samen in verbondenheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Idylles • Aanleg van bloemrijke stroken of percelen • In samenwerking met: – vrijwilligers, terreinbeheerders en omwonenden – gemeenten, boeren en bedrijven.
Advertisements

Samenwerken voor Groen in de Leidse Ommelanden (UPG en POP3)
Beleid Zuid-Holland Waarom een MKBA voor bedrijventerreinen? Wiebe Brandsma Hoofd Afdeling Milieu 28 mei 2009.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Jongeren, natuur en mobiele telefoons
Sport en Beweegbeleid 2.0 Platform Weert in Beweging
Rijnwoude Kernberaad 2008 Koudekerk aan den Rijn Peter Bakker 30 september 2008.
HoekscheWaardDuurzaam
fan knoffelpaad nei kuierpaad
Impact” van de buurt De buurt als leer- en leefomgeving naast de schoolmuren –Isabelle Pannecoucke – OASeS Universiteit Antwerpen Praktijkverhaal –Marc.
Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster
KAREL DOORMANPLEIN.
NatuurWijs: educatie in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug De klas uit, het bos in UNO 19 januari 2012 Annemarieke Holland/Charlotte Robben.
SLA presentatie, 13 februari Wat is de SLA SLA = Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn eo Gestart in bestuursleden Startkapitaal.
Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn eo (SLA) Opgericht op 6 juli 2007 De doelstelling: - het behouden en ontwikkelen van het agrarisch cultuurlandschap;
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn eo (SLA) Opgericht op 6 juli 2007 De doelstelling: - het behouden, ontwikkelen en ontdekken van het agrarisch.
Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn eo (SLA) Opgericht op 6 juli 2007 De doelstelling: - het behouden, ontwikkelen en ontdekken van het agrarisch.
‘de natuur ontdekken & beleven’. Het samen ontdekken en beleven van de natuur. Horen, proeven, voelen en zien staan centraal. Persoonlijke aandacht is.
Grontmij Duurzaam ontwerpen & realiseren. Wie we zijn | Grontmij Group 2  Derde grootste interdisciplinair advies- en ingenieursbureau in Europa  Voor.
3 februari 2014 – Joris van Lent Ekster -- Vlaamse gaai -- gierzwaluw
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Doel: Stimuleren ontwikkeling en in stand houden natuur en landschap elementen bij particulieren binnen de gemeente Alphen aan den Rijn!! - Alphense burger.
‘’Je mag het eigen wiel uitvinden maar doe het dan wel samen’’ Verbinden op verschillende schaalniveaus Geerpark, Heusden 3 november 2015.
Communicatie & Educatie Samen! Werkgroep Communicatie & Educatie.
 Projectteam  Doelgroep  Doel activiteiten  Programma  Locatie  Communicatie en promotie  Materialen.
Bodegraven Noord Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke
Presentatie - Wie is Brabantse Milieufederatie? -Wie ben ik? -Welk aanbod / fonds? - Word supporter!
Project crèche Volmoed Oudtshoorn Zuid Afrika “Vir Suid Afrika saam kan ons iets beteken” Het Afrikaans werkt voor Nederlanders drempelverlagend. “Ons.
Wandelen voor Water Simavi facts and figures Opgericht in landen: Ghana, Kenia, Malawi, Oeganda, Tanzania, Bangladesh, India, Indonesië en.
Duurzame ontwikkeling in Haarlemmermeer Nurullah Gerdan, beleidsadviseur Duurzaamheid Presentatie Gemeente Lansingerland.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Milieuprogramma Wethouder Arie den Ouden Ambtelijke ondersteuning: Annemiek Govaart & Alex Kazen 25 augustus 2011.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Heroriëntatie landschap Lennart Graaff 7 oktober 2011.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
Wateren Verbinden Handleiding grensoverschrijdende water- en landschapsontwikkeling in het stroomgebied van de beneden Eems Imagine the result.
Woonvisie Drechtsteden Presentatie Infokamer Raad 30 maart 2010.
DELFTSE HOFJES. PIETER VAN FOREEST zorginstelling met uitgebreid pakket aan diensten voor senioren zorg op maat; zorg waar nodig en niet meer dan nodig.
TIJDELIJKE NATUUR PERMANENTE WINST Ineke Kroes
Reduzum Reduzum: inwoners 10 km ten zuiden van Leeuwarden.
Programma Natuur en Water Radenconferentie Midden-Holland 11 februari 2013 Jan Vente.
Deltapoort Samenhang door Samenwerken Jan Edens Programmamanager Deltapoort Dordrecht, 18 februari 2009.
Bemanning paraat voor Water Rijk
Waddeneilanden % duurzame energie Zonnepark Ameland (Gelof Metz en Luc van Tiggelen)
Omgevingsdienst Brabant Noord …voor een schone en veilige leefomgeving.
Een regionaal landschap is een unieke streek: mooie landschappen, boeiende natuur, rijke cultuurhistorie Een regionaal landschap is een samenwerkingsverband.
Vooruitblik Plattelandsontwikkeling Roerdalen Presentatie 21 september 2016 Chrit Wolfhagen.
Uitvoeringsprogramma Groen Rijn- en Veenstreek Daniëlle van den Berg 05 januari 2016.
Eco-Schools Conferentie Duurzame PABO
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Gezonde fysieke omgeving
Groene Cirkels Bijenlandschap
Waterbouwsteen in omgevingsbeeld Edith Velema
Regionale samenwerking in Rijnland
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Informatie & Interactie-avond - LJOCHTSTILL
FIETSEN ALLE JAREN Fietsen Alle Jaren Welkom sheet.
Van wet naar Brabantse praktijk
ontwikkeling zero-emissie rijden voertuigen, tankinfra, regelgeving
Het Groene Woud Nationaal Landschap (2005) Gebied en Organisatie
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Belang van bijen; wat hebben ze nodig.
A woningen Industrie gebied A 12 industriegebied A 2.
Waar staat de Groene Buffer voor?
Leren en Participeren in de Community
Transcript van de presentatie:

samen in verbondenheid Gemeente Alphen aan den Rijn, museumpark Archeon en provincie Zuid Holland, partners in de Groene Cirkels.

