omzet Q aantal break-even-afzet = c / (p – q) verlies winst

14 Grafisch: BEP totaal € kosten Q / omzet TO = pq break-even-punt
TK = vq + c break-even-omzet TVK = vq TCK = c Q aantal break-even-afzet = c / (p – q) verlies winst

15

16 Opbouw van de verkoopprijs
Bij handelsonderneming: kostprijs = inkoopwaarde van de omzet


Download ppt "Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”"

Verwante presentaties


Ads door Google