Integraal veiligheidsplan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen groeien… naar een leefbare gemeente Zundert Zeker nu ! Verder werken aan ambities met realiteit.
Advertisements

Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
01/01/2008 Burgerwaarderings- onderzoek 2009 Gorcumse meetlat Raadsbijeenkomst 10 maart 2009.
Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan uit de startblokken
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Onderzoek naar Veiligheid Een basis voor het veiligheidsplan
Presentatie herijking VVP, openRAADhuisavond 9 oktober Naar een herijking van het VVP Verkenning van dilemma’s en opgaven.
Agenda voor een Nationaal Programma Preventie NPP Inzet NPHF Federatieraad mei 2013.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Kernbeleid Veiligheid
Monitoring en Evaluatie opbrengstgericht LEA-beleid
SPORT, BEWEGEN EN VEILIGHEID
Integraal Veiligheidsbeleid
Hoe is het gesteld met het lokaal veiligheidsbeleid? Sjaak van der Tak, burgemeester gemeente Westland Voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid van de.
Gouda Veilig: Dat doen we samen!
Presentatie Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Buurtaanpak Staatsliedenbuurt College van Burgemeester en Wethouders besluit in 2006 om 1 miljoen Euro extra budget beschikbaar te stellen voor de Staatsliedenbuurt.
Wijkraad Pathmos Veranderingen openbare ruimte
Aanpak woonoverlast Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011 Gemeente Leeuwarden - Henry de Roo.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Politie Twente Cluster Noordoost. Dinkelland 7 februari 2012 Politie Twente Cluster Noordoost Jos Westerveld clusterchef.
Veiligheid Gemeente Haarlemmermeer Politie Kennemerland.
Themabijeenkomst raad Integriteit en Veiligheid Roland Thiels (sr. medewerker/beleidsadviseur OOV)
Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen Carolien van den Brink.
Presentatieavond gemeente Lansingerland. 3 maart 2015Presentatieavond gemeente Lansingerland2 Inleiding  Stand van zaken Nationale Politie  Basisteam.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Evaluatie Beleidsnota Veiligheid en Leefbaarheid.
KVO-B Presentatie KVO-B 16 juni 2014 Overleg Ondernemersverenigingen Gemeente Maasgouw Chris Bosch (OML) (
Toekomst Culturele Functies Heerenveen Commissie Saza; 20 april 2015.
Basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal Commissie RTG Nuth
Welkom tijdens de inloopmarkt Nieuwbouw Bergerhof 13 januari 2009.
Presentatie Regionaal beleidsplan Noord-Nederland 1 Concept Regionaal Beleidsplan Noord-Nederland.
Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Landerd Wat is het? Doelen van het beleid Prioriteiten Vragen?
Basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal Commissie Nuth
Adviescommissie Themavergadering Veiligheid & handhaving 21 april 2009.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
POLITIEWET 2012 POLITIEK-BESTUURLIJKE INVLOED Edward van der Torre.
Wijkaanpak in Gouda ‘Gebiedsgericht samenwerken aan leefbaarheid en bewonersparticipatie’ 1994 start wijkaanpak 2007 vernieuwde inhoudelijke werkwijze.
Dag van de Wijken & Wijkaanpak Raadsvergadering 23 september 2009.
Calamiteiten in het sociaal domein Raadsinformatieavond 7 juli 2015.
Nationale politie en Integraal Veiligheidsbeleid in Delft 1 Externe oriëntatie Nationale politie Nationale politie en Integraal Veiligheidsbeleid Wat betekent.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
FRL Nieuw Politiebestel. Eindbeeld nieuw politiebestel (1) Landelijk korps onder minister V&J 10 regionale eenheden + landelijke eenheden en landelijk.
Integrale Veiligheid Van Op schaal naar Op maat.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort
Audit- en accountantsdiensten 28 juni 2017
Handhaving orde en veiligheid in de Dordtse horeca
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Omgeving Daar geef je om.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Presentatie Integrale Veiligheid
Landelijke expertbijeenkomst coördinatoren woonoverlast De Amersfoortse aanpak 15 september 2016 / Renate de Wit.
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Ontwerp Wmo beleidsplan
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Samenwerking Gemeenten en Zorg en Zekerheid
Leefbaarheid in Hellendoorn
Democratische vernieuwing Nijkerk
Omgeving Daar geef je om.
Wat is gebiedsgericht werken?
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
Adviesraad Sociaal Domein Eersel 15 januari 2019
RAAMOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN
Transcript van de presentatie:

