Start na de herfstvakantie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

De muziekdocent als ondernemer
Case Knab Nationaal NPS Event 2014
in de bovenbouw van HAVO en VWO
Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
Management & Organisatie
Europese samenwerking
Overheidsfinanciën Klik om verder te gaan.
Verslaglegging Wat hebben we geleerd.
Ik hou van Holland spel!.
Ethiek There are other ways to tell you wrong from right.
Samenvatting Intro Samenvatting:
Lesplanning Binnenkomst Intro Bespreken proefwerk Uitleg docent 2.3
Vraag Welke uitgaven zijn in 2012 begroot voor de sector waar jullie casus deel van uitmaakt? Wat is het doel van goede openbare financiën?
Economie in de bovenbouw
Voorbereiding op toets H13 Klas: 4G
Ster van Succes.
Platform Uitkeringsgerechtigden Reeuwijk-Bodegraven Cliëntenorganisatie WWB, IOAW, IOAZ, WSW Jan Bouwens, 1 oktober 2013.
Hoofdstuk 1 Geld en Welvaart
Vraagstukken: intrest
1 Michiel Verbeek November 2014 Waarom gaat de economie niet een beetje beter?
Meer inzicht en grip op financiële redzaamheid. Programma Welkom Inleiding Voorstelrondje Armoede/schulden Signaleringslijst Financien Afronding.
Waarom kies je dit vak in de bovenbouw?
Rekenen met negatieve en positieve getallen
Wat voor inkomen heb je & waar blijft je geld?
Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s-Hertogenbosch 14 oktoer 2015, Raad van Advies Van, voor, door en met ondernemers van de binnenstad Vul svp de enquête.
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Invullen van de tevredenheidspeiling door ouders via het Ouderportaal.
1. EVEN VOORSTELLEN… LEERDOELEN Je weet wat een bank is en doet. Je kent de (financiële) gevolgen van rood staan, kopen op afbetaling en een lening afsluiten.
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
Programma 1 Onderwijs, werk en Inkomen 1e ijkpunt voorjaar 2010 jaarrekening 2009, 4 maandsrapportage, stadsmonitor (en meicirculaire)
UITGAVEN VAN DE OVERHEID RIJKSBEGROTING EN MILJOENENNOTA H. Kramer Docent economie
Economische en budgettaire situatie Aruba 6 januari 2009.
1 Mijn Geldzaken. EVEN VOORSTELLEN… Na vandaag… Weet je wat een bank is en doet. Weet je waarom inzicht in je bankzaken belangrijk is Ken je de (financiële)
Kosten sociaal domein 2015 COMMISSIE SAMENLEVING 29 MAART 2016.
BIGTIRE Ommen Inzicht in de financiële positie en in het financieel handelen van de gemeente Ommen.
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Financiën 3 decentralisaties
Management & organisatie
Economie.
Mijn doel is om taboes te doorbreken, schulden te verminderen en sparen cool te maken voor zoveel mogelijk jongeren.
Welkom havo 4..
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
Welkom havo 4..
Beste Havo 4..
Welkom havo 4..
Vmbo 2 economie Overheid overbodig?
Economische Dimensie – 3.1 Economisch burgerschap
Welkom havo 4..
Info avond Kunskapsskolan klas 1
What will you do to change the
Management & organisatie
Begroten & Budgetteren
Doel: De leerling kan, aan het einde van de les, benoemen hoe blootstelling en interpretatie van invloed zijn op het koopproces van de consument. Ook kan.
Voorlichting profielen
Welkom Havo/vwo 3..
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Voorlichting profielen
Beste ath 4..
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
H3-7 De overheidsfinanciën
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Voorlichting Keuzemiddag 3 havo
SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk.
Vicieuze cirkel Economie: buitenland.
De overheid stimuleert Plannen van de regering
Voorlichting profielen
Voorlichting profielen
Transcript van de presentatie:

Start na de herfstvakantie Presentatie Economie Start na de herfstvakantie

Presentatie De bedoeling is dat je in deze presentatie de dagelijkse praktijk koppelt aan economische theorie. Selecteer een artikel uit de krant, tijdschrift of van internet Dit artikel moet actueel zijn, dat betekent dat het niet ouder mag zijn dan een week Jij geeft een presentatie van 5-10 minuten over dit artikel, inclusief discussie met de klas Deze presentatie wordt beoordeeld en telt 2x mee in je eindbeoordeling

Waarop wordt de presentatie beoordeeld? Actualiteit Duidelijke beschrijving van het onderwerp Uitleg van economische begrippen die in het artikel staan Uitleg over waarom artikel economisch is Verklaring van het probleem Eigen mening over het probleem Betrekken van de klas, interactie Presentatievaardigheden Gebruik hulpmiddelen

Voorbeeld Presentatie Economie

Beschrijving onderwerp In dit artikel wordt gekeken naar (de ontwikkeling van) het spaargedrag van de Nederlandse consument

Omschrijving probleem Veel Nederlanders staan “rood op de bank” en krijgt betalingsherinneringen. Hieraan zijn vaak kosten verbonden waardoor het probleem nog groter kan worden. Hoe heeft dit probleem zich het afgelopen jaar ontwikkelt?

Uitleg economische begrippen Rood staan negatief saldo op lopende bankrekening (=schuld aan de bank) Betalingsherinnering Een herinnering die de bank verstuurt aan mensen die een negatief saldo hebben om het tekort aan te vullen. Ministerie van Financiën Ministerie dat zich bezighoudt met de financiën van het land (en dus ook de burgers): de begroting, de belastingen en de staatskas Loondienst Mensen die in dienst werken van een baas, in tegenstelling tot zelfstandig ondernemer Niet werkenden Mensen die niet werken, dit zijn mensen die of werkloos zijn of er voor kiezen niet te werken Spaarpotje Potje waarin mensen het positieve overschot van inkomsten en uitgaven instopt.

Waarom is artikel economisch? Dit artikel is economisch omdat in dit artikel ingegaan wordt op het bestedingspatroon, de inkomsten en uitgaven, van diverse Nederlandse consumenten. Het artikel probeert ook te duiden of hierin patronen zijn te herkennen en wat dat financieel concreet inhoudt.

Eigen mening De financiële crisis heeft invloed op de werkgelegenheid en de werkloosheid. Dat betekent dat meer mensen geldproblemen krijgen. Daarom had ik verwacht dat meer Nederlanders vaker rood zouden staan. De cijfers in het artikel laten echter een tegengestelde ontwikkeling zien. Mijn mening is dat de Nederlander beter met zijn geld kan omgaan dan ik verwacht had.

Vragen aan de klas Wie heeft er wel eens rood gestaan op zijn bankrekening? Hoe vaak komt dit voor? Is dit het afgelopen jaar veranderd?