De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brutowinstopslagmethode

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brutowinstopslagmethode"— Transcript van de presentatie:

1 Brutowinstopslagmethode
Omzetbelasting Verkoopprijsberekening Voorcalculatorische nettowinst Nacalculatorische nettowinst

2 Omzetbelasting Toegevoegde waarde
Belasting over de toegevoegde waarde. Drie btw-tarieven: 19% (gewoon: luxe) - 6% (verlaagd: primair) - 0% (vrijgesteld: noodzakelijk als onderwijs en ziekenzorg) Toegevoegde waarde LET OP: BTW-sommetjes zijn niet moeilijk. Het is een kwestie van goed lezen wat er gegeven en wat er gevraagd wordt! De waarde die een bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde…. (dus verkoopwaarde min inkoopwaarde)

3 Af te dragen btw... Over verkopen dient de ondernemer btw in rekening te brengen. Over inkopen kan de ondernemer btw verrekenen. De ondernemer dient dus af te dragen: in rekening gebracht min te verrekenen! Wanneer de ondernemer een product verkoopt voor € 119 inclusief btw en dat product heeft ingekocht voor € 59,50 inclusief btw, dan dient de ondernemer af te dragen € 9,50! Want in verkopen € 19,00 btw in rekening gebracht en bij inkopen € 9,50 btw te verrekenen dus btw af te dragen € 9,50

4 BTW formules BTW er bij  x 1,19 BTW er uit  : 1,19
De verkoopprijs is eigenlijk de prijs waarvoor de ondernemer verkoopt en dus exclusief btw. De verkoopprijs inclusief btw heeft doorgaans andere benamingen zoals: factuurbedrag, consumentenprijs of winkelprijs. Let goed op wat er gevraagd wordt! Valkuil: bij winstberekeningen altijd uitgaan van bedragen exclusief btw. Waarom? Omdat de btw door de ondernemer afgedragen moet worden en dus nooit deel uit kan maken van zijn winst.

5 Verkoopprijs berekenen brutowinstopslagmethode
De brutowinstopslag dient voor het dekken van kosten en het behalen van winst. (= grove methode!) LET OP bw-opslag als % van de inkoopprijs ex.btw (=100%, dus verkoopprijs is % boven de 100) of bw-opslag als % van de verkoopprijs ex.btw (=100%, dus inkoopprijs is % onder de 100) Goed lezen wat er van de brutowinsopslag gegeven wordt. Waarvan wordt deze afgeleid!

6 Nettowinst Omzet = afzet (aantal) x verkoopprijs LET OP: omzet is altijd exclusief btw! Bedrijfskosten = inkoopkosten + verkoopkosten + algemene kosten. Een andere naam voor de laatste twee = “overheadkosten” Vandaar in het boek op p334: De kosten van een handelsonderneming bestaan uit de inkoopkosten plus de overheadkosten. Nettowinst over een periode = brutowinst over dezelfde periode - de kosten over die periode.

7 Voorcalculatie “Verwacht”= “Begroot”
* Overheadkosten = verkoopkosten + algemene kosten Andere weergave: zie p 337

8 Nacalculatie “Gerealiseerd”= “werkelijk”
* Overheadkosten = verkoopkosten + algemene kosten Andere weergave: zie p 341

9 Analyse Resultaat heeft geen teken + of - omdat het positief, maar ook negatief kan zijn! Resultaat = werkelijk - verwacht Als de werkelijke omzet groter is dan de verwachte is het resultaat positief Als de werkelijke inkoopwaarde van de omzet groter is dan verwacht dan is het resultaat negatief enz… Begrote nettowinst +(verschil nettowinst) = Werkelijke nettowinst De werkelijke nettowinst is natuurlijk sneller te berekenen door meteen met alle werkelijke bedragen te rekenen! Je moet de nettowinst wel op twee manieren kunnen berekenen omdat je via de analyse moet kunnen aantonen, dat je geen rekenfout hebt gemaakt!

10 Nog vragen? Dan aan de slag!


Download ppt "Brutowinstopslagmethode"

Verwante presentaties


Ads door Google