Voortekenen naderende geboorte

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Narcose door middel van een prikje
Advertisements

Veemarkt Utrecht Dier en Recht
De vereniging staat voor keuzes groei is mooi maar groei is lastig.
Een meisje van 16 gaat voor het eerst naar de disco.
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
Konikpaarden Van:Jantine Brouwers.
Pony’s, paarden en paardrijden
Sound on Mary lou.
Stomme hond. Zelf Klikken Een slager is druk aan het werk in zijn winkel. Hij merkt dat er een hond in de winkel zit en jaagt die weg. Enkele minuten.
Kijk, dit is C.V.I..
Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Het paard Door Femke en Lizzy.
Boekbespreking van: Damon Dekker.
Voorbereiding post 3 Even schrikken Groep 7-8.
Sjakie en de chocoladefabriek
Hoofdstuk 3 Wereld: stedelijke gebieden in de VS Paragraaf 4
Kijk, dit is nachtblindheid
Kijk, dit is staar.
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Rhesusveulen ‘bloedziekte’ Neonatale isoerythrolysis bij het veulen
Vorige keer….
Een bezoek aan de dierentuin !. Man en vrouw gaan samen een dagje uit naar de dierentuin...
Aanpak problematisch gedrag
HOE VOELT HET OM ZELF EEN MANTELZORGER TE ZIJN?. Oefening:  Aan iedere deelnemer wordt een bepaalde rol toegekend, waarvan 1 persoon de mantelzorger.
Sound on Mary Lou.
Spreekbeurt van Tayissa en Alicia
Verstoppertje spelen in het bos
T.O. Aalders Huisarts i.o. Vumc huisartsopleiding
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Van mis-handelen naar relationeel handelen Systemische psychotherapie bij fysiek geweld in paarrelaties van Lawick, J., (2003). Van mis-handelen naar relationeel.
ICD ICD = implanteerbare cardioverter defibrillator Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie en kamerfibrilleren.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Basisstof 11: Erfelijkheids onderzoek. Taaislijmziekte is een ernstige, erfelijke ziekte. Bekijk de onderstaande stamboom. Is taaislijmziekte een dominante.
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
AREND AUTO Job, Floor en Elif. INHOUD Foto’s, filmpje (vlog) en geluidsopname SAMMENVATTING EN QUIZZ `
UIT LIEFDE VOOR DE AARDBOL. Positieve teksten over : Vuur, Aarde, Lucht en Water Kleuters.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
Ouderavond
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
Stomme hond. Zelf Klikken.
Bouw aan je veerkracht.
Zuchten. Zuchten Zuchten Als bidden zuchten is… De schepping zucht. En wij zuchten met de schepping mee. Het nieuwe leven is er nog niet. Soms weet.
‘Meester, nu u een bril draagt lijkt u net op een docent’ Meester Bart
Het oor.
Beste vrienden, Dit zal mijn laatste mail zijn.
Wij zijn FLEX Finn Megan Anouk Nina
Dierlijke productie Leereenheid 3 Geboorte.
Groep 11 | Chayenne, Charity, Sheetal en Jayani
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Stijlfouten.
Omgaan met een rollator
Contact maken en contact houden
Verkleden De wortel Letters van chocola De maan.
Thema Zintuigen.
Vasovagale collaps Pijnlijk been
Voortplantingsorganen
Hier kan je kort je verhaal vertellen
HERKENNEN VAN CRANIOSYNOSTOSE
Vererving van kwantitatieve kenmerken
De geboorte Een normale geboorte verloopt in drie fasen;
Gebruik van SNP-merkers in fokwaardeschatting
Groeihormoon-stoornis..
de groeiende vereniging staat voor keuzes
Transcript van de presentatie:

Voortekenen naderende geboorte

Het voorspellen van de dag en tijd waarop het veulen geboren zal worden, blijft bij paarden lastig. Er zijn wel een paar kenmerken die ons hierbij kunnen helpen; De toegenomen buikomvang Verslappen van de banden Zucht (zwelling) onder de buik Zwelling van de uier Voortekenen

Toegenomen buikomvang Toegenomen buikomvang, een teken dat weken voor de geboorte bij de meeste merries overduidelijk is. Bij merries die meerdere veulens hebben gehad, is de toename vaak duidelijker. Deze merries krijgen van achter gezien een peervormige buik. Bij merries die voor het eerst veulenen valt het minder op. Toegenomen buikomvang

Verslappen van de banden Banden vormen verbinding tussen bekken en heiligbeen. Verslapping is nodig, zodat veulen voldoende ruimte heeft tijdens de uitdrijving. Uitwendige geslachtsopening verslapt vaak ook, om dezelfde redenen. Is zichtbaar, omdat het lijkt als of de staartbasis hoger is komen te liggen. Het is goed te voelen aan het weefsel naast de staartbasis, dit voelt weker en slapper. Verslappen van de banden

Zucht Sommige merries vertonen zucht. Zucht = zwelling onder de buik. Zucht oftewel oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Merrie heeft hier geen last van Te herkennen aan; het feit dat als je met een vingertop een putje in de zucht drukt, deze even blijft staan. Zucht

Uier Meest betrouwbare informatie. Uier zwelt, omdat hij vol loopt met biest. Uierhuid begint vaak te glansen, er staat spanning op. Biest komt via de opening van de spenen naar buiten; ‘kegelen’. Eiwitrijke biest stolt, omdat hij met buitenlucht in aanmerking komt; harsdopjes. Harsdopjes wijzen vaak op een naderende geboorte Bovenstaande gebeurt lang niet bij alle merries! Uier

Gedrag De geboorte is vaak ook aan het gedrag af te lezen. De merrie loopt ongeduldig rondjes Is luidruchtig en nerveus. Merrie gaat vaak liggen en staan, neemt regelmatig een plashouding aan. Als ze gaat liggen, legt ze haar hals plat op de grond en steekt haar hoofd uit, dit is anders dan bij rustende paarden. De bovenstaande gedragingen kunnen een aanwijzing zijn, bij sommige merries zie je er maar een paar en bij andere merries zie je geen enkel teken. Gedrag