Integraal veiligheidsplan 2015 - 2018 Presentatie Integraal veiligheidsplan 2015 - 2018

Integraal VeiligheidsPlan 2015 - 2018 Welkom door burgemeester G. Faber

Integrale veiligheid Het gemeentelijk veiligheidsterrein omvat een reeks van veiligheidsonderwerpen, variërend van woon- en jeugdoverlast tot verkeersveiligheid, huiselijk geweld en georganiseerde criminaliteit. Diverse instrumenten en maatregelen mogelijk. De regie op het gebied van integrale veiligheid ligt bij de gemeente (de burgemeester). Sturen op prioritering van veiligheidsthema’s en op de samenwerking met en tussen partijen.

Kernbeleid veiligheid VNG Kernbeleid Veiligheid van de VNG helpt gemeenten bij het selecteren van prioriteiten, het coördineren van de samenwerking met ketenpartners en geeft richtlijnen voor de organisatorische borging van het beleid. In de jaarlijkse uitvoeringsprogramma worden de hoofdlijnen van beleid vertaald in concrete acties, taakverdeling en termijnen.

Kernbeleid veiligheid VNG Het VNG kernbeleid verdeelt het veiligheidsterrein in vijf veiligheidsvelden. Binnen elk veiligheidsveld zijn meerdere veiligheidsthema’s te onderscheiden, totaal zijn er 22 thema’s. De vijf veiligheidsvelden zijn: 1. veilige woon- en leefomgeving 2. bedrijvigheid en veiligheid 3. jeugd en veiligheid 4. fysieke veiligheid 5. integriteit en veiligheid

Terugblik op IVP 2012 - 2014 Integraal Veiligheidsplan Zaanstad 2012 - 2014 heeft zeven prioriteiten: High Impact Crimes, jeugdoverlast, brandveiligheid, veilig uitgaan, veilige evenementen, verkeersoverlast en georganiseerde criminaliteit. Het uitvoeringsprogramma 2014 geeft overall een positief beeld over de veiligheid van Zaanstad.

vervolg terugblik IVP 2012 - 2014 Grote winst is dat de betrokken partijen vanuit gezamenlijke belangen en gedeelde verantwoordelijk de overlast en criminaliteit terugdringen. Start gemaakt met een consistente cyclus Waar nog slagen te maken zijn: het vinden van de juiste prestatie- en/of effectindicatoren en hoe effectief kan worden bijgestuurd.

Proces IVP 2015 – 2018 Proces IVP 2015 – 2018 tot nu toe bestuursopdracht raadsinformatiebrief informatieverzameling enquêtes/ werkgroepbijeenkomst veiligheidsanalyse prioriteitensessie met college, directeuren en veiligheidspartners

Betrokkenheid De inwoners en ondernemers zijn middels enquêtes geconsulteerd. De Raad is bij het proces betrokken in het Zaanstad Beraad van 13 december 2013 waar het Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Zaanstad 2013 (Gebiedsscan) werd gepresenteerd en besproken.

Veiligheidsanalyse uitkomst Algemeen: Er spelen geen grote veiligheidsproblemen in Zaanstad. In een tijd van bezuinigingen is het een grote uitdaging om het huidige veiligheidsniveau te handhaven. Gelet op maatschappelijk ontwikkelingen moet sociale veiligheid (overlast) goed gevolgd worden. Jeugdoverlast en veilige woon- en leefomgeving worden vaak genoemd.

