De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Contact maken en contact houden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Contact maken en contact houden"— Transcript van de presentatie:

1 Contact maken en contact houden
Blijf binnen het gezichtsveld en houdt oogcontact Iemand met dementie wil je graag kunnen zien Richtlijnen bij communicatie met mensen met dementie

2 Contact maken en contact houden
Benader iemand met dementie niet van achteren Dit veroorzaakt vaak een schrikreactie, omdat voor iemand met dementie achter hun rug “niets meer bestaat”

3 Contact maken en contact houden
Zorg ervoor dat je de aandacht vast blijft houden Bijvoorbeeld door even aanraken of door te zeggen: “Kijk maar even naar mij” Zonder aandacht van iemand met dementie valt jouw verhaal uiteen.

4 Contact maken en contact houden
Neem, zo mogelijk, de ooghoogte aan van de ander. Of beter nog, maak je kleiner, zodat iemand met dementie op je neer kan kijken.

5 Contact maken en contact houden
Neem even de tijd, voordat je met een handeling begint. Kijk samen ergens naar. Raak de ander even aan. Lach naar de ander. Dit heet “Afstemmen”

6 Contact maken en contact houden
Praat niet harder dan nodig. Luid spreken voelt voor iemand met dementie vaak als: “Je bent boos op me”

7 Contact maken en contact houden
Praat niet met de stem van “de Kleuterjuf”. Dit kan aanvoelen als kleinerend of boos. Praat liever met een zachte, lage stem. Dit voelt als vertrouwd en behaaglijk.

8 Contact maken en contact houden
Praat langzaam. Mensen met dementie hebben vaak al zoveel moeite om je te volgen.

9 Contact maken en contact houden
Gebruik korte en duidelijke zinnen. In een zin, waarin je meerdere onderwerpen gebruikt raakt de ander het spoor bijster.“Ik kom u helpen met eten, dan kunt u daarna even gaan slapen”

10 Contact maken en contact houden
Gebruik zoveel mogelijk heldere en concrete taal.

11 Contact maken en contact houden
Sluit aan op het woordgebruik van de ander. Gebruik zijn/haar sleutelwoorden. Je “papegaait” dan een woord dat de ander in gesprekjes vaak gebruikt.

12 Contact maken en contact houden
Stel geen meerkeuze vragen. Naarmate het ziekteproces vordert vinden mensen met dementie het steeds lastiger om keuzes te maken. Dit kost hen erg veel moeite en energie. Vaak kunnen ze de afweging niet meer maken.

13 Contact maken en contact houden
Ondersteun je woorden met herkenbare signalen. Mensen met dementie vinden het vaak lastig om betekenis aan woorden te geven. Herkenbare signalen (eet- of drinkgebaar) begrijpen ze beter.

14 Contact maken en contact houden
Wees alert op non-verbale signalen van de ander. Zij vinden het vaak moeilijk om de juiste woorden te vinden. Ze gebruiken dan vaak gezichts-uitdrukkingen of handgebaren om iets duidelijk te maken.


Download ppt "Contact maken en contact houden"

Verwante presentaties


Ads door Google