Groene Cirkels Een initiatief van HEINEKEN Nederland, de provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen Universiteit. Om de ambities waar te maken wordt de natuur als uitgangspunt genomen en worden programma’s rond de thema’s energie, water, grondstoffen, mobiliteit en leefomgeving gerealiseerd.

Groene Cirkels Een initiatief van HEINEKEN Nederland, de provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen Universiteit. Om de ambities waar te maken wordt de natuur als uitgangspunt genomen en worden programma’s rond de thema’s energie, water, grondstoffen, mobiliteit en leefomgeving gerealiseerd.

Bijenlandschap Groene Cirkel Missie Het realiseren en vervolmaken van een duurzaam leefgebied voor bestuivende insecten zoals wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Een stedelijke agglomoratie is toch iets anders, ik zou het het gebied rondom Alphen noemen, of wellicht de strook naast N11, te beginnen bij Heineken om over te gaan in het gebied langs de Gouwe.

Het Alphense bijenlandschap De Alphense bijen vliegen van Archeon naar de omliggende woonwijken en over de N11 naar de polder Zaanse Rietveld

Museumpark Archeon Omvat 43 hutten en gebouwen op 6,5 ha Museumpark Archeon Omvat 43 hutten en gebouwen op 6,5 ha. grond en heeft in alle tijdvakken bijenwoningen.

Museumpark Archeon Wij gebruiken geen kunstmest of insecticiden, ons landschap is kleinschalig en divers en de huizen en hutten zijn ideale nestgelegenheden

Museumpark Archeon Volgens het rapport van Eis/Naturalis Groene Cirkels: Archeon herbergt de meeste wilde bijen en 28 zweefvliegen van de geiinventariseerde gebieden.

Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) De werkgroep Bijenlandschap Archeon bestaat uit werknemers, vrienden en vrijwilligers en is onderdeel van de VVvA. Ons doel is het bieden van een goed leefklimaat, het doen van onderzoek en het verspreiden van kennis over bijen. Het doel zoiu m.i. Moeten zijn, het bieden van……. Voor bijen, het doen van onderzoek, het verspreiden van kennis, lespakket voor scholieren e.d. Fondsen zijn accessoir.

Werkgroep Bijenlandschap Archeon Uitvoeringsplan: De werkgroep heeft korte en lange termijn doelen geformuleerd om het Archeon landschap te vervolmaken en de educatie rondom wilde bijen te vergroten.

Werkgroep Bijenlandschap Archeon Lusthof voor bijen In 2016 en 2017 zijn dankzij een subsidie van de Rabobank en Bijen in de Buurt in het overgangsgebied vanaf het kassagebouw tot aan de Steentijd meer dan 9000 bollen, 100 bomen en struiken en 600 drachtplanten voor wilde bijen aangeplant.

Werkgroep Bijenlandschap Archeon Levende vlechtheggen Door middel van de Rabobank subsidie is in de winter van 2016-2017 gestart met het aanleggen van levende vlechtheggen die een eldorado voor insecten, vlinders, vogels en kleine zoogdieren gaan vormen.

Werkgroep Bijenlandschap Archeon Bijenidylle In 2017 maken we samen met de gemeente Alphen en ondersteund door Bijen in de Buurt een prachtige bloementuin als bijenidylle aan de toegangsweg naar het park.

Werkgroep Bijenlandschap Archeon Educatie Archeon wordt per jaar door erg veel schoolkinderen bezocht en het (historische) verhaal over bijen, imkerij en de zorg voor de natuur wordt door ons verteld, ook deze voorlichting aan onze kinderen wordt gestructureerd. Voeg ook het woord beleving toe, dat blijft beter hangen.

De buren van Archeon De bijen die bij ons ontwaken, gaan overdag op zoek naar voedsel en gaan er s‘avonds weer slapen, ze vliegen ook naar onze buren en daarom willen wij u betrekken bij onze uitvoering van onze plannen. Ik zou het woord snacken weglaten, dat suggereert iets anders, belangrijk is dat de bijen hun voedsel verzamelen in een schoon gebied (actieradius x km) en ons van honing c.a. Voorzien. Dat geeft een heel andere context en nodigt uit tot aanhaken.

Werkgroep Acheon Groene Cirkels “meer dan alleen bijen” De duurzaamheid in het Groene Cirkels programma omvat meer dan alleen bijen, vanuit de inspiratie van Bijenlandschap gaat de werkgroep zich nu inspannen om samen met partijen meer Cirkels in Archeon te gaan omarmen zoals water en grondstoffen. Wat maakt het veelomvattender? Waarom? Of is het de inspiratie die “uit de bijen” voortvloeit?