Van 22 naar 4…… 22 4 22 oorspronkelijke thema’s, prioriteit betekent: Extra aandacht d.m.v. uitgebreide analyse, monitoring gedurende het hele jaar middels reële effectindicatoren en een integrale aanpak door alle betrokken veiligheidspartners. Overige thema’s zijn ‘going concern’. Bij ontwikkelingen kunnen zij prioriteit krijgen. De prioriteiten zijn het visitekaartje van de gemeente op gebied van veiligheid. Dit is wat Zaanstad belangrijk vindt en extra op inzet.

Relevante ontwikkelingen Ontwikkelingen/veranderingen voor de gemeente Nationale Politie Overgang naar de Omgevingsdienst Regionalisering Brandweer (VrZW) De drie decentralisaties in het maatschappelijk veld Eigen veranderende organisatie (van ‘zorgen voor naar zorgen dat’)

Afwegingen Betrokkenheid en rol van de Raad, zie ook Welke en wiens argumenten zijn nu doorslag- gevend? Welke afwegingen worden gemaakt? Lokale rol is de mogelijke aanpak? Hoe moet ons visite- kaartje er uit zien? Prioriteiten bewoners? Ernst problematiek? Ernst mogelijke gevolgen? Betrokkenheid en rol van de Raad, zie ook http://www.raadsledenenveiligheid.nl/

Overwegingen Januari 2014 heeft een ambtelijke/bestuurlijke prioriteitensessie plaatsgevonden. In deze sessie is de keuze gemaakt voor vier prioriteiten met de volgende zes overwegingen: Zaanstad is in vergelijking met de andere G32 gemeenten een relatief veilige gemeente en dat willen we graag zo houden. Aanpak van veel thema’s is goed op orde, doorgaan op ingeslagen weg. De overlast en de uitingen/gevolgen van de crisis hebben invloed op de sociale kwaliteit.  

vervolg overwegingen Aantasting van de objectieve veiligheid heeft veel impact op mensen en de overheid heeft een klassieke rol in de aanpak. Jeugdoverlast, alcohol en jeugd, met name met oog op de wetswijziging, is altijd een punt van aandacht en zorg. Georganiseerde criminaliteit wordt niet direct op straat gezien maar de gevolgen daarvan wel.

De prioriteiten Sociale kwaliteit Objectieve veiligheid Op basis van de in de veiligheidsanalyse 2014 beschreven thema’s, de risico’s van de betreffende problematiek, de prioriteiten bij ondernemers en bewoners en de mogelijke extra interventies en inzet voor de komende vier jaar, is gekozen voor de volgende vier prioriteiten: Sociale kwaliteit Objectieve veiligheid Jeugd en veiligheid Georganiseerde criminaliteit

Verdere proces IVP 2015 - 2018 IVP 2015 – 2018 wordt door de Raad vastgesteld. Na de zomer 2014 zal de gebiedsscan 2014 ter bespreking aan de Raad worden voorgelegd. Het uitvoeringsprogramma 2015 wordt eind 2014 in de driehoek besproken en vastgesteld door het college. De jaarlijkse uitvoeringsprogramma’s gaan ter kennisname naar de gemeenteraad.

Rol politie De lokale prioriteiten vormen samen met de landelijke prioriteiten (die de minister vaststelt) de basis voor het meerjarenbeleidsplan van de Politie eenheid Noord Holland. Voor de zomer van 2014 moet het lokale beleid aan de politie zijn gestuurd om – samen met de landelijke prioriteiten - een basis voor de prioriteiten van de eenheid te kunnen zijn. Op basis van de prioriteiten in het IVP kunnen in de Driehoek afspraken met de politie worden gemaakt over de inzet op de thema’s.