VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Advertisements

De quiz bestaat uit 13 vragen.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
4.3 Politieke stromingen.
Omgaan met geschiedenis
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
4.1 De Pruikentijd.
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Achttiende en negentiende eeuw
Politiek.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Introductieles: politiek
Introductieles: politiek
DE KLASSIEKE OUDHEID DE ONTWIKKELING VAN HET WETENSCHAPPELIJK DENKEN EN HET DENKEN OVER BURGERSCHAP EN POLITIEK IN DE GRIEKSE STADSTAAT.
Wetenschappelijke revolutie
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Aantekeningen paragraven
Tijd van pruiken en revoluties,
-Wat moet je weten aan het einde van de les?
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Tijd van jagers en boeren
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
HOOFDSTUK 2: REVOLUTIES
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
4.1 de Pruikentijd.
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen
Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat
Thema 2: De rechtsstaat.
Welke gevolgen hebben de voorstellen uit het Turks referendum?
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Wetenschappelijk denken Oudheid Filosofisch denken
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
Verlichting V5.
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
2. De ondermijning van het Congres van Wenen
De WEtenscHappelijke revolutie
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
CRIMINALITEIT.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Democratie en Dictatuur
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.

Wetenschappelijke revolutie Kritisch nadenken in 16e eeuw Nieuwe manier van denken en kijken krijgt in de 17e eeuw een theoretisch kader Wetenschappelijke revolutie Rationalisme Empirisme 18E Eeuw Verlichting Vertrouwen op eigen verstand / Ratio Gebruiken geen argumenten op basis van traditie, geloof en schrijvers uit de oudheid

Verlichte denkers stellen vragen bij “vanzelfsprekendheden” Verlichting Verlichte denkers stellen vragen bij “vanzelfsprekendheden” Geloof ? Samenleving ? Bestaan van God en de rol van de kerk in de samenleving Absolute macht van de koning

Vertrouwen op eigen verstand (ratio) Verlichting Vertrouwen op eigen verstand (ratio) Geloof Geloof is niet logisch is te verklaren, toch blijven verlichters geloven. Wereld is machine die door God is ontworpen en in werking is gezet. God speelt geen rol in verloop van dagelijkse gebeurtenissen. Combinatie van rationalisme met een mechanisch wereldbeeld. Deisme: God is geen persoon maar bestaat in natuurlijke processen.

Vertrouwen op eigen verstand (ratio) Verlichting Vertrouwen op eigen verstand (ratio) Samenleving: Mensen opvoeden en scholen tot rationele burgers Europees superioriteitsgevoel Rechtspraak Lijfstraffen zijn onbetrouwbaar en irrationeel Geschiedenis proces van voortuitgang. Primitieve volken zijn onderontwikkeld.

Samenleving Taak: mensen opvoeden en scholen tot rationele burgers John Locke: Jean Jacques Rousseau Montesquieu Sociaal Contract. Contract tussen volk en regering. Bij misstanden mag het volk in opstand komen Volkssoevereiniteit Trias Politica. Scheiding der machten Regering is uitvoerder van de gezamenlijke wil van de burgers. Om machtsmisbruik te voorkomen moet de macht worden verdeeld over 3 organen. Wetgevende Uitvoerende Rechtsprekende Alle mensen hebben van nature rechten: Leven Bezit Vrijheid