Visie mediawijsheid KB

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

‘t Schrijverke Zoetermeer
Wetsvoorstel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Technische briefing OCW 25 april 2013 KB Den Haag.
Moderne stadsbibliotheek én Communicatiehuis van en voor de (Nederlandstalige) gemeenschapsvoorzieningen in Brussel Gemeenschappelijk initiatief van VGC.
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Implementeren doe je samen
Mede mogelijk gemaakt door schoolbieb.nl voor het primair onderwijs Naam datum.
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Organisatie van het onderwijs in bibliotheek 2Bergen
Vrije-CLB-Koepel vzw Driemaal Taal Kansenbevordering in de hedendaagse CLB- praktijk taalstimulering
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
“Let’s talk about you & me”
Samen werken aan een gezonde regio!
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Onderwijsproject: “Natuurlijk Bewegen”. Oprichter heeft in 1999 de opleiding HBO Fysiotherapie succesvol afgerond en vervolgens jaren ervaring opgedaan.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Naar een nationale digitale bibliotheek Bas Savenije 21 oktober 2014.
hdm Topclub in de maatschappij
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
 Website Sint Liborius vormgeven en vullen  Pagina beheren  Foto’s plaatsen Website over mediawijsheid op Sint Liborius  Theorie mediawijsheid  Leerlijn.
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Ambassadeurs 29 augustus Agenda Mededelingen Digitale werkplaats Ambassadeurs (Hester) Bijeenkomst met RvT over cultureel ondernemerschap.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Solliciteren: wat wil ik?
Samen aan de slag voor verbreding Resultaten van een interactieve werksessie Op 2 november 2015 Jos Debeij Samen aan de slag voor verbreding - een interactieve.
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Welkom In het nationaal gevangenismuseum. op eigen kracht.
De maatschappelijke betekenis van musea Onderzoek, publicatie en implementatie.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Bibliotheekbeleid gemeente Nuth Eén gecertificeerde bibliotheek.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Ontmoeten, inspireren en genieten bedrijfsplan Dordrechts Museum en Simon van Gijn 24 maart 2009.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
Wie vindt er beter wat ze zoekt? Volwassenen (bij genoeg knoppenkennis) Vinden beter wat ze zoeken. Letten beter op betrouwbaarheid van wat ze vinden.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
<plaats en datum>
Voor de leerkracht INLEIDING
De openbare bibliotheek als huis van de mediawijsheid in 2027
Campagne taalvaardigheid
De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
ViaVia Info-presentatie
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
‘Ontwikkelen doen we samen’
Dé Vlaamse beroepsvereniging voor lerarenopleiders
Beschermd Wonen Opgave Thuis in de wijk
Niet praten over maar met burgers en cliënten
Nadere uitleg gewenst()
Curriculum.nu: veranderingen in het (economie)onderwijs
Samenwerken aan veiligheid voor het hele gezin
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
<plaats en datum>
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Team charter Instrument.
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Bibliotheek en erfgoed
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Transcript van de presentatie:

Visie mediawijsheid KB 2016-2018 Maaike Toonen 14 maart 2017 Ik zal heel kort iets vertellen over de visie mediawijsheid, maar ik wil eigenlijk vooral met jullie en met de Raad voor Cultuur in gesprek om te kijken of we een gezamenlijke ambitie kunnen formuleren.

Aanleiding Technologische ontwikkelingen Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatorische ontwikkelingen binnen het Bibliotheekstelsel

Een visie die aansluit op de in slide 1 genoemde ontwikkelingen Doelstellingen visie Een visie die aansluit op de in slide 1 genoemde ontwikkelingen Een visie die aansluit op de missie en visie van de KB De visie dient als handvat voor openbare bibliotheken om hun lokaal beleid te formuleren De visie geeft houvast voor de te kiezen doelgroepen De visie dient als kader voor de KB om haar concrete uitvoeringsplannen op het gebied van mediawijsheid per doelgroep vorm te geven De visie geeft houvast aan de te kiezen doelgroepen en daarnaast geeft de visie aan welke rol je zou kunnen pakken op dit terrein. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dát bibliotheken een grote rol kunnen spelen op dit terrein. Bovendien wordt dit ook nog eens genoemd in de wet.

Mediawijsheid binnen de wsob Lezen & literatuur: taalvaardigheid als voorwaarde voor mediawijsheid (m.n. informatievaardigheden) Kennis & informatie: het bieden van objectieve, betrouwbare en pluriforme informatie in de hedendaagse information overload Ontwikkeling & Educatie: vergroten van mediawijsheid binnen de context van het onderwijs Verschillende rollen van de bibliotheek De rollen die wij onderscheiden zijn die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Warenhuis heeft betrekking op de collectie en de rol van de bibliotheek om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. De rollen die wij onderscheiden zijn die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Warenhuis heeft betrekking op de collectie en de rol van de bibliotheek om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Wegwijzer slaat op het feit dat de bibliotheek mensen de juiste vaardigheden kan aanleren om om te gaan met al deze verschillende informatiebronnen. Werkplaats tenslotte slaat op het feit dat bibliotheken de plek kunnen zijn waar kinderen en volwassenen leren, creëren en kennis vergaren.

Warenhuis -> uitbouw nationale digitale jeugdbibliotheek Ondertussen is de KB ism SPN bezig om de 3 w’s uit te rollen in het land. Mbt het warenhuis werken we aan de nationale digitale jeugdbibliotheek die als aanvulling dient op de lokale collectie.

Wegwijzer tools informatievaardigheden De wegwijzer-functie wordt verder geïntegreerd binnen dBos en dient ook verder uitgerold te worden in het land.

Werkplaats -> pilots Fablabs Mbt werkplaats zijn we dit jaar een aantal pilots gestart onder meer ism Rijnbrink en Frysklab die we in 2018 verder willen gaan uitrollen. Maar goed, waar ik het dus met name met jullie over wil hebben en ook met de RvC, en dat sluit ook aan bij de titel van onze sessie is: wat zijn onze gezamenlijke ambities voor de toekomst? De samenleving telt ongeveer 1,6 miljoen digibeten en zo’n 2,5 miljoen ll. Ik ben van mening dat wij als bibliotheeksector een grote bijdrage kunnen leveren aan het dichten van deze kloof. Leesbevordering ter voorkoming van achterstanden op het gebied van taal en mediawijsheid voor het voorkomen van achterstanden op het gebied van digivaardigheid. Dus mijn vraag aan jullie is: heo kunnen we met z’n allen massa maken zodat we die kloof kunnen dichten en hoe gaan we dat dan doen (bv. met name via het onderwijs of ook daarbuiten?) Wat is daar voor nodig? Zowel lokaal als landelijk en met welke partners gaan we dit doen?

Vragen? Maaike.toonen@kb.nl