BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Ondernemen in de praktijk
Ouders en Kinderen Centraal
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
“Kansen benutten” handvatten een emancipatorisch jeugdbeleid
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Mensen maken de wijk Herijking wijkgericht werken Wim Kemp Wethouder voor welzijn, onderwijs, cultuur en wijkontwikkeling 10 december 2010.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Het belang van een structurele aanpak. De rol van de overheid  Doel: vooropstellen van mentaliteitsverschuiving  Taak van het sociaal werk + de overheid.
Aandachtspunten vanuit een categoriale voorziening
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Anderstalige nieuwkomers in centrumsteden (basis- en secundair onderwijs) - resultaten bevraging centrumsteden en LOP’s -
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
VERWEVING van THUISZORG & OUDERENZORG in het Vlaamse woonzorgdecreet
Rookstopcursus voor jongeren
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
Beleidsinformatie Jeugd
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
Administrateur-generaal
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
De werkingen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (=WMKJ) Made by: Charlène Vandorpe 1 Ba SW b Informatievaardigheden: SADAN- opdracht.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Verwijzen naar kookboek.
Forum Ondernemend hoger Onderwijs
Progressief universalisme
Sterk met je eigen sociaal netwerk
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Wereldspelers: een verhaal
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Loopbaan in eigen handen? We werken er aan!
Groot Forum 05/02/2018.
Lokaal loket kinderopvang
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Versterken positie van ervaringsdeskundigen binnen de organisatie
Model academiereglement deeltijds kunstonderwijs
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Vermaatschappelijking van zorg
Naar een stad waarin iedereen meedoet
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Lokaal loket kinderopvang
Sterk met je eigen sociaal netwerk
Start to Buurtsport David Nassen - directeur ISB
Transcript van de presentatie:

BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers

MAATSCHAPPELIJKE CONTEXT NAAR BELEIDSAANBEVELINGEN HET PROJECT WERELDSPELERS MAATSCHAPPELIJKE CONTEXT RECHT OP VRIJE TIJD Gezinnen én NMBV kwaliteitsvolle integratie is nodig Sociaal netwerk opbouwen Jongeren jong laten zijn Kansen bieden VAN HET PROJECT NAAR BELEIDSAANBEVELINGEN Weekends & lokale verankering Leren uit ervaringen Toolkit Staffers gebruiken allemaal zelfde sjabloon met min of meer dezelfde opbouw Aandachtspunten: max 10 slides! Korte kernboodschappen, geen lange zinnen! Opbouw volgens inleiding-midden-slot: van waar komt het (bondige historiek), stand van zaken nu en inhoudelijke toelichting, vragen aan vergadering en beslissing! Stel aan de hand van vragen je ppt op. Vraag je op voorhand af wat je wil bereiken en geef dit aan in je ppt. Goedkeuring Discussie input. Presentator komt naast voorzitter zitten/staan! Voorzitter modereert de discussie! Randvoorwaarden Rechten zijn complementair

TOEGANKELIJKE INFORMATIE Op maat van jonge nieuwkomers en hun gezinnen Over het belang van vrijetijdsbesteding, het aanbod in de buurt en hoe ze hieraan kunnen deelnemen

DUIDELIJKE TOEWIJZING VAN ROLLEN Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden van brugfiguren en begeleiders? Tools zodat jonge nieuwkomers kennismaken met de brede waaier aan mogelijkheden

OPLEIDING EN INFORMATIE Opleiding en informatie voor aanbieders van (lokale) vrijetijdsinitiatieven over hoe ze jonge nieuwkomers kunnen verwelkomen Versterk hen in het verwerven van interculturele competenties

KWALITEITSVOLLE BEGELEIDING Voorzie een sterke pedagogische visie en kader voor alle opvangstructuren Investeer in voldoende en kwaliteitsvolle begeleiding die ook tijd en ruimte krijgt voor het aspect vrije tijd

KWALITATIEF WONEN Vrijwaar het recht op kwalitatief wonen voor jonge nieuwkomers waarbij aandacht gaat naar continuïteit en het beperken van verhuizen

BETREK NIEUWKOMERS IN WAT JE DOET Doe niet enkel iets voor nieuwkomers, doe het mét hen Betrek de stem van deze jongeren in het politiek en maatschappelijk debat

VOLDOENDE BUDGETTEN Voorzie voldoende budgetten voor individuele vrijetijdsbesteding van alle jonge nieuwkomers zorg voor uniformiteit in de besteding van de budgetten binnen de opvangstructuren

ONDERSTEUN LOKALE VRIJETIJDSINITIATIEVEN Ondersteun lokale vrijetijdsinitiatieven om te werken met jonge nieuwkomers binnen de aanwezige draagkracht Voorzie structurele financiering voor een gedifferentieerd vrijetijdsbeleid

BETERE COÖRDINATIE Een betere coördinatie op Federaal, Vlaams en lokaal niveau over alle bevoegdheden die inzetten op de integratie van jonge nieuwkomers heen

SAMENWERKING OP LOKAAL NIVEAU Maak werk van samenwerkingen op lokaal niveau ter promotie en ondersteuning van vrijetijdsbesteding voor jonge nieuwkomers Zorg voor een goede afstemming met de jeugddiensten, die een belangrijke rol kunnen spelen bij de lokale zoektocht naar een aanbod op maat.

BEDANKT VOOR JULLIE AANDACHT!