Personeel en Organisatie P&O

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Management & Organisatie
Advertisements

SAMEN AAN ZET Van opbrengst naar werkaanpak.
Jong Ondernemen Een manier van leren !.
Leren ondernemen verankeren in het onderwijs 23 mei 2012.
Hogescholen in Dialoog
Juli ’14AFDO-NCI Persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders Dronten 5 oktober 2009 Wietze Smit.
Ondernemen na je studie!
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Wat gaan we vandaag doen?
Dwaande met je bedrijf Spreker: Auke Algra.
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Recht H5 Rechtssysteem en familierecht Ondernemer.
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Uit Praktisch Burgerlijk Recht
Aantekeningen paragraven
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
Ondernemen moet je doen
Rechtstaat les 3. Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?
Ondernemerschap Ondernemen moet je doen. Nieuwe lesopzet  1 e uur bezig met de reader  2 e uur bezig met een andere opdracht  Iedereen heeft werkboek.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
HET NIEUWE BV-RECHT: WAT BETEKENT DAT VOOR U? 30 MEI 2016.
Dienstenmarketing Week 4.
Bedrijfseconomie voor het besturen van organisaties (Heezen) Hoofdstuk 2 Ondernemingsvormen (rechtsvormen) © 2008 Noordhoff Uitgevers en Economie Leer.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Personeel en organisatie Hoofdstuk 5 Personeel. Inhoud 1 Organisatiestructuur 2 Functieomschrijving 3 Werving en selectie 4 Arbeidsovereenkomst 5 Personeel.
Samenwerken met het bedrijfsleven
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Huisvesting en Hygiëne
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Rob Goossens Het Werkplan.
Voorbereiding op opdracht
Onderhouden met Werktuigen en machines
Werknemersverzekeringen
Week 1 (les 2) P&O.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Keuzedeel internationalisering
Webinar ‘waarom jouw leven begint met kiezen voor jezelf’
Verkopen Les 3 Niveau 4.
Begroten & Budgetteren
Personeel en organisatie
Les 1 Hoofdstuk Ecologie
W8 NIBI 2018 Ecologie moet je doen!
Belasting en wetgeving
Personeel en organisatie
Financiële planning (deel 1)
Ouders en school samen Maart 2016
Organisatiestructuur Personeelsmanagement
Ken je Bedrijf?! Quiz Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Neem vooraf de vragen door, plus de antwoorden die je onder iedere sheet in.
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Hoofdstuk 4 Rechtssysteem in Nederland
E-learning E-health & Domotica
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Dwaande met je bedrijf Spreker: Auke Algra.
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
De Ondernemingsraad.
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Milieu wet en regelgeving
Enschede, 26 april 2012 (erg vroeg)
Hoofdstuk 8 De juiste marketingmix
Voorlichting Keuzemiddag 3 havo
Stage informatie avond
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Personeelsmanagement
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
WELKOM BIJ BEDRIJFSECONOMIE
Hoofdstuk 6: Gesprekken met medewerkers
Hoofdstuk 6 Gezocht: leuke, betrouwbare klanten
Transcript van de presentatie:

Personeel en Organisatie P&O Niveau 4 Leerjaar 3 Docent: Yorike van der Weijden yvdweijden@aoc-oost.nl

Informatie vak P&O Planning voor het blok Theorie van de lessen Eindopdracht (iedere week krijg je tijd om hier aan te werken) Afsluiten van dit vak: 25% eindopdracht 75 % toets Leshouding en aanwezigheid Alle informatie is te vinden op wikiwijs

Planning Week- nummer Lesstof Welke hoofdstukken Week 44 Interne en externe organisaties Publiekrecht en privaatrecht Controlerende instanties   H1 Week 45 Personeelsbehoefte Personeelsplanning Personeel aanbod H2 Week 46 Sollicitatiegesprek Personeel motiveren Personeel scholen Week 47 (alleen maandag) Gesprekken voeren Einde arbeidsovereenkomst Week 48 Organisatiestructuur H3 Week 49 Personeelsmanagement Leiderschap Week 50 Wettelijke regelingen werknemers Wetten Uitkeringen Verzekeringen H4 Week 51 Uitloop, inleveren opdracht en toets

Om eerst mee te beginnen… Waar denk je aan bij P&O? Waarom is het belangrijk om hier iets vanaf te weten?

Week 1: Externe en interne instanties en privaatrecht

Externen Als bedrijf heb je veel te maken met je omgeving. Overheid stelt regels en wetten aan de uitvoering van jouw bedrijf. Wie zijn dit en hoe ga je hiermee om?

Communicatiering Instanties en personen om de ondernemer heen vormen de communicatiering. Ook wel het netwerk van de ondernemer In 4 groepen onder te verdelen.

Communicatiering Ondernemer

Communicatiering

Zakelijke instanties Overheid Brancheorganisatie

Personen zakelijk en privé Collega’s Vertegenwoordigers Medewerkers / Stagiaires Ouders/kinderen/partner

Privé Gezin Buren Vrienden Vereniging

Informatieverschaffers Hiermee bouw je een vertrouwensrelatie op: Collega’s Media Accountants Bank Vertegenwoordigers

Even 5 minuten pauze

Publiekrecht en Privaatrecht Bij het Publiekrecht is de overheid altijd betrokken. Bij het Privaatrecht is de overheid soms betrokken.

Publiekrecht Staatsrecht Administratief recht De Grondwet, De Provinciewet en De Gemeentewet Administratief recht Hoe worden de wetten uitgevoerd: Bijvoorbeeld: De Algemene plaatselijke verordening, Winkeltijdenwet, Wet op de ruimtelijke ordening

Publiekrecht (2) Strafrecht Internationaal recht Als privépersoon, maar ook als ondernemer kun je de wet overtreden. (overtreden milieuwetten) Internationaal recht Kan invloed hebben op de mogelijkheden van het ondernemen ( bijvoorbeeld prijsafspraken)

Privaatrecht Onderlinge relaties van burgers zijn hier geregeld. Personenrecht Familierecht De overheid is soms betrokken.

Privaatrecht en de ondernemer Privaatrecht regelt relaties met andere personen. Dit kunnen personen zijn maar ook rechtspersonen. Zoals besloten vennootschappen, verenigingen en stichtingen.

Privaatrecht  familierecht Familierecht valt onder het privaatrecht. Gezins- en familierelaties worden hier geregeld. Regels rond geboorte, voogdij, huwelijk en echtscheiding.

Privaatrecht  vermogensrecht Hier heeft de ondernemer veel mee te maken. Vermogensrecht houdt zich bezig met zaken als koop en verkoop, het afsluiten van arbeidsovereenkomsten of hypotheken en de afwikkeling van faillissementen. Valt uiteen in 2 onderdelen; goederenrecht verbintenisrecht

Privaatrecht  mededingingsrecht Mededingingsrecht regelt de concurrentieverhoudingen tussen bedrijven. Regelingen rond reclame, prijsaanduidingen en regels voor samenwerking tussen bedrijven.

Internationaal privaatrecht Ondernemer: Als er in het buitenland een bedrijf gekocht wordt. Zelf krijg je er bijv. mee te maken als je in het buitenland een auto-ongeluk zou krijgen. Veel verschillen in het buitenland betreft het privaatrecht.

Verschil Wat is nu het verschil in publiekrecht en privaatrecht? Bij publieksrechtelijke bedrijfsorganisaties; Speelt de overheid een rol Bij privaatrechtelijke bedrijfsorganisaties; Komt tot stand met initiatieven buiten de overheid om

Opdracht voor deze week Huiswerk opdracht, bespreken we woensdag.